Τζενίν επίθεση Ισραήλ Παλαιστίνη κατοχή καταστροφή
Ένα ζευγάρι περπατά σε κατεστραμμένο δρόμο στη Τζενίν, στις 4 Ιουλίου 2023 (AFP).

Συνεχίζεται για 2η ημέρα η επίθεση του Ισραήλ στην Τζενίν: 10 νεκροί, 3.000 εκτοπισμένοι

Η μαζική επίθεση του ισραηλινού στρατού στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει εισέλθει στο δεύτερο 24ωρό της, με τον απολογισμό των νεκρών να έχει αυξηθεί στους 10, ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων 20 σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η επίθεση, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας με χτυπήματα από αέρος, συνεχίστηκε με μηχανήματα εκσκαφής να ξεχαρβαλώνουν δρόμους, κτίσματα και υποδομές, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της Τζενίν, και έπειτα με εισβολή τεθωρακισμένων που είχαν ήδη αποκλείσει όλες τις εισόδους της πόλης. Σύμφωνα με διαρροές του στρατού στα ισραηλινά μέσα, στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες.

Τα πρώτα αεροπορικά χτυπήματα κατέστρεψαν το πολιτιστικό κέντρο «Θέατρο Ελευθερία» εντός του προσφυγικού καταυλισμού της πόλης, με το Ισραήλ να το παρουσιάζει ως «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» τρομοκρατών.

«Το θέαμα αυτού που συμβαίνει με πηγαίνει πίσω 20 χρόνια», δήλωσε στο +972mag ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, Αχμέτ Τομπασί, αναφερόμενος στην τελευταία τέτοιου είδους μαζική επίθεση του Ισραήλ στην Τζενίν το 2002. «Είναι η ίδια ατμόσφαιρα, ο ίδιος κίνδυνος, η ίδια καταστροφή. Δεν έχουμε ηλεκτρισμό, ίντερνετ, έσπασαν τους αγωγούς νερού, έκοψαν όλα τα ηλεκτρικά καλώδια, υπάρχουν Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές παντού. Οι στρατιώτες κινούνται σε ομάδες αυτή τη στιγμή από το ένα σπίτι στο άλλο — η ίδια στρατηγική που χρησιμοποίησαν το 2002».

Όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον τρεις ανήλικοι, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού έχουν συλληφθεί 120 Παλαιστίνιοι με «την υποψία οπλοφορίας», προσχηματική δικαιολογία που το Ισραήλ συνηθίζει, ουσιαστικά απαγάγοντας ανθρώπους.

Οι δυνάμεις του στρατού συνεχίζουν καθ’όλη τη διάρκεια της επιχείρησης να παρεμποδίζουν την είσοδο ασθενοφόρων και παραϊατρικού προσωπικού στην Τζενίν, ενώ επιτίθενται σε δημοσιογραφικές ομάδες που προσπαθούν να καταγράψουν όσα συμβαίνουν. Στόχος πυροβολισμών από τις δυνάμεις του στρατού έγινε και το νοσοκομείο Αλ Αμάλ της Τζενίν, ενώ οι στρατιώτες εισέβαλαν και στο τέμενος αλ-Ανσάρ, χωρίς να βρουν τους ένοπλους που ισχυρίστηκαν ότι φιλοξενούσε.

Το βράδυ της Δευτέρας, αναφορές στα παλαιστινιακά μέσα έκαναν λόγο για εκκένωση μεγάλου μέρους του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Βίντεο δείχνουν άμαχους να περνούν δίπλα από στρατιωτικά τζιπ με σηκωμένα τα χέρια, με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο να κάνει λόγο για εκτοπισμό περισσότερων από 3.000 ανθρώπων, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί. Στον προσφυγικό καταυλισμό ζουν σε έκταση λιγότερο από μισό τετρ. χιλιόμετρο 13-14.000 άνθρωποι.

Ισραηλινά αεροσκάφη συνέχιζαν τις επιθέσεις τα ξημερώματα της Τρίτης, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάχι Χανεμπί, να δηλώνει σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η επιχείρηση βρίσκεται «κοντά στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε», χωρίς φυσικά ο στόχος να γίνεται ξεκάθαρος.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έχει υπάρξει για άλλη μία φορά κατώτερη των περιστάσεων, με εκπρόσωπο του ΟΗΕ να λέει τη Δευτέρα πως «δεν είναι αποδεκτά τέτοιου είδους χτυπήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», όταν ρωτήθηκε για τα χτυπήματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Τζενίν. Σε δήλωση του γραφείου του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε «βαθιά ανήσυχος για τις εξελίξεις στη Τζενίν», χωρίς όμως να καταδικάζει την επίθεση, λέγοντας μονάχα πως «όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να διεξάγονται με πλήρη σεβασμό για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ανθρωπιστική συντονίστρια του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη, Λιν Χέιστινγκς, είχε δηλώσει «ανάστατη από την κλίμακα της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων».

Οι ΗΠΑ στάθηκαν πίσω από τον σύμμαχό τους, κάνοντας λόγο για στήριξη «της ασφάλειας του Ισραήλ και του δικαιώματος να προστατεύει τον λαό του». Η στήριξη αυτή, που έρχεται εν μέσω των υποτιθέμενων δυσκολότερων στιγμών για τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια, οδήγησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκφράσει διθυράμβους: «Η Αμερική έχει παράσχει στο Ισραήλ ηθική και πολιτική στήριξη ενάντια σε αυτούς που θα μας εξάλειφαν, το μοναδικό Εβραϊκό κράτος. Η συνεργασία ασφαλείας [με τις ΗΠΑ] δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη, ο διαμοιρασμός πληροφοριών δεν υπήρξε ποτέ βαθύτερος».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ