Βενεζουέλα μετανάστες επιστρέφουν κορονοϊός

Μετανάστες επιστρέφουν στη Βενεζουέλα λόγω κορονοϊού

Πηγή: Paul Dobson – Venezuelanalysis.com
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης
Οι αρχές της Βενεζουέλας αναμένουν την επιστροφή έως και 15.000 μεταναστών τις επόμενες ημέρες, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Εκπρόσωποι των τοπικών κυβερνήσεων στις συνοριακές πολιτείες ανάφεραν αυξημένες ροές μεταναστών που επιστρέφουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανόμενων 1.600 σε περισσότερα από 20 λεωφορεία από μέρη τόσο μακριά όσο το Εκουαδόρ στο πολυσύχναστο συνοριακό πέρασμα της πολιτείας Táchira με την Κολομβία, 160 από την Κολομβία στο πέρασμα της πολιτείας Apure και 80 από τη Βραζιλία στο πέρασμα της πολιτείας Bolivar.

Ένα «καραβάνι» μεταναστών που φτάνει τα 5.000 άτομα επίσης αναφέρεται ότι διασχίζει πεζή την απόσταση των 550 χιλιομέτρων που χωρίζει τη Βενεζουέλα από την Κολομβιανή πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Χιλιάδες Βενεζουελάνοι μετανάστες που επιζητούν τον επαναπατρισμό τους έχουν επίσης εγγραφεί σε λίστες οργανωμένες από τις πρεσβείες της Βενεζουέλας, ως τμήμα του κυβερνητικού προγράμματος Επιστροφή στην Πατρίδα. Εκατό Βενεζουελάνοι επέστρεψαν αεροπορικά από την Δομινικανή Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αιτήσεις για άδειες πτήσης επιστροφής πολιτών που είναι αποκλεισμένοι στις ΗΠΑ και το Εκουαδόρ απορρίφθηκαν από την Ουάσινγκτον και το Κίτο.

Όλα τα επίγεια σύνορα της Βενεζουέλας είναι κλειστά ως τμήμα του περιορισμού κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου, αλλά γίνονται εξαιρέσεις για συντονισμένα «ανθρωπιστικά» ανοίγματα για να μπορέσουν να επιστρέψουν μετανάστες. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4μμ έως τις 10πμ σε κάποιες συνοριακές περιοχές, όπως επίσης εξακρίβωση δακτυλικών αποτυπωμάτων και ελέγχους της αστυνομίας και της Interpol στους επιστρέφοντες μετανάστες, για την αποφυγή του «χάους» και τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας στα περάσματα.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καλωσόρισε τους πολίτες πίσω στην πατρίδα τους, υποσχόμενος να τους παράσχει ιατροφαρμακευτική μέριμνα.

Η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκεζ ομοίως ανακοίνωσε πως όλοι οι επιστρέφοντες μετανάστες θα υποβληθούν σε γοργά τεστ για τη νόσο CoViD-19 και θα τοποθετηθούν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στα σύνορα, με τη διαμονή, τη διατροφή και τα ιατρικά κόστη να καλύπτονται από το κράτος. Ζητείται επίσης από όσους επιστρέφουν να εγγράφονται στις τοπικές υγειονομικές αρχές και τα κοινοτικά συμβούλια άμα τη αφίξει τους στον τελικό τους προορισμό.

Έως την Κυριακή το απόγευμα, το Καράκας είχε 159 επιβεβαιωμένα κρούσματα CoViD-19, με 52 ασθενείς να έχουν αναρρώσει και 7 θανάτους. Σε σύγκριση, η γειτονική Βραζιλία έχει αναφέρει 11.721 κρούσματα με 516 θανάτους, το Εκουαδόρ 3.747 κρούσματα με 191 θανάτους, το Περού 2561 κρούσματα με 92 θανάτους και η Κολομβία 1485 κρούσματα με 35 θανάτους.

Οι Βενεζουελάνοι στο εξωτερικό είναι ανάμεσα στα εκατομμύρια μεταναστών σε όλο τον κόσμο που έμειναν άνεργοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη αφότου οι περιορισμοί κυκλοφορίας παρέλυσαν τις περισσότερες οικονομίες τον Μάρτιο.

Στην Κολομβία, όπου ζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι, μια έκθεση προ της εμφάνισης του κορονοϊού είχε δείξει πως το 90% των μεταναστών έχουν «ανεπίσημη εργασία» και «ζουν από ό,τι μπορούν να παράγουν μέρα με την ημέρα».

Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες Βενεζουελάνων στο εξωτερικό φέρεται να έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωθώντας το Καράκας να καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να «παρέμβουν».

Στην Μπογκοτά, η δήμαρχος Κλαούντια Λόπεζ έχει δεχτεί κριτική αφότου απέτυχε να σταματήσει την μαζική έξωση 200 Βενεζουελάνων μεταναστών, προκαλώντας έναν αριθμό διαδηλώσεων στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Άλλοι δήμαρχοι έχουν υποσχεθεί να θέσουν ως προτεραιότητα την υγειονομική κάλυψη των Κολομβιανών, πάνω από αυτή των Βενεζουελάνων.

Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στο Εκουαδόρ, όπου 200 Βενεζουελάνοι φέρεται να εκδιώχθηκαν από προσωρινά καταλύματα στο Guayaquil από την τοπική αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα, υπό τον φόβο ότι δεν καλύπτονταν τα υγειονομικά πρότυπα. Η πόλη-λιμάνι στο Εκουαδόρ είναι δημοφιλής προορισμός μετανάστευσης για τους Βενεζουελάνους και είναι από τις πόλεις της περιοχής που έχουν χτυπηθεί χειρότερα από τον ιό.

Οι Βενεζουελάνοι στο Περού έχουν επίσης αναφέρει ξενοφοβική μεταχείριση λόγω του κορονοϊού, με τη Νικολέτα Σαμπατίνο, θύμα έξωσης την προηγούμενη εβδομάδα, να λέει στις αρχές του Surco πως «κάποιος είπε [στον σπιτονοικοκύρη] ότι έβηχα μέσα στη νύχτα. Ο ιδιοκτήτης είπε πως έπρεπε να φύγω, οι άνθρωποι φοβούνται πολύ να μου νοικιάσουν το οτιδήποτε».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 4 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έφυγαν από τη χώρα από το 2015, με τους περισσότερους να μεταναστεύουν καθώς η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας βάθαινε μετά το 2017. Δεν έχουν συλλεχθεί δεδομένα για τον αριθμό των Βενεζουελάνων που επέστρεφαν στη χώρα πριν την κρίση του κορονοϊού.

inffowar logo

Ξεκινάμε μια νέα περίοδο με πολλές ιδέες

για νέα θέματα, εκπομπές και αποστολές.

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να τις υλοποιήσουμε.

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει.

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ