Ταλιμπάν Αφγανιστάν CIA ΗΠΑ Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ είναι το χέρι που έθρεψε την ηγεσία των Ταλιμπάν

Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
Τα τελευταία 24ωρα, καθώς κυκλοφορούσαν στο ίντερνετ όλο και περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τη Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλους δυτικούς ηγέτες να συναναστρέφονται με Αφγανούς οπλαρχηγούς, ορισμένοι μηχανισμοί επικοινωνίας στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, έπιασαν δουλειά.

Το μήνυμα που έστελναν προς κάθε κατεύθυνση ήταν ότι οι εικονιζόμενοι δεν ήταν Ταλιμπάν αλλά Μουτζαχεντίν, δηλαδή μέλη του ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων που πολέμησαν τις σοβιετικές δυνάμεις τη δεκαετία του ’80 – οι φονταμενταλιστές, τους οποίους τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν «μαχητές της ελευθερίας».

Θεωρητικά, οι επικοινωνιολόγοι της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου έχουν δίκιο καθώς το κίνημα των Ταλιμπάν δημιουργήθηκε το 1994 μέσα από τους μεντρεσέδες (ιεροσπουδαστήρια) που οργάνωναν και συντόνιζαν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI).

Αν ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στα βιογραφικά των ανθρώπων που σήμερα απαρτίζουν την ηγετική ομάδα των Ταλιμπάν, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που τη δεκαετία του ’80 λάμβαναν χρήματα και εξοπλισμό από τη CIA και τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.