Βολιβία - Σούπερτανκερ

Η Βολιβία μείωσε τις εστίες πυρκαγιάς στον Αμαζόνιο κατά 85%

Τα επίκεντρα των πυρκαγιών του Αμαζονίου στη Βολιβία μειώθηκαν κατά 85 τοις εκατό σε διάστημα οκτώ ημερών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βολιβιανός υπουργός Άμυνας Χαβιέ Ζαβαλέτα. Η κυβέρνηση της Βολιβίας έχει κινητοποιήσει μια τεράστια επιχείρηση από αέρος, με τη χρήση ελικοπτέρων, αεροσκαφών και του «Supertanker», για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές που σαρώνουν τη χώρα.

«Περισσότερο από 85 τοις εκατό των επικέντρων έχουν κατασβεστεί σε σχεδόν οκτώ ημέρες επιχειρήσεων, οπότε η φωτιά σίγουρα υποχωρεί, και ήδη στοχεύουμε συγκεκριμένα σημεία της από αέρος και εδάφους. Ελπίζουμε πως η φωτιά θα συνεχίσει να υποχωρεί», ήταν τα λόγια του Ζαβαλέτα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

«Τα μεγάλα έξοδα [των επιχειρήσεων] καλύπτονται από το Βολιβιανό κράτος με τον δικό μας προϋπολογισμό και τους δικούς μας πόρους, αλλά κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη (…). Τώρα που η φωτιά είναι σε υποχώρηση, δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψει στα προηγούμενα ύψη. Είχαμε περισσότερες από 8.000 εστίες και είμαστε τώρα στις λιγότερες από 1.000», προσέθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εκκίνησε τη νέα φάση των επιχειρήσεων, ζητώντας τη συνεργασία των πολιτών με την κυβέρνηση για να βοηθήσουν στην ανάκτηση όσων χάθηκαν. «Καλώ τους νέους περιβαλλοντολόγους, τους αγρότες και τους κοινωνικούς οργανισμούς να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανάκαμψης για τους ντόπιους στις επηρεασμένες περιοχές», ήταν τα λόγια του προέδρου.

Ένα κομμάτι του σχεδίου είναι η ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη ότι η πώληση και η αγορά γης στις επηρεασμένες από τη φωτιά περιοχές θα απαγορευτεί, ούτως ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία στα καμένα εδάφη και να επιτραπεί στο δάσος να αναζωογονηθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαινέσει τη Βολιβία για το μέγεθος των επιχειρήσεων που κινητοποίησε στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανόμενης της ναύλωσης του μεγαλύτερου αεροσκάφους-δεξαμενής στον κόσμο και της αποστολής στρατιωτών, πυροσβεστών και κτηνιάτρων στη μάχη για την αντιμετώπισή τους.

Πηγή: Telesur

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ