Ονόματα 40 Ισραηλινών αξιωματούχων κατατέθηκαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Λίστα με ονόματα 40 Ισραηλινών αξιωματούχων, των επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και του αποκλεισμού της, κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν, δικηγόροι της οργάνωσης Democracy for the Arab World Now (DAWN).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οργανόγραμμα των διοικητών που «συμμετείχαν ή έχουν την άμεση ευθύνη διοίκησης επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν πιθανότατα αδιάκριτες και σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων, τη χρήση της πείνας ως όπλο, τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και την επιβολή της πολιορκίας στη Γάζα». Η λίστα των 40 υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατατέθηκε έπειτα από την πρόσκληση του εισαγγελέα στις 17 Νοεμβρίου για την προσκόμιση πληροφοριών που αφορούν την έρευνα του γραφείου του για παραβιάσεις του Καταστατικού της Ρώμης στα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανόμενου του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα.

Η οργάνωση βασίστηκε σε ισραηλινά στρατιωτικά έγγραφα που εξέθεταν ποιες μονάδες του στρατού έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, και ποιες αναμείχθηκαν στον αποκλεισμό της Λωρίδας και στον βομβαρδισμό της. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Κάθε εγγραφή [στη λίστα] περιλαμβάνει το όνομα, τον βαθμό, τη φωτογραφία και τον ρόλο του διοικητή κάθε μιας από αυτές τις μονάδες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αξιωματικούς από τον βαθμό του αντιστράτηγου και πάνω, που διοικούν μονάδες όχι μικρότερες από δυνάμεις επιπέδου τάγματος. Καλύπτει σχεδόν όλους τους κλάδους του ισραηλινού στρατού, καθώς και τον Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), τη μονάδα που διαχειρίζεται την πολιορκία της Γάζας».

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, που διέταξε στις 9 Οκτωβρίου τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από τρόφιμα, πόσιμο νερό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, καύσιμα και ενέργεια, δικαιολογώντας την απόφασή του με τη ρήση: «Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και θα φερθούμε ανάλογα». Μία ημέρα αργότερα, μιλώντας σε στρατιώτες στα σύνορα της Γάζας είπε «Αποδέσμευσα όλους τους περιορισμούς» και «Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν».

Ακολουθεί ο επικεφαλής της COGAT, υποστράτηγος Γκασάν Αλιάν, υπεύθυνος για τη διαχείριση της πολιορκίας της Γάζας και για την αποκοπή της παροχής νερού, τροφίμων και καυσίμων κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Σε μήνυμά του προς τους κατοίκους της Γάζας στα Αραβικά, όπου ανακοίνωνε τον αποκλεισμό, ο Αλιάν έκλεισε με το ανατριχιαστικό μήνυμα: «Θέλατε κόλαση, θα λάβετε κόλαση».

Το τρίτο όνομα που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν αυτό του αντισυνταγματάρχη Ντβιρ Έντρι, διοικητή της 460ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας που επιβεβαιωμένα συμμετείχε σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα στις 4 Νοεμβρίου. Από το μεσημέρι της 4ης, έως το μεσημέρι της 5ης Νοεμβρίου σκοτώθηκαν 243 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, με μονάδες όπως αυτή του Έντρι να έχουν καταγραφεί να επιτίθενται σε προστατευμένους μη στρατιωτικούς στόχους, όπως νοσοκομεία, σχολεία και θρησκευτικούς χώρους.

Η οργάνωση DAWN δήλωσε πως θα ανακοινώνει δημόσια τα ονόματα τριών επιπλέον μελών της λίστας υπόπτων σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

«Αυτοί οι 40 διοικητές των IDF που ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, τη διαταγή και την εκτέλεση των αδιάκριτων βομβαρδισμών του Ισραήλ, την αλόγιστη καταστροφή και τη μαζική δολοφονία αμάχων στη Γάζα θα πρέπει να είναι οι κύριοι ύποπτοι σε οποιαδήποτε έρευνα του ΔΠΔ», δήλωσε η Σάρα Λία Γουίτσον, εκτελεστική διευθύντρια της DAWN. «Ενώ το Ισραήλ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποκρύψει τις ταυτότητες πολλών αξιωματικών του, θα πρέπει να τους επισημανθεί ότι αντιμετωπίζουν ατομική ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γάζα».

«Το ισραηλινό ποινικό δίκαιο δεν καθιερώνει κανενός είδους “ευθύνη της διοίκησης” για εγκλήματα πολέμου, πράγμα που σημαίνει ότι τα ισραηλινά δικαστήρια δεν καθιστούν ποτέ υπεύθυνους τους ανώτερους αξιωματικούς — ενώ σχεδόν πάντα απαλλάσσουν τους υφισταμένους τους από τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων πολέμου», δήλωσε ο Μίκαελ Σέφερ Ομέρ-Μαν, διευθυντής έρευνας για Ισραήλ-Παλαιστίνη στην DAWN. «Επειδή το Ισραήλ δεν κάνει ούτε το πιο βασικό βήμα της διερεύνησης των επικεφαλής αξιωματικών, δεν είναι δυνατόν να ισχυριστεί ότι το ΔΠΔ είναι η λάθος δικαιοδοσία».

Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, η Παλαιστίνη έχει αναγνωρίσει και ενταχθεί στο Καταστατικό της Ρώμης, δίνοντας έτσι δικαιοδοσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει εγκλήματα που διαπράττονται στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο εισαγγελέας έχει ήδη δηλώσει πως ερευνά αξιωματούχους της Χαμάς για τα εγκλήματά τους την 7η Οκτωβρίου ενώ, όπως σημειώνει η DAWN, το Ισραήλ σκοπεύει να δικάσει τους μαχητές της Χαμάς που πιάνει αιχμαλώτους. «Τα ισραηλινά θύματα θα έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη — το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους ύποπτους ισραηλινούς εγκληματίες πολέμου και τα παλαιστινιακά θύματά τους», δήλωσε ο Σέφερ Ομέρ-Μαν.

Η DAWN είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση βασισμένη στις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε από τον μετέπειτα δολοφονηθέντα από το Σαουδαραβικό καθεστώς δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι. Δηλωμένος της στόχος είναι η προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για κάποια ριζοσπαστική οργάνωση, αλλά για μια οργάνωση στηριζόμενη από μερικά από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ιδρύματα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ