Πομπέο κορονοϊός αποδείξεις Π.Ο.Υ. εργαστήριο

Ο Π.Ο.Υ. «αδειάζει» Τραμπ, Πομπέο για την προέλευση του κορονοϊού

Σε απάντηση στους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι έχουν «τεράστιες αποδείξεις» πως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 ξεκίνησε από εργαστήριο στην Γουχάν της Κίνας, αναγκάστηκε να προβεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι «αποδείξεις» αυτές δεν έχουν παρουσιαστεί στο Οργανισμό, σύμφωνα με τον Διευθυντή Εκτάκτων Περιπτώσεων του ΠΟΥ, Δρ. Μάικλ Ράιαν. «Άρα από την δική μας οπτική, αυτό παραμένει μια εικασία».

«Σαν κάθε οργανισμός που βασίζεται σε αποδείξεις, θα ήμασταν πολύ πρόθυμοι να λάβουμε οποιαδήποτε πληροφορία που να κάνει ισχυρισμούς για την προέλευση του ιού», συνέχισε ο Δρ. Ράιαν.

«Αν τα δεδομένα και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα, τότε εναπόκειται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφασίσει αν και πότε θα τα μοιραστεί, αλλά είναι δύσκολο για τον ΠΟΥ να λειτουργήσει υπό κενό πληροφοριών».

Ο τελευταίος ισχυρισμός περί «τεράστιων αποδείξεων» έγινε από τον Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή. Όμως στην ίδια συνέντευξη φάνηκε να αντιφάσκει ή να μην κατανοεί επακριβώς το περιεχόμενο των ισχυρισμών του.

«Κοιτάξτε, οι καλύτεροι ειδικοί μέχρι στιγμής φαίνεται να θεωρούν ότι ήταν ανθρώπινο δημιούργημα. Δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω αυτή τη στιγμή», είπε ο Πομπέο μιλώντας στη δημοσιογράφο Μάρθα Ράντατζ. Όταν εκείνη του υπενθύμισε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν επίσημο ανακοινωθέν στο οποίο σημείωναν το ακριβώς αντίθετο — ότι η επιστημονική παραδοχή είναι πως ο SARS-CoV-2 δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα ή γενετικά τροποποιημένος — η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών ήταν «Ακριβώς. Συμφωνώ με αυτό», ενώ απέφυγε έπειτα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε.

Σύμφωνα με πηγές υπηρεσιών πληροφοριών που επικαλείται η εφημερίδα Guardian, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο. Ρεπορτάζ από την Αυστραλία φαίνεται να υποδεικνύουν πως, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, το «ντοσιέ» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Τραμπ για το ζήτημα περιέχει μονάχα δημοσιεύματα του Τύπου και όχι οποιοδήποτε στοιχείο από το Δίκτυο «Five Eyes», το δίκτυο συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο λοιμωξιολόγος επικεφαλής της αντιμετώπισης του κορονοϊού SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, έχει επίσης δηλώσει πως τα διαθέσιμα στοιχεία «τείνουν πολύ, πολύ ισχυρά προς την άποψη πως αυτό [ο ιός] δεν θα μπορούσε να έχει επεξεργαστεί τεχνικά ή ηθελημένα».

Την άποψη αυτή επανέλαβε τη Δευτέρα και η Αμερικανή επιδημιολόγος, επικεφαλής της τεχνικής αντιμετώπισης της Covid-19 για τον ΠΟΥ, Δρ. Μαρία Βαν Κερκχόβε. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου του Οργανισμού δήλωσε πως «από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε (…) ο ιός είναι φυσικής προελεύσεως». Δήλωσε επίσης πως υπάρχουν διαθέσιμες στους επιστήμονες περίπου 15.000 πλήρεις γονιδιακές αλληλουχίες του SARS-CoV-2.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ