Προδημοσίευση: «Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών», του Λεωνίδα Μοίρα

Κυκλοφορεί τις προσεχείς ημέρες από τις εκδόσεις Τόπος η μελέτη του Λεωνίδα Μοίρα, «Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869».

Η Μεγάλη Ιδέα, δηλαδή ο εθνικισμός και οι αλυτρωτικές φιλοδοξίες του ελληνικού κράτους, οι «μεταμορφώσεις» του ιδεολογικού αυτού φαινομένου και η εργαλειοποίησή του στο πλαίσιο της προσπάθειας οικοδόμησης έθνους-κράτους κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αποτέλεσε το αντικείμενο αρκετών αξιόλογων μελετών. Ωστόσο καμιά από τις σχετικές έρευνες δεν πραγματεύεται τις οθωμανικές προσλήψεις του ελληνικού αλυτρωτισμού. Το συγκεκριμένο κενό αποτέλεσε την αφορμή για τη μελέτη της περιβόητης Μεγάλης Ιδέας από την πλευρά των Οθωμανών.

Το βιβλίο στόχο έχει να παρουσιάσει πώς ο σουλτάνος, η γραφειοκρατική ελίτ της Υψηλής Πύλης και η οθωμανική διανόηση αντιλήφθηκαν τον ελληνικό αλυτρωτισμό και να αναδείξει τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι Οθωμανοί σε στρατιωτικό, πολιτικό, ιδεολογικό και διπλωματικό επίπεδο, ώστε να παρεμποδίσουν τη διάχυση του ελληνικού εθνικισμού στους ορθόδοξους υπηκόους της αυτοκρατορίας. Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 1839-1869 και η σύνθεσή της βασίστηκε στη γόνιμη αξιοποίηση ελληνικών και οθωμανικών πηγών, προκειμένου να αποφευχθεί η αναπαραγωγή αναχρονιστικών στερεοτύπων και εθνοκεντρικών αφηγήσεων.

Ο Λεωνίδας Μοίρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης με ειδίκευση στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία. Από το 2019 είναι διδάκτωρ Οθωμανικής Ιστορίας. Έχει διδάξει Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως εντεταλμένος διδάσκων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον τομέα της γέννησης και της ανάδυσης των βαλκανικών εθνικισμών, στην ιστορία των ιδεών στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου και στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα.

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών (2020) και Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών (2024)


Το INFO-WAR εξασφάλισε και προδημοσιεύει τον πρόλογο και ένα απόσπασμα του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου «Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869», που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ