πόλεμος στην άκρα αριστερά - αστυνομία

Η Βρετανική κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο στην «άκρα αριστερά»

Μια έκθεση δημοσιευμένη από την Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Εξτρεμισμού [Commission for Countering Extremism – CCE] της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στιγματίζει μεγάλα κομμάτια της «αριστεράς» στη Βρετανία ως «εξτρεμιστικά». Υποστηρίζει πως οι «επαναστατικές εργατιστικές ιδέες» της αριστεράς συνδέονται με την αυξανόμενη συμπάθεια για «βίαιες εξτρεμιστικές τακτικές».

Η 37 σελίδων έκθεση, με τίτλο «Βίαιες εξτρεμιστικές τακτικές και η ιδεολογία της δογματικής ακραίας αριστεράς», είναι γραμμένη από τους Βρετανούς ακαδημαϊκούς Ντάνιελ Άλλινγκτον, Σιβόν ΜακΆντριου και Ντέιβιντ Χιρς. Παραγγέλθηκε ως προάγγελος μιας «έκθεσης-ορόσημο» που θα παραδοθεί στην Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. Η CCE θα καταθέσει προτάσεις για την αναθεωρημένη «στρατηγική αντι-εξτρεμισμού» της Βρετανικής κυβέρνησης, που θα συμπεριλαμβάνει δρακόντειους νόμους με στόχο την ποινικοποίηση της μη-βίαιης «εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

Στην έκθεσή τους, οι ακαδημαϊκοί προειδοποιούν ότι μικρές «ακροαριστερές δογματικές» ομάδες θα μπορούσαν σύντομα να κερδίσουν μαζικά υποστηρικτές με τις αντι-ιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές και αντιφασιστικές απόψεις τους. Καταμεσής της πιο οξείας κρίσης της καπιταλιστικής εξουσίας από τη δεκαετία του 1930, με μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και απεργίες ανά την υφήλιο, η έκθεση προετοιμάζει το έδαφος για την κρατική καταστολή της εργατικής τάξης.

Οι συγγραφείς της έκθεσης δηλώνουν πως ο «αντιφασισμός» που χαρακτηρίζει τη «δογματική άκρα αριστερά» είναι εξτρεμιστικός διότι «βασίζεται σε μία πολύ συγκεκριμένη και όχι ευρέως αποδεκτή κατανόηση του τι είναι ο φασισμός, και γιατί θα πρέπει να του αντιταχθούμε».

Ο χαρακτηρισμός από την έκθεση του αντιφασισμού ως μίας μορφής «βίαιου εξτρεμισμού» υποδεικνύει τη στροφή της εξουσιαστικής τάξης προς την άκρα δεξιά σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει να κηρυχθούν παράνομοι οι «Αντίφα», που κατά τον ίδιο και τους αμερικανούς διαμορφωτές γνώμης αποτελούν μία ενιαία «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ έχει υπεραμυνθεί των «καλών ανθρώπων» που συμμετείχαν σε Νεοναζιστικές πορείες. Τέλος, πρόσφατα είχε αποκαλυφθεί πως το FBI ήδη έχει στοχοποιήσει αντιφασιστικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και μέλη του κινήματος για τα δικαιώματα των Μαύρων.

Πηγή: wsws.org

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ