Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα το πρωί την απόφασή του για τη νομιμότητα του σχεδίου «εξαγωγής» προσφύγων από τη Μεγάλη Βρετανία στη Ρουάντα, κρίνοντάς το παράνομο.
Το σχέδιο υπήρξε έμπνευση της τότε υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και οριστικοποιήθηκε στις αρχές του 2022. Προέβλεπε αιτούντες άσυλο που φτάνουν σε βρετανικό έδαφος να μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης στη Ρουάντα, όπου θα οριστικοποιούνται οι αιτήσεις τους.
Το δικαστήριο επικύρωσε προηγούμενη απόφαση βρετανικού εφετείου, σύμφωνα με την οποία υπήρχε πραγματικός κίνδυνος οι αιτήσεις των απελαθέντων προσφύγων να αξιολογηθούν λανθασμένα στη χώρα της ανατολικής Αφρικής ή να επαναπροωθηθούν στη χώρα καταγωγής τους για να αντιμετωπίσουν διώξεις.
Η απόφαση έρχεται μία ημέρα έπειτα από τη δημοσίευση επιστολής της προσφάτως απολυμένης πρώην υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, με την οποία κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι αθέτησε συμφωνία για την εισαγωγή «ρητρών» στο βρετανικό δίκαιο που θα απέτρεπαν νομικές προσφυγές υπό την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον βρετανικό Νόμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η αρνητική απόφαση αναμένεται να αναθερμάνει τις εκκλήσεις βουλευτών και πολιτικών στελεχών του κόμματος των Συντηρητικών, που ζητούν η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας υπήρξε θεμελιώδης συντελεστής. Όπως, όμως, σημείωσε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο, το σχέδιο θα κρινόταν παράνομο ακόμα κι αν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΣΔΑ ή και αν ακύρωνε την ισχύ του Νόμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«(…) η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται όχι μόνο από την ΕΣΔΑ, αλλά και από άλλες διεθνείς συμβάσεις στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συμβαλλόμενο μέρος. Πρόκειται για μια βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, για την οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα δεσμευτεί στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με τη φήμη της χώρας αυτής για την ανάπτυξη και την προάσπιση του κράτους δικαίου», ανέφερε ο προεδρεύων του δικαστηρίου Λόρδος Ριντ.