αμερικανική βάση Αλεξανδρούπολη

Συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας: Νέα μεγάλη ναυτική βάση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη

Πηγή: ημεροδρόμος
Η νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα έχει ήδη κλείσει και θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη. Σε αυτή, σημαντική θέση θα έχει η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, του οποίου ένα τμήμα θα στρατιωτικοποιηθεί και θα αποτελεί μια μίνι-βάση των ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συμφώνησαν στο τελικό κείμενο. Η χρονική διάρκεια της νέας αμυντικής συμφωνίας είναι απροσδιόριστη. Δηλαδή δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει.

Το κείμενο αναμένεται να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Δένδια και Μ. Πομπέο, κατά την έλευση του δεύτερου στις 5 – 7 Οκτώβρη στην Αθήνα για το β’ γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου», διαδικασία που εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον, ενώ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η «διεύρυνση του αποτυπώματος της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Τα βασικά στοιχεία

Τα βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας είναι:

Η συνέχιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας και η επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή η βάση της Σούδας είναι η πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ευρύτερη περιοχή.

— Η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τον Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018.

— Η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα .

— Η χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) .

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η χρονική διάρκεια της συμφωνίας πλέον δεν θα προσδιορίζεται (κυκλοφορούσανσενάρια για διάρκεια 10 χρονων), αντίθετα θα είναι «ανοικτή» σε βάθος χρόνου και θα μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά… Ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να παραδώσει για πάντα στρατηγικές υποδομές της χώρας στις ΗΠΑ για να τις χρησιμοποιήσουν ως πολεμικό ορμητήριο για τα σχέδιά τους σε όλη την περιοχή!

Παναγιωτόπουλος: «Ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας»

Κατά τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, «η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας. Έχει ξεκινήσει από το παρελθόν, έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί. Η χώρα μας θα αποκτήσει πολλαπλά οφέλη στην ουσία διαχειριζόμενη κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ. […] Το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ε.Δ. έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ.»

Στην ίδια συνέντευξη στην Καθημερινή, υπουργός Εθνικής Άμυνας προσέθεσε ότι: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την αγορά ενός αμερικανικού οπλικού συστήματος μαζί με τις δομές υποστήριξής του. Εμβαθύνει τη σχέση και την εξελίσσει, έτσι ώστε η Ελλάδα να κερδίζει σε στρατηγικό επίπεδο».

Πίσω από τους πανηγυρισμούς του Έλληνα υπουργού υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Η χώρα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με τις αμερικανόδουλες ελληνικές κυβερνήσεις να δίνουν γη και ύδωρ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ