Σπάρτακος

Στο κενό θα πέσει και η νέα δίωξη κατά του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»

Πηγή: ΠΡΙΝ

Για ακόμη μια φορά επιχειρείται να χτυπηθεί το κίνημα αλληλεγγύης των στρατευμένων μέσω νέας δίκης κατά του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων (ΕΑΣ), με κατηγορούμενο τον Νίκο Χαραλαμπόπουλο.

Η κατηγορία, ύστερα από μήνυση αξιωματικού που υπηρετούσε στη Χίο, είναι «συκοφαντική δυσφήμιση» λόγω της δημοσίευσης στο blog της Επιτροπής και του Δικτύου καταγγελίας στρατευμένων για όσα συνέβαιναν στις μονάδες τους. Η καταγγελία αφορούσε τις απαράδεκτες υγειονομικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα τις οδοντιατρικές και φυσικά μόνο σκοπό είχε να δώσει «φωνή» στους φαντάρους και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους και στα συγκεκριμένα πεδία.

Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου στις 6 Ιουλίου. Δύο χρόνια και μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του 2021, σε μια αντίστοιχη δίκη στην Αλεξανδρούπολη, η κατάληξη ήταν η πανηγυρική αθώωση του Νίκου Χαραλαμπόπουλου και η μεγάλη ήττα της προσπάθειας φίμωσης του αντιπολεμικού κινήματος από τα επιτελεία του στρατού. Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό του πόσο έωλες είναι οι μηνύσεις στελεχών του ελληνικού στρατού κατά του Δικτύου «Σπάρτακος».

Η δίωξη στράφηκε ξανά κατά των διαχειριστών του blog της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και γι’ αυτό κατηγορείται ο αγωνιστής Νίκος Χαραλαμπόπουλος, στο όνομα του οποίου ήταν καταχωρημένο τυπικά το τηλέφωνο όπου γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η διαχείριση του blog δεν έχει ατομικούς υπευθύνους αλλά μόνη υπεύθυνη για τη διαχείρισή του είναι η συνέλευση της Επιτροπής και οι συλλογικές της αποφάσεις.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων είναι μια συλλογικότητα του αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος μέσα κι έξω από τον στρατό, με πολύχρονη δράση και εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, που φέρουν στο σύνολό τους την ιστορική ευθύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του φαντάρου-πολίτη με στολή. Αυτό που θέλουν διακαώς το κράτος και ο στρατός είναι η φίμωση της δράσης του αντιπολεμικού κινήματος, μέσα από την πρακτική της ατομικής εξόντωσης όσων μελών της μπορούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 ο ελληνικός στρατός έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία διώξεων κατά του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, με τη δίωξη του Νίκου Αργυρίου και συνεχίστηκε με διαρκείς νομικές οχλήσεις, άτυπες απειλές και εκβιαστικές διώξεις, που έπεσαν όλες στο κενό.

Κι αυτό γιατί το Δίκτυο «Σπάρτακος» και η ΕΑΣ έδωσαν φωνή, δημοσίευσαν και ανέδειξαν πλήθος καταγγελιών για την κατάσταση στο στρατό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων των στρατευμένων, στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου ρεύματος αγωνιστικής στάσης. Συνέβαλλαν στη δημιουργία αντιπολεμικού κινήματος με την αντίσταση στον μιλιταρισμό, στον εθνικισμό και στον ιμπεριαλισμό, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ελλάδα εμπλέκεται ολοένα και πιο άμεσα στα σχέδια του ΝΑΤΟ και ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας εντείνεται, απογειώνοντας και τις εξοπλιστικές δαπάνες, με θύματα τελικά τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που αντιμετωπίζουν τα αιματοβαμμένα τείχη της ΕΕ και του ελληνικού κράτους.

Σε αυτή την περίοδο η κυβέρνηση και το σύστημα θέλουν τους στρατευμένους πειθήνια και άβουλα όργανα στα παιχνίδια των μεγάλων συμφερόντων. Ο «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων θα συνεχίσουν να τους «χαλάνε τη σούπα».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ