Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης
Επεισοδιακή ήταν η σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» η οποία βρίσκεται στο δημαρχείο της πόλης. Ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός μετανάστευσης κ. Μουζάλας.
Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική και την διατήρηση του Φράχτη του Έβρου. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης, η ΚΕΕΡΦΑ, αλλά και το Συντονιστικό ενάντια στον Φράχτη του Έβρου.
Οι διαδηλωτές υποδέχτηκαν τον Υπουργό με το σύνθημα «Στον φράχτη του Έβρου στον πάτο του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου», με τον υπουργό να μιλάει για την προσπάθεια να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα.
Την τοποθέτηση διέκοπταν διαρκώς συνθήματα των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στην αίθουσα να στραφούν λεκτικά εναντίον των διαδηλωτών, και έτσι σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε μικρο-εντάσεις.
Ο κ.Μουζάλας είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Βρισκόμαστε απέναντι σε μια Ευρώπη φοβισμένη, σε μια Ευρώπη που συντηρητικοποιείται, που δηλώνει πως δεν μπορεί να αντέξει τις ροές των προσφύγων και πιέζει να σταματήσουν οι ροές και να κλείσουν τα σύνορα». Με τους συγκεντρωμένους σε εκείνη τη στιγμή να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην Ε.Ε. και υπέρ της εξόδου της χώρας από αυτήν.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διευκολύνει τη διέλευση των προσφύγων κατηγόρησε το ρατσιστικό ρεύμα που αναπτύσσεται εντός Ε.Ε. και υποστήριξε την δημιουργία από την Ε.Ε., ενός ασφαλούς και νόμιμου δρόμου για τους πρόσφυγες.
Ερωτηθείς για την διατήρηση του φράχτη του Έβρου ο Υπουργός απάντησε πως για να περνούν πρόσφυγες από τον Έβρο πρέπει τον έλεγχο να τον κάνει η Τουρκία, κάτι που η ίδια δεν δέχεται.
Σε εκείνο το σημείο συγκεντρωμένοι εγκάλεσαν τον πρωθυπουργό με σκληρή γλώσσα φωνάζοντας «Ποσους μεταναστες θα πνιξεις ακομα με την διατηρηση του Φραχτη;»
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι μεγάλη διαμάχη γίνεται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και απέναντι σε προτάσεις όπως το Βέλγου υπουργού να γίνεται θαλάσσιο push back, κάτι που ο υπουργός χαρακτήρισε ποινικό αδίκημα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες του κόσμου απέναντι στις συλλήψεις εθελοντών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Ο υπουργός τόνισε τα εξής «προσπαθούμε να εντάξουμε τον εθελοντισμό σε ένα εθνικό σχέδιο και να οργανώσουμε τη δράση των εθελοντών. Χωρίς αυτούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα, πρέπει όμως να οργανωθεί δηλαδή πρέπει να υπάρξουν διαπιστεύσεις των εθελοντών έτσι ώστε η βοήθεια αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική» .Σε αυτό το σημείο συγκεντρωμένοι φώναξαν ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε εργασιακές σχέσεις εθελοντισμού και των Voucher.
Ο υπουργός σε πολλές περιπτώσεις απαντούσε στους συγκεντρωμένους και μάλιστα δεν ήταν λίγες εκείνες όπου η απάντηση ήταν επιθετική. Όταν για παράδειγμα ακούστηκε το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού του άνεργου και του μετανάστη» ο κ. Μουζάλας, είπε πως αυτό είναι από άλλη διαδήλωση.
Ξεχώρισε η παρέμβαση του Γιάννη Παπαδόπουλου, μέλους της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος έθιξε μια σειρά από θέματα που αφορούν τη μετανάστευση. Αρχικά στάθηκε στο ζήτημα των κακών υποδομών και είπε πως το 60% των προσφύγων αρρωσταίνουν από το κρύο. Ο υπουργός σε εκείνο το σημείο διέκοψε τον κ. Παπαδόπουλο λέγοντας του πως αυτά που υποστηρίζει είναι ρατσιστικά, κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από τον κόσμο με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος ομιλητής είναι γνωστός για την αντιρατσιστική του δράση και την βοήθεια που παρέχει σε μετανάστες στα σύνορα και σίγουρα ο συλλογισμός και το συγκεκριμένο συμπέρασμα δεν σχετίζονται με την ρατσιστική προπαγάνδα που θέλει τους μετανάστες «να φέρνουν αρρώστιες»
Στην συνέχεια ο κ.Παπαδόπουλος, στιγμάτισε τον δεδηλωμένο στόχο του υπουργού για «ασφαλή επαναπροώθηση» ,αναφέροντας ότι οποιαδήποτε προώθηση ανθρώπων στην Τουρκία δεν μπορεί να είναι ασφαλής με δεδομένο ότι δεν έχει καμία σχέση με αστική δημοκρατία όπως δείχνουν και αυτά που κάνει απέναντι στους Κούρδους. Επιπλέον, κατήγγειλε ρατσιστικές συμπεριφορές αστυνομικών αλλά ακόμα και ξυλοδαρμούς μεταναστών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ομιλητής διακόπηκε πολλές φορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να παραδώσει το μικρόφωνο.
Ο υπουργός προς τιμήν του ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για την άκομψη συμπεριφορά
Επίσης, ο κ. Μουζάλας, είπε πως δεν είναι διατεθειμένος να δικαιολογήσει τα λάθη που γίνονται ή τις παραβιάσεις των εντολών.
Η Δημ Σύμβουλος Θες/κης κ. Ιωαννίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ασφαλής δίοδος αρχικά για τις γυναίκες και τα παιδιά προτείνοντας να πηγαίνουν καράβια και να παίρνουν στους πρόσφυγες.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ σε μία τοποθέτηση που έτυχε και πάλι συνεχόμενων διακοπών από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Ο συντονιστής της συλλογικότητας στην Θες/νίκη, κ. Τορπουζίδης, παρέθεσε παράδειγμα όπου άνθρωπος διώκεται για κακούργημα ακριβώς και μόνο λόγω των δράσεων αλληλεγγύης στις οποίες συμμετείχε. Ενώ ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν θα συλληφθεί κανένας άνθρωπος ξανά εξαιτίας της αλληλεγγύης του. Επίσης έθιξε τις ευθύνες της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης ως κράτους μέλους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, καθώς παρότι το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν περάσει δεν δημιούργησαν προβλήματα, συνεχίζουν οι πολιτικές κλειστών συνόρων. Επίσης, ανέφερε ότι εάν επρόκειτο όντως για κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα είχαμε 700 νεκρούς. Αλλά αντίθετα η χώρα θα έστελνε σαφές μήνυμα ότι αυτή υποδέχεται τους πρόσφυγες ρίχνοντας τον φράχτη. Τέλος, αίσθηση έκανε η καταγγελία διαδηλώτριας που ανέφερε ότι στην αστυνομία εκμαιεύουν τις υπογραφές των μεταναστών για «εθελοντική» επαναπροώθηση με τον υπουργό, να διαψεύδει την συγκεκριμένη καταγγελία.