Συρία - Χημικά

Συρία: Γιατί όλοι θέλουν μια επίθεση με χημικά;

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ανώτατοι αξιωματούχοι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είχαν προειδοποιήσει για επερχόμενη «προβοκάτσια» στη Συρία με τη χρήση χημικών όπλων, η οποία θα αποδίδονταν στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Όπως φαίνεται όμως, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας μαζί με τη Ρωσία ετοιμάζονται να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά στα πεδία των μαχών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βιάζονται να οργανώσουν την αντεπίθεση πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επίθεση.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη έναν ακόμη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, υποστήριξε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εγκρίνει την χρήση αερίων χλωρίνης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία είπε ότι υπάρχουν «πολλές αποδείξεις» ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης ετοιμάζονται να κάνουν χρήση χημικών όπλων στο Ιντλέμπ.

Ο Τζιμ Τζέφρεϊ χαρακτήρισε ως «απερίσκεπτη κλιμάκωση» μια «πιθανή, αναμενόμενη» επίθεση εναντίον της τελευταίας μεγάλης περιοχής που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι κάνει χρήση χημικών όπλων, ενώ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε αποδείξεις για χρήση νευροπαραλυτικού αερίου κατά την επίθεση που σημειώθηκε τον Απρίλιο στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Την κυρίαρχη αφήγηση, με την οποία δικαιολογήθηκαν νέοι βομβαρδισμοί συριακών εγκαταστάσεων, είχε αμφισβητήσει με επιτόπιο ρεπορτάζ ο βετεράνος δημοσιογράφος του Independent, Ρόμπερτ Φισκ.

Τις περισσότερες φορές οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία πραγματοποιούνταν μόνο από την οργάνωση Λευκά Κράνη, τα μέλη της οποίας φυγαδεύτηκαν πριν από μερικές εβδομάδες από τη Συρία με παρέμβαση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ