ΕΕ δίκαιο άσυλο

Η Κομισιόν κρύβει την έκθεση για το ελληνικό πάγωμα των αιτήσεων ασύλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να δημοσιεύσει μια προκαταρκτική νομική αξιολόγηση για την απόφαση της Ελλάδας να παγώσει προσωρινά τις αιτήσεις ασύλου.

Η μονομερής δράση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε παράνομη από την κοινωνία των πολιτών και από την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να πάρει θέση.

Η επιτροπή επέμεινε πως πρέπει πρώτα να εξετάσει το μέτρο – θέση που συνεχίζει να διατηρεί και σήμερα, σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου η Ελλάδα ήρε την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου την 1η Απριλίου.

Όμως ένα εσωτερικό έγγραφο της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ήδη συνταχθεί και κοινοποιηθεί στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου η Ελλάδα επέβαλλε τους περιορισμούς.

Με ημερομηνία 4 Μαρτίου, το σημείωμα περιέχει μια προκαταρκτική ανάλυση των ελληνικών μέτρων, την ίδια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλεγε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να μάθει λεπτομέρειες επί του ζητήματος.

Όταν όμως ζητήθηκε η δημοσιοποίηση του εγγράφου, μέσω αίτησης ελευθερίας πληροφοριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε. «Η ειλικρίνεια, η αντικειμενικότητα και η πληρότητα των νομικών συμβουλών θα επηρεάζονταν σημαντικά εάν νομικές συμβουλές για θέματα υψίστης ευαισθησίας, όπως στην παρούσα υπόθεση, δημοσιεύονταν», είπε.

Ερωτώμενος εκ νέου στις 20 Απριλίου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως οι τελικές θέσεις διατυπώνονται από το κολλέγιο, αναφερόμενος στις εβδομαδιαίες συναντήσεις των 27 επιτρόπων.

«Επειδή υπάρχει ένα έγγραφο κάπου ως τμήμα της διαδικασίας στοχασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά υπάρχει μια συγκεκριμένη άποψη του Κολλεγίου την οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε», είπε και συμπλήρωσε. «Όπως το καταλαβαίνουμε, οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν όσο καλά γίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησής του ως νόμιμη. Επικαλέστηκε τη χρήση του άρθρου 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, που μπορεί να εφαρμοστεί εάν υπάρχει «έκτακτη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εισροή ατόμων».

Όμως μια τέτοια κίνηση πρέπει να βασίζεται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία τέτοια πρόταση δεν υπήρξε.

Πηγή: EUobserver

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ