«Να σηκώσουμε ανάστημα»: Συλλαλητήρια ενάντια στις πολιτικές που καίνε δάση και τρέφουν τον φασισμό

Μεγάλα συλλαλητήρια διοργανώνονται στις 24 και 25 Αυγούστου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις τις χώρας από συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, που διαμαρτύρονται για την έλλειψη σχεδίου και βούλησης αντιμετώπισης των πυρκαγιών και για τις ρατσιστικές πολιτικές που οδηγούν στον θάνατο μεταναστών και σε φασιστικά πογκρόμ.

Σε συλλαλητήριο οργής καλούν σήμερα, Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 19:00 στο Σύνταγμα, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ(μ-λ), η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις.

Την επόμενη, Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 19:30, πάλι στο Σύνταγμα, σε μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου καλούν συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού — Τουρισμού — Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου — Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής — Πειραιά και Νήσων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Για το σημερινό συλλαλητήριο της Πέμπτης, η ΚΕΕΡΦΑ σε οργισμένη ανακοίνωση αποκαλεί «μαζική δολοφονία της κυβέρνησης» τους απανθρακωμένους μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, έγκλημα «ανάλογο με τον πνιγμό των 600 προσφύγων στο φονικό ναυάγιο της Πύλου». Όπως σημειώνει η ανακοίνωση οι «ρατσιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον Έβρο άφησαν την περιοχή με φράχτες, διωκτικούς μηχανισμούς και φασίστες σε δράση ενώ η δασοπροστασία κι η πυρόσβεση δεν έχουν προσωπικό και μέσα».

Αντίστοιχα, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική χαρακτηρίζει «προμελετημένο έγκλημα που επαναλαμβάνεται συνεχώς» τις για άλλο ένα καλοκαίρι ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές και διεκδικεί στήριξη των πληγέντων, μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας και προστασία των δασών από συμφέροντα.

Για το συλλαλητήριο της Παρασκευής, τα συνδικάτα αναφέρουν πως πρέπει «(ν)α πάρουμε με τον αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, στα χέρια μας».

Ακολουθούν ανακοινώσεις για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης και της Παρασκευής:


ΚΕΕΡΦΑ: Οι απανθρακωμένοι μετανάστες στη Δαδιά είναι μαζική δολοφονία της κυβέρνησης

Συλλαλητήριο οργής, Πέμπτη 24/8, Σύνταγμα 7μ.μ.

Οι απανθρακωμένοι μετανάστες της Δαδιάς είναι μαζική δολοφονία της κυβέρνησης, όπως και οι πνιγμοί προσφύγων στην Πύλο.

Η μακάβρια ανακάλυψη δεκάδων απανθρακωμένων σωρών μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς είναι ένα έγκλημα στα χέρια της κυβέρνησης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ανάλογο με τον πνιγμό των 600 προσφύγων στο φονικό ναυάγιο της Πύλου.

Στέλνουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των αθώων θυμάτων.

Μόλις χθες, ο υπουργός Γ. Οικονόμου ανακοίνωνε αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ στην περιοχή για την αύξηση της επιτήρησης των προσφύγων στα σύνορα, την ώρα που οι πυρκαγιές έκαιγαν σπίτια, χιλιάδες κάτοικοι εκκένωναν τις περιοχές και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έκλεινε.

Τις τελευταίες μέρες, οι καταδιώξεις προσφύγων από την ΕΛΑΣ αλλά και από ομάδες παρακρατικών φασιστοειδών ήταν χωρίς τέλος, με κορύφωση την καταδίωξη της ομάδας των μεταναστών που κατέληξε να κρύβεται στην παγίδα θανάτου του φλεγόμενου δάσους της Δαδιάς, προκειμένου να αποφύγει τα καθιερωμένα pushbacks. Φασίστες προχώρησαν σε πογκρόμ κατά προσφύγων, σπρώχνοντας τους να αναζητήσουν καταφύγιο στα δάση.

Αυτές οι ρατσιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον Έβρο άφησαν την περιοχή με φράχτες, διωκτικούς μηχανισμούς και φασίστες σε δράση ενώ η δασοπροστασία κι η πυρόσβεση δεν έχουν προσωπικό και μέσα.

Ο ρατσισμός της κυβέρνησης δολοφονεί από τη Δαδιά μέχρι την Πύλο. Ανοίγει το δρόμο στους φασίστες να δολοφονούν με τάγματα εφόδου τον Μιχάλη Κατσουρή και τον Σιζάρ Σαφτάρ.
Να βάλουμε τέλος στην πολιτική των δολοφόνων της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς προστασία από τις πυρκαγιές χιλιάδες κόσμο την ώρα που σπαταλάει εκατομμύρια για Ραφάλ, φρεγάτες και φράχτες στο Έβρο.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι δολοφονικές καταδιώξεις των προσφύγων στα σύνορα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της ΕΛΑΣ, που οδήγησαν τους αδικοχαμένους μετανάστες στην παγίδα θανάτου του φλεγόμενου δάσους της Δαδιάς.

Να διώξουμε την κυβέρνηση που καίει στα δάση μετανάστες και πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ


Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Κυβερνητική ευθύνη οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τη χώρα

Να πάρουμε στα χέρια μας τις ζωές μας και την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την ΠΕΜΠΤΗ 24.08, 7.00 μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Για μια ακόμη φορά το φετινό καλοκαίρι και δυστυχώς για ένα ακόμη καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα πύρινο εφιάλτη. Εβρος, Αττική (Φυλή, Μενίδι, Πάρνηθα, Ασπρόπυργος), Ροδόπη, Βοιωτία, Καβάλα, Εύβοια πήραν τη σκυτάλη από τις προηγούμενες καταστρεπτικές πυρκαγιές σε Μέγαρα, Ρόδο, Μαγνησία και Κορινθία, με πολλαπλά μέτωπα να κατακαίνε δάση, προστατευόμενες δασικές περιοχές, αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια και περιουσίες αλλά δυστυχώς και ανθρώπους.

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μάνδρα και την Ανατολική Αττική και η πολύπαθη δυτική πλευρά της Αττικής βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα της πύρινης λαίλαπας. Η μεριά του φτωχού λαϊκού κόσμου, της χωματερής στη Φυλή, των εργοστασίων και των logistics και των ελάχιστων χώρων πρασίνου.

Γνωστές είναι και οι αιτίες, γνωστοί και οι ένοχοι για το προμελετημένο έγκλημα που επαναλαμβάνεται συνεχώς!

Ø  Είναι το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων δασών, ρεμάτων και ακτών, σε μια τεράστια οικοδομική ζώνη!

Ø  Είναι η εγκατάλειψη των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής εδώ και χρόνια, χωρίς την πρόσληψη προσωπικού και την αγορά σύγχρονων μέσων και οχημάτων.

Ø  Είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης κοινωφελών λειτουργιών, όπως ο καθαρισμός των δασών που με γίνεται με απευθείας αναθέσεις  που περνούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ø  Είναι η πεπατημένη του επιτελικού κράτους της καταστολής και της ατομικής ευθύνης του 112 και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ø  Είναι η πολιτική των αντιπεριβαλλοντικών και δασοκτόνων νόμων, με βάση και τις επιταγές της ΕΕ, που εμπορευματοποιούν τις δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον.

Ø  Είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η νυν και οι προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις, που αδιαφορούν πλήρως για τις εργατικές λαϊκές ανάγκες, τις ζωές μας, τα δάση, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη και νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ΜΜΕ προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της σπέρνοντας το μίσος και το ρατσισμό. Αφού «ο στρατηγός άνεμος» θα ήταν αντιμετωπίσιμος με τα μέτρα που θα έπαιρναν μετά τις πυρκαγιές του 2021. Αφού η κλιματική αλλαγή, όσο και αν την επικαλούνται, δεν μπορεί να μη γεννά και ερωτηματικά για το ποιος την προκαλεί.

Σήμερα οι ένοχοι αναζητούνται στους πρόσφυγες που βρήκαν τραγικό θάνατο στο δάσος της Δαδιάς και είναι ένα ακόμα ρατσιστικό έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ και στους φτωχοδιάβολους των Ρομά για ότι συμβαίνει στη Δυτική Αττική. Η πολιτική αυτή είναι που θρέφει την ακροδεξιά και τις απάνθρωπες φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους

Αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.  Ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν. προτάσσουμε την πάλη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Διεκδικούμε:

·       –  Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

·   – Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.

·        – Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας(και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.

·   – Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.

·   – Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.

Τώρα πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα, να οργανώσουμε τον αγώνα για να επιβάλουμε τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, για τη ζωή που μας αξίζει σε αυτό τον τόπο που μας ανήκει.

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την ΠΕΜΠΤΗ 24.08, 7.00 μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΠΑΜΕ: Ως εδώ και μη παρέκει, δεν θα φωνάξουμε ζήτω που καήκαμε!

ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 7:30μμ στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν πάει άλλο! Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, τις Ομοσπονδίες και τα εργατικά σωματεία, συλλόγους επαγγελματιών, άλλους μαζικούς φορείς από όλη την Αττική να συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Να πάρουμε με τον αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, στα χέρια μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΤΩΡΑ να στείλει στον ορεινό όγκο της  Πάρνηθας όλα τα αναγκαία μέσα για να σταματήσει η φωτιά. Να αξιοποιηθεί οτι υποδομή υπάρχει, πτητικά και επίγεια μέσα για να σωθεί ότι σώζεται. “Καλές” οι αναλύσεις για την κλιματική αλλαγή αλλά με αυτές καμία φωτιά δεν έσβησε. Ούτε με τα μηνύματα του 112 για να εκκενωθούν περιοχές που δεν απέτρεψαν να θρηνούμε 27 νεκρούς, να έχουν γίνει όλα μπούρμπερη.

Αν νομίζει η κυβέρνηση κι όσοι είναι υπεύθυνοι για την κόλαση που ζούμε ότι οι εργαζόμενοι θα παρακολουθούν με απάθεια, ανθρώπους να καίγονται, σπίτια να γίνονται στάχτη και τις περιοχές που ζούμε να μετατρέπονται σε κρανίου τόπο, είναι γελασμένοι. Δυναμώνουμε τη λαϊκή κινητοποίηση και την αλληλεγγύη για να σώσουμε ότι σώζεται.

Αν έχουν την αυταπάτη ότι θα μαυρίζουν τη ζωή μας και εμείς θα νανουριζόμαστε από τα ηλίθια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν προκειμένου να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους, ας επανέλθουν στην πραγματικότητα. Εδώ και δύο ημέρες οι φωτιές σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, στην Ελευσίνα δίπλα στο Θριάσιο νοσοκομείο, στον Ασπρόπυργο με υπαρκτό τον κίνδυνο του βιομηχανικού ατυχήματος, στις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και μέσα στο δάσος, δείχνουν ξανά τη μεγάλη επιλεκτική γύμνια του κράτους

Το έργο που βλέπουμε αυτές τις μέρες δεν είναι πρώτης προβολής. Χιλιοπαιγμένο κάθε χρόνο, φυσικά και φέτος. Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τις προηγούμενες πυρκαγιές, στη Νέα Αγχίαλο με τις εκρήξεις, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα κι αυτες τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη και στη Θράκη. Επίσης από την καταστροφή δασικών εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων στο Πάνειο Όρος, σε περιοχές από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο, σε περιοχές δηλαδή που υπάρχουν εκατοντάδες εργασιακοί χώροι και συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι εικόνες των πυρκαγιών να μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και να καίνε λαϊκές περιουσίες επαναλαμβάνονται.

Το ίδιο και οι αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης. Τη μια φταίει «ο κακός μας ο καιρός», την άλλη «η κλιματική κρίση» και «η κλιματική αλλαγή», συνήθως όλα μαζί όπως λένε τα στελέχη της. Τι δεν λένε όμως…  Η «κλιματική κρίση» έχει αφήσει με μηδέν δασεργάτες τα δασαρχεία; Αυτή φταίει που δεν έχουν γίνει αναγκαίες εργασίες στους ορεινούς όγκους όπως καθαρισμός, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων που είναι αναγκαίες για την πρόληψη και μπορούν να παίξουν καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση;

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων είναι υπεύθυνη για τη υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπής συντήρηση. Αυτή την πολιτική στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής και οι δημοτικές αρχές στην Αττική.

Τους απαντάμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την πολιτική που αφήνει πίσω της στάχτη και μπούρμπερη. Ως εδώ και μη παρέκει, δεν θα φωνάξουμε ζήτω που καήκαμε!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 7:30μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής – Πειραιά και Νήσων

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ