Ράμα Μελόνι

Ιταλικό Γκουαντανάμο στην… Αλβανία

του Σταμάτη Κυριάκη
Πηγή: KOMMON

Ένα-ένα βγαίνουν στη δημοσιότητα τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση Μελόνι- Έντυ Ράμα στην Αλβανία το καλοκαίρι που μας πέρασε. Τότε οι σοβαρές εφημερίδες μας «πληροφορούσαν» για το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με μια παρέα Ιταλών τουριστών στην Αλβανία που δεν πλήρωσε τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο. Μάλιστα ξεσηκώθηκε και το σύμπαν επειδή η Μελόνι προσφέρθηκε να πληρώσει αυτή τον λογαριασμό. Άσε το καυτό φιλί του πανύψηλου Έντυ Ράμα στην… κοντούλα Μελόνι.

Τελικά μαθαίνουμε (μέχρι στιγμής) ότι στις συζητήσεις οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν εκτός των άλλων να δημιουργηθούν με έξοδα της Ιταλίας «κέντρα υποδοχής προσφύγων», δηλαδή στρατόπεδα συγκέντρωσης όσων προσφύγων βγαίνουν στην Ιταλία. Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Ιταλική βουλή προβλέπει ότι:

Οι πρόσφυγες πριν πατήσουν το πόδι τους σε Ιταλικό έδαφος, θα χωρίζονται σε ενήλικους άνδρες και γυναικόπαιδα όπου οι άνδρες θα μεταφέρονται στην Αλβανία αλλά την ευθύνη της φύλαξης τους θα την έχουν οι… Ιταλοί.

Προβλέπονται 39 χιλιάδες πρόσφυγες τον χρόνο που θα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί η Αλβανία σε κέντρα κράτησης. Θα ελέγχονται από την Ιταλία και κανείς δεν ξέρει ακριβώς το νομικό καθεστώς στο οποίο θα υπόκεινται.

Μιλάμε δηλαδή για ένα ιταλικό Γκουαντανάμο σε έδαφος εκτός Ιταλίας και εκτός ΕΕ.

Το μαντάτο δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ιταλική Εφημερίδα La Repubblica (7 Νοεμβρίου) εδώ και σύμφωνα με την Ιταλική αντιπολίτευση αποτελεί ένα νομικό τερατούργημα.

Ο Ματέο Σαλβίνι το ορίζει ως «συγκεκριμένο και σημαντικό βήμα». Και δηλώνει: «Η Ιταλία δεν είναι ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης: τα Τίρανα το έχουν καταλάβει και αξίζουν ειλικρινείς ευχαριστίες, οι Βρυξέλλες ακόμα όχι»

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, ο οποίος είχε επικρίνει τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, εκμεταλλεύτηκε τη συμφωνία που υπεγράφη για να δηλώσει: «Η κυβέρνηση τα πάει καλά, αφού υπέγραψε συμφωνία μεταφοράς λαθρομεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας στην Αλβανία».

Η συμφωνία όμως που υπογράφηκε χθες με την Αλβανία για τους μετανάστες, σύμφωνα με την Elly Schlein, «φαίνεται ότι παραβιάζει ανοιχτά τους κανόνες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Η Elena Ethel «Ely» Schlein είναι γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρώην αντιπρόεδρος της Emilia-Romagna και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Μέτωπο των Δημοκρατικών δια του Pierfrancesco Majorino, επικεφαλής των μεταναστευτικών πολιτικών της εθνικής γραμματείας, μίλησε για «ένα νέο είδος Ιταλικού Γκουαντανάμο χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα έλεγχου των συνθηκών κράτησης των εγκλεισμένων σε αυτά τα κέντρα».

Στην απέναντι ακτή ο Έντυ Ράμα σε συνέντευξη του στην Αλβανική «Shqiptarja» (εδώ) δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά ανταμοιβή για τη συμφωνία και ότι είναι μια πράξη ευγνωμοσύνης και ότι η συμφωνία για τους μετανάστες έγινε πριν τη συνάντηση του καλοκαιριού».

Η επισήμανση «πριν τη συνάντηση του καλοκαιριού» προφανώς έγινε για να μην πάει το μυαλό μας στο ότι η συμφωνία για τους πρόσφυγες έγινε ως αντάλλαγμα για την προώθηση στην ΕΕ αγροτικών προϊόντων από την Αλβανία μέσω της Ιταλίας με ετικέτα «Ιταλο-αλβανικό προϊόν».

Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία και δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει εξαιτίας του ότι δεν φαίνεται να συνάδει ούτε με το Ιταλικό σύνταγμα, ούτε με το Αλβανικό, ούτε με την ΕΕ.

Οι μετανάστες, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα αποβιβάζονται στο λιμάνι και τουριστικό θέρετρο Σενγκίν (Shengjin) της Βόρειας Αλβανίας και στη συνέχεια αφού θα γίνεται η καταγραφή τους, άλλοι θα μένουν εκεί και άλλους θα τους πηγαίνουν σε ένα γειτονικό χωριό είκοσι χιλιόμετρα ανατολικά που λέγεται Γκιαντέρ (Gjadër).

Η ειρωνεία είναι ότι η φημισμένη «κομμούνα του Σεγκίν» όπου φιλοξενούνταν οι επίσημοι την εποχή του Ενβέρ Χότζα θα γίνει «κέντρο φιλοξενίας» χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το δε γειτονικό χωριό Γκιαντέρ που δεν έχει πάνω από 200 κατοίκους θα βρεθεί με έναν πληθυσμό 40 χιλιάδων εξαθλιωμένων που θα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 30.000.

Σαν ανέκδοτο ακούγεται.

Παραπομπές:

https://www.repubblica.it/politica/2023/11/07/news/schlein_accordo_italia_albania_migranti-419768498/

https://giornali.it/quotidiani-nazionali/la-repubblica/prima-pagina/

https://www.repubblica.it/politica/2023/11/07/news/albania_italia_accordo_migranti-419747092/

https://shqiptarja.com/lajm/marreveshja-per-emigrantet-rama-me-melonin-gjest-vellazerie-duhet-te-shlyejme-borxhin-e-italise-kam-refuzuar-kerkesat-nga-vendet-e-tjera-te-bese

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ