Τζενίν

Μαζική επίθεση του Ισραήλ στην Τζενίν σκοτώνει τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους

Μαζική επίθεση από αέρος και εδάφους ενάντια στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποιεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιουλίου το Ισραήλ. Από τα πυρά του στρατού και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί ακόμα τουλάχιστον 50.

Η επίθεση ξεκίνησε με τουλάχιστον 10 βομβαρδισμούς από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ την πόλη περικύκλωναν δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού που επιτέθηκαν από εδάφους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός εκτελεί μία «εστιασμένη» και «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια», ενώ στρατιωτικές πηγές σε ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συμμετοχή περισσότερων από 1.000 στρατιωτών στην επιχείρηση.

Οι μαρτυρίες μέσα από την Τζενίν κάνουν λόγο για σκηνές απόλυτου τρόμου, με τον στρατό να στοχοποιεί υποδομές και δημόσια κτίρια, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές μέσα στα τεθωρακισμένα και σε παρακείμενες ταράτσες πυροβολούν αδιάκριτα αμάχους. Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως οι βομβαρδισμοί χτύπησαν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» της οργάνωσης Ταξιαρχίες της Τζενίν, με κατοίκους της περιοχής να λένε πως επρόκειτο για πολιτιστικό κέντρο με την ονομασία «Θέατρο Ελευθερίας». Στις αεροφωτογραφίες που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός για να υποδείξει τον «στόχο» του, γίνεται εμφανές ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο σχολεία και ένα ιατρικό κέντρο.

Ο στρατός έχει αποκλείσει κάθε είσοδο στην Τζενίν, ενώ επιτέθηκε σε παραϊατρικό προσωπικό της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και σε δημοσιογραφικό συνεργείο του Al Araby TV. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού κατέστρεφαν συστηματικά τους δρόμους στα περίχωρα και μέσα στην πόλη.

Ανταποκριτής του Middle East Eye δήλωσε πως οι σκηνές θυμίζουν έντονα την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη το 2002, στο αποκορύφωμα της δεύτερης Ιντιφάντα, εισβολή που είχε στοιχίζει τότε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους και είχε σκορπίσει την καταστροφή.

Η πόλη της Τζενίν, που έχει στο κέντρο της έναν προσφυγικό καταυλισμό έκτασης μισού τετρ. χιλιομέτρου και πληθυσμού 13.000 προσφύγων, έχει γίνει αντικείμενο αυξημένων επιθέσεων από το Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια, με τουλάχιστον 100 νεκρούς από το 2022 μέχρι σήμερα. Από την αρχή του φετινού έτους, με τις εντάσεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη να οξύνονται συνεχώς, τουλάχιστον 185 Παλαιστίνιοι, 25 Ισραηλινοί, ένας Ουκρανός και ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ