Τουλάχιστον 67 νεκροί ήταν ο απολογισμός σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περίπου 1,5 εκ. άνθρωποι.
Παιδιά ψάχνουν στα συντρίμμια έπειτα από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Ράφα στις 9 Φεβρουαρίου 2023.

Νέα σφαγή του Ισραήλ στη Ράφα ενώ απειλείται η ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης

Τουλάχιστον 67 νεκροί ήταν ο απολογισμός των νυχτερινών σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στην πόλη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των σχεδόν 2 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων εκτοπισμένων.

Η επίθεση ακολούθησε ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου την Παρασκευή, που έκανε λόγο για εντολή του Νετανιάχου προς τον στρατό να αναπτύξει σχέδιο για την «εκκένωση της Ράφα». Θα πρόκειται για την αποκορύφωση του σχεδίου εθνοκάθαρσης της Λωρίδας που εκπονήθηκε στις αρχές της παρούσας γενοκτονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, το οποίο περιέγραφε τη σταδιακή, δια βομβαρδισμών και χερσαίων επιθέσεων «εκκένωση» της Λωρίδας από Βορρά προς Νότο και τον τελικό εκτοπισμό των Παλαιστίνιων στη χερσόνησο του Σινά.

Στο βάθος των τεσσάρων μηνών από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, το «υποθετικό» (όπως είχε χαρακτηριστεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους όταν διέρρευσε) σχέδιο έχει εφαρμοστεί σχεδόν κατά γράμμα. Το Ισραήλ εξαναγκάζει δια της βίας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μετακινηθούν στις «ασφαλείς περιοχές» στα νότια της Λωρίδας κι έπειτα βομβαρδίζει τις ίδιες αυτές περιοχές που το ίδιο προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ασφαλείς. Το αποτέλεσμα είναι οι εκατόμβες αμάχων νεκρών να συνεχίζονται ασταμάτητες, με την απειλούμενη «εκκένωση» της Ράφα να προμηνύει ακόμα μεγαλύτερου μεγέθους σφαγή.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 124 άνθρωποι με πάνω από 200 τραυματίες, και πάλι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε τουλάχιστον 28.340 επιβεβαιωμένους νεκρούς από την αρχή του πολέμου και σχεδόν 68.000 τραυματίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη Ράφα πλέον βρίσκεται περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας, κοντά στο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στριμωγμένοι σε μία πόλη της οποίας ο πληθυσμός πριν τον πόλεμο δεν ξεπερνούσε τις 200.000 — το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ράφα περίπου 16.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Περίπου 600.000 εξ αυτών είναι παιδιά, ενώ μία μαζική επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα διέλυε ολοκληρωτικά και το υποτυπωδώς λειτουργικό πλέον σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας που εκ των πραγμάτων έχει το επίκεντρό του στη νότια Λωρίδα — τα ελάχιστα φορτηγά με τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα που επιτρέπει το Ισραήλ εισέρχονται από τα περάσματα της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ.

Όμηροι

Παράλληλα με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πέτυχε την απελευθέρωση δύο ομήρων μέσω μίας επιχείρησης στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για δύο άνδρες 60 και 70 ετών, μόλις τον δεύτερο και τρίτο όμηρο που καταφέρνει να απελευθερώσει το Ισραήλ μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων, έπειτα από μία γυναίκα στρατιώτη τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός απελευθερωμένων ομήρων (105 όμηροι) είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της 7ήμερης κατάπαυσης του πυρός τον ίδιο μήνα, με το Ισραήλ να αναγκάζεται να απελευθερώσει με τη σειρά του Παλαιστίνιους που βρίσκονταν κρατούμενοι στις φυλακές του, πολλοί εξ αυτών εξίσου όμηροι (κρατούμενοι χωρίς δίκη ή έστω απαγγελία κατηγορίας, υπό «διοικητική κράτηση»). Άλλοι τέσσερις είχαν απελευθερωθεί μονομερώς από τη Χαμάς.

Παρά όμως τα περί του αντιθέτου δεδομένα, ο Νετανιάχου σήμερα δήλωσε πως «(μ)όνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης, μέχρι την ολοκληρωτική νίκη, θα έχει αποτέλεσμα την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων μας». Στην πραγματικότητα, και ενώ η ρητορική του Ισραήλ και των συμμάχων του λέει πως πρωταρχικός στόχος είναι η απελευθέρωση των ομήρων, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους ομήρους από όσους έχει απελευθερώσει. Τρεις είχαν εκτελεστεί «κατά λάθος» στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ξέφυγαν από τους απαγωγείς τους και πλησίασαν ισραηλινά στρατεύματα κρατώντας λευκή σημαία, αποδεικνύοντας πως ο ισραηλινός στρατός δεν ξεχωρίζει ούτε αμάχους ούτε φίλα προσκείμενους. Αδιευκρίνιστος αριθμός πιστεύεται πως έχει σκοτωθεί ως συνέπεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ η Χαμάς κρατά περίπου 100 ακόμα ανθρώπους. Στο Ισραήλ βρίσκονται κρατούμενοι περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι, πολλοί εξ αυτών χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγορίας.

Ο Νετανιάχου φέρεται να έχει απορρίψει την τελευταία πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς, που κατατέθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς την «παραληρηματική». Η πρόταση μιλούσε για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 4,5 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απελευθερώνονταν σταδιακά όλοι οι εναπομείναντες όμηροι (ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους ασθενείς) με αμοιβαίες απελευθερώσεις γυναικών και παιδιών που κρατά το Ισραήλ, τα ισραηλινά στρατεύματα θα απομακρύνονταν από τα πληθυσμιακά κέντρα στη Γάζα και θα επιτυγχανόταν συμφωνία για τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ