Νέα σφαγή Παλαιστίνιων από τον ισραηλινό στρατό στην Τζενίν

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και μία ηλικιωμένη γυναίκα, σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, με τέσσερις εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με αναφορές, η επιδρομή ξεκίνησε με πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες να εισέρχονται στον προσφυγικό καταυλισμό κρυμμένοι σε εμπορικό φορτηγό, και να ανοίγουν πυρ όταν κάτοικοι επιχείρησαν να μπλοκάρουν την πορεία του. Έπειτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, η επιδρομή κλιμακώθηκε με εισβολή επιπλέον στρατιωτών και τη χρήση βαρέων μηχανημάτων εκσκαφής, με στόχο ένα κτίριο που χρησιμοποιούταν για διοργάνωση συναντήσεων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν δίστασαν να επιτεθούν και στο νοσοκομείο της Τζενίν όπου, σύμφωνα με την Παλαιστίνια υπουργό Υγείας Μάι αλ-Καϊλέχ, έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσα στην παιδιατρική πτέρυγα, ενώ ταυτόχρονα παρεμπόδιζαν μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου από το να απομακρύνουν τραυματίες από τον καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση επιδρομής, ισχυριζόμενος ότι έγινε ως απάντηση σε αναφορές των μυστικών υπηρεσιών για προετοιμασία «τρομοκρατικής ενέργειας».

Οι εννέα θάνατοι ανεβάζουν τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από την αρχή του έτους σε τουλάχιστον 29, με τον στρατό να στοχοποιεί σε σχεδόν καθημερινή βάση τη Ναμπλούς και την Τζενίν.

Το περασμένο έτος, υπήρξε σύμφωνα με αναλύσεις το πιο αιματηρό για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης από το 2005, με 167 δολοφονίες, στην πλειοψηφία τους από τον ισραηλινό στρατό. Αν κανείς προσθέσει και τα στοιχεία από τη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών το 2022 ανεβαίνει στους 220, 48 εκ των οποίων παιδιά. Η πλειοψηφία των δολοφονημένων Παλαιστίνιων ήταν άοπλοι.

Η ανανεωμένη επιθετικότητα του στρατού του Ισραήλ, με ορμή και από την ορκωμοσία της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, προμηνύει ένα ακόμα πιο ματωμένο έτος για τους Παλαιστίνιους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ