Ινδία ακτιβιστές αγρότες Μόντι Ζούκερμπεργκ
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο CEO της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αγκαλιάζονται στα γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια το 2015.

Ινδία και Big Tech επιτίθενται σε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές

Πηγή: Naomi Klein – The Intercept
Μετάφραση/Επιμέλεια: Δήμητρα Μπέη

Στην Ινδία, το πλήθος των δημοσιογράφων που στρατοπέδευσαν έξω από την φυλακή Τιχάρ του Δελχί ήταν το είδος της φρενίτιδας των μέσων ενημέρωσης που θα περίμενε κανείς για έναν πρωθυπουργό μπλεγμένο σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης ή ίσως ένα αστέρι του Μπόλιγουντ που πιάστηκε σε λάθος κρεβάτι. Αντ’ αυτού, οι κάμερες περίμεναν τη Ντίσα Ράβι, μια 22χρονη vegan ακτιβίστρια. Η Ντίσα, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα Οργουελιανό νομικό έπος που περιλαμβάνει κατηγορίες για προτροπή, υποκίνηση και συμμετοχή σε διεθνή συνωμοσία, της οποίας στοιχεία αποτελούν μεταξύ άλλων: εξεγερμένοι Ινδοί αγρότες, η ποπ σταρ Rihanna, υποτιθέμενες συνωμοσίες εναντίον της γιόγκα και του chai, ο αυτονομισμός των Σιχ και η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Αν όλο αυτό σας ακούγεται υπερβολικό, την ίδια άποψη είχε και το δικαστήριο που ύστερα από εννέα μέρες στη φυλακή άφησε ελεύθερη με εγγύηση τη Ραβί. Η Ραβί είναι μια από τους ιδρυτές του Ινδικού τμήματος της ομάδας Fridays For Future, που ξεκίνησε η Τούνμπεργκ. Αλλά ο δικαστής αισθάνθηκε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει λίγο παραπέρα. Εξέδωσε μια καταδικαστική απόφαση 18 σελίδων χαρακτηρίζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία της αστυνομίας εναντίον της νεαρής ακτιβίστριας «λιγοστά και ασαφή».

Η σύλληψη της Ραβί ρίχνει φως σε ένα διαφορετικό είδος συμπαιγνίας. Αυτό μεταξύ της ολοένα και πιο καταπιεστικής και αντιδημοκρατικής ινδουιστικής εθνικιστικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μόντι και των εταιρειών της Silicon Valley. Τα εργαλεία και οι πλατφόρμες αυτών των εταιρειών έχουν γίνει το πρωταρχικό μέσο για τις κυβερνητικές δυνάμεις. Μέσω αυτών εξαπολύουν το μένος τους εναντίον ευάλωτων μειονοτήτων και όσων τους ασκούν κριτική. Ταυτόχρονα βοηθούν την αστυνομία να παγιδεύσει ειρηνικούς ακτιβιστές όπως η Ραβί σε έναν ψηφιακό διαδικτυακό ιστό υψηλής τεχνολογίας.

Η υπόθεση εναντίον της Ραβί και των άλλων «συνωμοτών» κρέμεται εξ ολοκλήρου από τη χρήση γνωστών ψηφιακών εργαλείων: ομάδες στο WhatsApp, ένα συλλογικό Google Doc, μια ιδιωτική συνάντηση στο Zoom και πολλά tweet. Όλα αυτά έχουν μετατραπεί σε όπλα για ένα κυνήγι μαγισσών που χρηματοδοτείται από το κράτος και ενισχύεται από τα μέσα. Ταυτόχρονα, αυτά τα ίδια εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια συντονισμένη εκστρατεία προπαγάνδας από την κυβέρνηση. Σκοπός είναι η δημιουργία αρνητικού κλίματος στην κοινή γνώμη εναντίον των νέων ακτιβιστών και του κινήματος των αγροτών. Αυτή η προπαγάνδα συχνά είναι αντίθετη με τους υποτιθέμενους όρους ασφαλείας για μη υποκίνηση βίας που θέτουν τα μέσα.

Σε αυτό το κλίμα οι γίγαντες της Silicon Valley έχουν παραμείνει σιωπηλοί. Η φημισμένη αφοσίωσή τους στην ελεύθερη έκφραση, καθώς και η νέα αφοσίωσή τους στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των θεωριών συνωμοσίας, στην Ινδία δεν υπάρχει πουθενά. Στη θέση τους υπάρχει μια αυξανόμενη και ψυχρή συνενοχή με τον πόλεμο πληροφοριών που έχει κηρύξει ο Μόντι. Αυτή η συνεργασία είναι έτοιμη να κλειδώσει και με τον νέο δρακόντειο νόμο για τα ψηφιακά μέσα. Αυτός θα καθιστά παράνομο για τις εταιρείες τεχνολογίας να αρνηθούν να συνεργαστούν με κυβερνητικά αιτήματα για διαγραφή προσβλητικού υλικού ή για παραβίαση του απορρήτου των χρηστών.

Μετά από κάποια πρώιμη αντίσταση από την εταιρεία, λογαριασμοί στο Twitter επικριτικοί για την κυβέρνηση Μόντι έχουν εξαφανιστεί αναιτιολόγητα. Αντίθετα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν ρητορική μίσους στο Twitter και στο Facebook επιτρέπεται να συνεχίσουν σε ξεκάθαρη παραβίαση των πολιτικών των εταιρειών. Η αστυνομία στην Ινδία καυχιέται ότι συνεργάζεται με τη Google καθώς ξεψαχνίζουν τις ιδιωτικές συνομιλίες ειρηνικών ακτιβιστών για το κλίμα, όπως η Ραβί. «Η σιωπή αυτών των εταιρειών λέει πολλά», μου είπε ένας ακτιβιστής.

Ο αγώνας των αγροτών

Οι αγρότες αντιτίθενται σε ένα σύνολο νέων γεωργικών νόμων, τους οποίους η κυβέρνηση του Μόντι ψήφισε γρήγορα με το πρόσχημα της πανδημίας. Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται η πεποίθηση ότι με την κατάργηση της μακροχρόνιας προστασίας των τιμών για τις καλλιέργειες και το άνοιγμα του γεωργικού τομέα σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, οι μικροί αγρότες θα καταστραφούν και οι εύφορες εκτάσεις της Ινδίας θα πέσουν στα χέρια λίγων εταιρικών παικτών.

Το κίνημα για το κλίμα υπό την ηγεσία των νέων ένιωσε ιδιαίτερη ευθύνη να τους στηρίξει. Όπως είπε η Ραβί στο δικαστήριο, υποστηρίζει τους αγρότες «επειδή είναι το μέλλον μας και όλοι πρέπει να φάμε». Και έχει επίσης επισημάνει μια κλιματική σύνδεση. Η ξηρασία, τα κύματα θερμότητας και οι πλημμύρες έχουν αυξηθεί. Οι αγρότες της Ινδίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των κλιματικών επιπτώσεων. Συχνά χάνουν τις καλλιέργειες και τα προς το ζην τους. Η Ραβί τα γνωρίζει από πρώτο χέρι βλέποντας τους αγρότες παππούδες και γιαγιάδες της να παλεύουν με τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο στρατηγός Β. Κ. Σινγκ, υπουργός μεταφορών στην Ινδία, έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι «αποκαλύψαμε τα πραγματικά σχέδια μιας συνωμοσίας σε διεθνές επίπεδο κατά της Ινδίας. Πρέπει να ερευνήσουμε τα μέρη που κινούν τα νήματα αυτού του κακού μηχανισμού. Οι οδηγίες εκπονήθηκαν με σαφήνεια ως προς το “πώς”, “πότε” και “τι”. Συνωμοσίες σε αυτήν την κλίμακα συχνά εκτίθενται».

Η αστυνομία του Δελχί ξεκίνησε να βρει αποδεικτικά στοιχεία αυτής της διεθνούς συνωμοσίας. Πρόσχημα ήταν ότι αυτή είχε σκοπό «να δυσφημίσει τη χώρα» και να υπονομεύσει την κυβέρνηση. Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και ένας δρακόντειος αποικιακός νόμος. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Οι κατηγορίες αφορούν επίσης μία μυστική συνωμοσία που θέλει να διαλύσει την Ινδία και να σχηματίσει ένα κράτος Σιχ που ονομάζεται Khalistan, επειδή ένας Ινδο-Καναδός που εδρεύει στο Βανκούβερ, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της, έχει εκφράσει συμπάθεια για την ιδέα μιας ανεξάρτητης πατρίδας Σιχ.

Για εβδομάδες αυτοί οι ισχυρισμοί διαδόθηκαν ραγδαία στο διαδίκτυο, πολλοί από αυτούς σε συντονισμένες εκστρατείες hashtag, με επικεφαλής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας. Ωστόσο συμμετείχαν και κορυφαίοι αστέρες του Μπόλιγουντ και του κρίκετ. Ο Ανίλ Βιτζ, υπουργός της πολιτείας Χαριάνα, ανέφερε ότι «Όποιος έχει σπόρους αντι-εθνικισμού στο μυαλό του πρέπει να καταστραφεί από τις ρίζες του, είτε είναι η #Disha_Ravi είτε οποιοσδήποτε άλλος». Αν και προφανές παράδειγμα ρητορικής μίσους από μια ισχυρή φιγούρα, το Twitter ισχυρίστηκε ότι η ανάρτηση δεν παραβίασε τις πολιτικές του και την άφησε.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τον Μόντι ωστόσο είναι το κίνημα των αγροτών. Το πολιτικό σχέδιο του Μόντι για την Ινδία συνδυάζει ισχυρή συγχώνευση απελευθερωμένου ινδουιστικού σοβινισμού με τη μεγάλη συγκεντρωτική εταιρική δύναμη. Οι αγρότες αμφισβητούν αυτό το δίπολο. Και αποτελούν απειλή με την επιμονή τους ότι τα τρόφιμα πρέπει να παραμένουν εκτός της λογικής της αγοράς. Ταυτόχρονα απειλή αποτελεί και η αποδεδειγμένη ικανότητα του κινήματος να χτίσει δύναμη σε όλες τις θρησκευτικές, εθνοτικές και γεωγραφικές ομάδες. Κι αυτό γιατί μέσα από αυτές αναδείχθηκε ο Μόντι στην εξουσία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Μόντι επιδίωξε να λασπώσει τα νερά με παραμύθια παραπλανητικών διεθνών συνωμοσιών.

Η κυβέρνηση Μόντι προσπαθεί να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από την ουσία. Αντ’ αυτού επιχείρησε να ταΐσει τα ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων που φουντώνουν κατά τη διάρκεια μια υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Έτσι προσπάθησε να τονώσει το εθνικιστικό αίσθημα: εμείς εναντίον τους, Ινδοί και ξένοι, πατριώτες εναντίον προκλητικών προδοτών. Σε αυτόν τον οικείο ελιγμό, η Ραβί και το ευρύτερο κίνημα των νέων για το κλίμα ήταν απλώς παράπλευρες ζημιές.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ