διαδηώσεις αγροτών Ινδία

Ινδία: Διακοπές στο ίντερνετ, συρματοπλέγματα και λογοκρισία στο Twitter κατά των αγροτών

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ινδία έφτασαν την περασμένη Δευτέρα στην 68η ημέρα τους, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να αναιρέσει τρία πρόσφατα νομοσχέδια που παρέχουν προνόμια σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Ινδική κυβέρνηση επέκτεινε την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών ίντερνετ στις περιοχές Σινγκ, Γκαζιπούρ και Τικρί, όπου εδράζονται οι διαδηλώσεις, αλλά και στα συνορεύοντα με αυτές τμήματα της επαρχίας του Δελχί, μέχρι τουλάχιστον τις 2 Φεβρουαρίου, για «τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας», όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η αναστολή των διαδικτυακών υπηρεσιών είναι η τρίτη κατά σειρά εντός των τελευταίων επτά ημερών, με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων από άλλες πόλεις στη διαμαρτυρία.

Ο ενδέκατος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών απέτυχε όπως και οι προηγούμενοι, με τις αρχές να αναρτούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα στα σύνορα του Δελχί με το Γκαζιπούρ, για να αποτρέψουν νέα «εισβολή» των διαμαρτυρόμενων αγροτών στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα, το Twitter ανέστειλε τη Δευτέρα τη λειτουργία περίπου 250 λογαριασμών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν ειδησεογραφικοί ιστότοποι, ακτιβιστές και ηθοποιοί, έπειτα από αίτημα της Ινδικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μόντι, οι λογαριασμοί αυτοί «αναρτούσαν περιεχόμενο που υποκινούσε σε βία».

Οι λογαριασμοί ήταν αδρανείς μόνο για όσους χρήστες επιχειρούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς μέσα από την Ινδία, χωρίς κάποια εξήγηση, ενώ η λειτουργία τους επανήλθε έπειτα από περισσότερες από 12 ώρες.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Βινόντ Τζόσε, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Caravan, δήλωσε πως δεν ειδοποιήθηκε από το Twitter για την αναστολή του λογαριασμού του περιοδικού. «Μοιάζει με λογοκρισία», είπε. «Η πράξη αυτή του Twitter ακολουθεί μια σειρά από κατηγορίες για εξέγερση που έχουν υποβληθεί κατά συντακτών του Caravan, επειδή καλύπτουμε τις διαμαρτυρίες των αγροτών».

Πηγή: telesur, the Guardian

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ