του Ανδρέα Κοσιάρη
Στις 19 Αυγούστου του 2012, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη θέση του Γερουσιαστή που θα εκπροσωπούσε την Πολιτεία του Μιζούρι, Τοντ Έικιν, βρισκόταν καλεσμένος σε εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού καναλιού.
Ο Έικιν, που κατείχε «πτυχίο» Μάστερ Θεολογίας (Master of Divinity) από το Θεολογικό Σεμινάριο της ακραία συντηρητικής Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας στην Αμερική (Presbyterian Church in America – PCA), ήταν σε όλη του τη ζωή φανατικά κατά των αμβλώσεων. Το 2008, ως βουλευτής είχε αποκαλέσει τους παρόχους αμβλώσεων «τρομοκράτες» και είχε ισχυριστεί πως στις κλινικές οι γιατροί «πραγματοποιούν αμβλώσεις σε γυναίκες που δεν είναι έγκυες».
Σε εκείνη, λοιπόν, την τηλεοπτική εκπομπή το 2012, ο Έικιν ρωτήθηκε για τη στάση του κατά των αμβλώσεων σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης έπειτα από βιασμό. Η απάντησή του ήταν τέτοια που έβαλε πρόωρο τέρμα στην πολιτική του καριέρα:
«(…) από ό,τι καταλαβαίνω από τους γιατρούς, αυτό [η εγκυμοσύνη έπειτα από βιασμό] είναι πολύ σπάνιο. Αν πρόκειται για έγκυρο βιασμό, το γυναικείο σώμα έχει τρόπους να το κλείνει όλο αυτό.»
Η καταδίκη των δηλώσεων του Έικιν ήταν σχεδόν ομόθυμη. Ακόμα και μεγάλα «κεφάλια» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ο «πολιτικός αρχιτέκτων» Καρλ Ρόουβ και ο ηγέτης του κόμματος στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, τάχθηκαν εναντίον του.
Ο Έικιν, που μέχρι τότε προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις για τη θέση Γερουσιαστή του Μιζούρι, έχασε στην εκλογική αναμέτρηση από τη Δημοκρατική αντίπαλό του, Κλερ ΜακΚάσκιλ.
Αν η δήλωση του Έικιν σας θυμίζει κάτι, είναι γιατί μάλλον ακούσατε πολύ παρόμοιες δηλώσεις σήμερα το πρωί στην τηλεόρασή σας. Όχι από έναν Αμερικανό Καλβινιστή πολιτικό, αλλά από έναν υψηλόβαθμο ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο.
Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, αφού τόνισε την άποψη της Ιεράς Συνόδου και της ελληνικής Εκκλησίας ότι «οι αμβλώσεις είναι έγκλημα», ο Χρυσόστομος είπε μεταξύ άλλων πως καμία γυναίκα «δεν κάθεται και βιάζεται χωρίς να το θέλει» και υποστήριξε ότι από βιασμό δεν μπορεί να υπάρξει τεκνοποίηση, καθώς για να μείνει έγκυος, η γυναίκα «έχει συμμετοχή».
Οι δηλώσεις του καταδικάστηκαν ακόμα και από την ακραία συντηρητική υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, αλλά και από την ίδια την Ιερά Σύνοδο που σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι δηλώσεις του Μητροπολίτη «για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες».
Είναι πιθανό να παρατηρήσατε ένα μοτίβο. Όπως και στην περίπτωση του Έικιν, έτσι και στου Χρυσόστομου, υπήρξε «καταδίκη» των δηλώσεων από εξόχως συντηρητικά στόματα. Όμως οι απόψεις αυτές δεν αποτελούν παραφωνία στο σύγχρονο κίνημα κατά των αμβλώσεων. Αντίθετα, είναι σάρκα από την σάρκα αυτής της σκοταδιστικής σέχτας του χριστιανοφασισμού, που «αναγεννήθηκε» στις ΗΠΑ έπειτα από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων το 1973 με την απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ».
Η ψευδοεπιστημονική άποψη πως «ο βιασμός δεν οδηγεί σε εγκυμοσύνη» βασίζεται στις θεωρίες του Αμερικανού ακτιβιστή κατά των αμβλώσεων Τζον Γουίλκι. Ο Γουίλκι ήταν οικογενειακός ιατρός στο Οχάιο και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα κατά των αμβλώσεων, φτάνοντας να ηγηθεί της μεγαλύτερης και παλαιότερης σχετικής οργάνωσης στις ΗΠΑ, που ονομάζεται «Εθνική Επιτροπή Δικαιώματος στη Ζωή» (National Right to Life Committee – NRLC).
Ο Γουίλκι ισχυριζόταν ότι το γυναικείο σώμα έχει «φυσιολογικές άμυνες» ενάντια στην εγκυμοσύνη και συνεπώς τα θύματα «εξαναγκαστικού βιασμού» (τον οποίο ο Γουίλκι διαχώριζε από τον νομικό και ηθικό ορισμό της πράξης) σπανίως εγκυμονούν. Οι θεωρίες του έχουν χαρακτηριστεί λανθασμένες από κάθε επίσημο φορέα γυναικολογίας και μαιευτικής στις ΗΠΑ, όμως παραμένουν στο κέντρο του «κινήματος» κατά των αμβλώσεων.
Έπειτα από την πρόσφατη αναίρεση από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση, το «κίνημα» αυτό επιβάλλει σειρά νομοθετημάτων σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, που απαγορεύουν την άμβλωση ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας.
Εκεί έγκειται και το ζήτημα όλης αυτής της συζήτησης. Οι απόψεις του Έικιν, του Γουίλκι, του Χρυσόστομου, μπορεί να καταδικάστηκαν από τους συντηρητικούς συνοδοιπόρους τους, όμως αυτή η καταδίκη δεν είναι ουσιαστική — είναι επικοινωνιακή. Η άποψη πως «από βιασμό δεν προκαλείται εγκυμοσύνη» είναι ένας έμμεσος τρόπος για τη νομιμοποίηση του βιασμού. Από τη στιγμή που «ο βιασμός δεν προκαλεί εγκυμοσύνη», οποιαδήποτε γυναίκα μείνει έγκυος έπειτα από μη συναινετική γενετήσια πράξη «δεν έχει βιαστεί», έδωσε συναίνεση μέσω του σώματός της, το οποίο δεν «έκλεισε το σύστημα», που θα έλεγε κι ο Έικιν — «είχε συμμετοχή», κατά Χρυσόστομο. Πρόκειται για «στένεμα» του ορισμού του βιασμού μέσω φαντασμένων ψευδοεπιστημονικών θεωριών — στένεμα τόσο ισχυρό, που εν τέλει επιθυμεί να ακυρώσει εντελώς την έννοια.
Όμως αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να λέγονται — τουλάχιστον όχι δημόσια, διότι βλάπτουν τον σκοπό. Όπως απέδειξε η περίπτωση του Έικιν, τέτοιες χυδαίες δηλώσεις προκαλούν οργή και κινητοποίηση — ο Αμερικανός συντηρητικός δεν κατάφερε να ξανασυμμετάσχει στην πολιτική μέχρι τον θάνατό του το 2021. Η επικοινωνιακή αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τότε ήταν παραδειγματική. Καταδίκασαν τον Έικιν, τον αποποιήθηκαν κι έπειτα συνέχισαν να κυνηγούν τον απώτερο σκοπό τους — την απαγόρευση των αμβλώσεων. Άλλωστε, μέχρι να κάνει τη «γκάφα» ο Έικιν, οι απόψεις του Γουίλκι ήταν κεντρικές στην αντιφεμινιστική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Γουίλκι είχε υπάρξει σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ το 2008, και συνέχισε να έχει σχέσεις με τον υποψήφιο και το 2012.
Αντίστοιχα, η Ιερά Σύνοδος (ή και η Νίκη Κεραμέως) δεν διαφωνούν με τον Χρυσόστομο πως «η άμβλωση είναι έγκλημα». Αντίθετα, η Εκκλησία ετοιμάζεται για «κήρυγμα κατά των αμβλώσεων» στις 8 Σεπτεμβρίου, έχει θεσπίσει «μέρα αγέννητου παιδιού» και ετοιμαζόταν, πριν η κατακραυγή το ακυρώσει, να διοργανώσει σκοταδιστικό συνέδριο με την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας. Ουσιαστικά δεν διαφωνούν ούτε στα περί βιασμού λεγόμενά του — όμως δημόσια πρέπει να τα αποποιηθούν, να τα καταδικάσουν. Αυτό επιβάλλουν τα επικοινωνιακά διδάγματα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που έχουν δοθεί μαζί με την χρηματοδότηση της Διεθνούς του χριστιανοφασισμού.