μυστικές υπηρεσίες τρομοκρατικές επιθέσεις Βαρκελώνη 2017
Σκηνή από τη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης έπειτα από τις επιθέσεις του Αυγούστου 2017.

Ισπανία: «Οι μυστικές υπηρεσίες πίσω από τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη το 2017»

του Ανδρέα Κοσιάρη

Υπόνοιες πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη στις 17 και 18 Αυγούστου 2017 ήταν οργανωμένες από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες, άφησε ο πρώην αστυνομικός διοικητής Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο ενώπιον δικαστικών αρχών στην Ισπανία, όπως μεταδίδουν καταλανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βιγιαρέχο έχει συνεργαστεί στενά για δεκαετίες με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών (CNI), την ισπανική μυστική υπηρεσία, όμως τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί εναντίον του πρώην διοικητή της, Φέλιξ Σανθ Ρολδάν. Ο Βιγιαρέχο βρίσκεται στη φυλακή και κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου που εξετάζει υπόθεση παρακολουθήσεων συνομιλιών αστυνομικών και μελών των μυστικών υπηρεσιών, στην οποία εμπλέκεται.

«Συνέχισα να δουλεύω με το CNI μέχρι την τελευταία ημέρα. Δούλευα μαζί τους για να προσπαθήσω να φτιάξω το χάλι της περίφημης επίθεσης από τον Ιμάμη του Ριπόλ, που εν τέλει ήταν ένα σοβαρό λάθος από τον Σανθ Ρολδάν, ο οποίος δεν υπολόγισε σωστά τις συνέπειες τις διάπραξης μιας μικρής δράσης τρόμου στην Καταλονία», ήταν τα λόγια του Βιγιαρέχο τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Ο Ιμάμης του Ριπόλ, Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη, τον Αύγουστο του 2017. Σκοτώθηκε σε έκρηξη στο σπίτι που νοίκιαζε στο Αλκανάρ της επαρχίας Ταραγόνα, στις 16 Αυγούστου 2017, μία ημέρα πριν οι συνεργοί του πραγματοποιήσουν επιθέσεις με φορτηγά οχήματα και μαχαίρια στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης και την παραλιακή πόλη Καμπρίλς. Ο απολογισμός ήταν 16 θάνατοι και περισσότεροι από 150 τραυματίες, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004.

Πιστεύεται ότι ο Ιμάμης Ες Σάτι σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις με τα φορτηγά οχήματα, όμως από λάθος τα εκρηκτικά εξερράγησαν στο σπίτι που νοίκιαζε προτού ολοκληρωθεί το σχέδιο, και οι συνεργοί του έπειτα αυτοσχεδίασαν ορμώντας με τα φορτηγά στο πλήθος.

Όμως το 2019, η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα Público αποκάλυψε με στοιχεία ότι ο Ιμάμης Ες Σάτι ήταν πληροφοριοδότης της ισπανικής μυστικής υπηρεσίας CNI, και πως τουλάχιστον δύο μήνες πριν τις επιθέσεις, οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για τα σχέδια και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Ες Σάτι και των «μαθητών» του.

Τώρα ο Βιγιαρέχο έρχεται να δώσει μια επιπλέον ίντριγκα στην υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι η μυστική υπηρεσία ήθελε να «τρομάξει» την Καταλονία, ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της, που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις, την 1η Οκτωβρίου 2017.

Ο Βιγιαρέχο ισχυρίζεται ότι διαθέτει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. «Όλες οι αποδείξεις βρίσκονται στα αρχεία μου. Εξουσιοδοτώ τη δημοσίευσή τους», είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πιστέψουμε ότι οι πολίτες δεν είναι ανήλικοι και ο νόμος των μυστικών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρύψει τα πάντα. Είναι ένας απαρχαιωμένος νόμος του Φράνκο από το 1968».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ