διυλιστήριο ελληνικό ρωσικό πετρέλαιο motor oil

Ελληνικό διυλιστήριο φέρεται να πουλά ρωσικό πετρέλαιο, ακόμα και στον αμερικανικό στρατό

Ρεπορτάζ της εφημερίδας The Washington Post ισχυρίζεται πως στο διυλιστήριο της Motor Oil Hellas στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας καταλήγει μέσω Τουρκίας ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο στη συνέχεια πωλείται απαλλαγμένο από το «στίγμα» του, ακόμα και στον αμερικανικό στρατό.

Εξετάζοντας ναυτιλιακά και εμπορικά δεδομένα, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας εξέτασαν την πορεία του πετρελαίου από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στον ναυτιλιακό τερματικό σταθμό Dortyol στη νοτιοανατολική Τουρκία, από όπου προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου η Motor Oil Hellas, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπό το καθεστώς των κυρώσεων επιτρέπεται να δέχονται ρωσικό πετρέλαιο οι τουρκικές εγκαταστάσεις, αλλά όχι οι ελληνικές.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, τα τελευταία δύο χρόνια στο Dortyol έφτασαν 5,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από θαλάσσης, η πλειοψηφία εκ των οποίων από τη Ρωσία. Από την έναρξη των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο τον περασμένο Φεβρουάριο, η προμήθεια ρωσικού πετρελαίου του τουρκικού ναυστάθμου ανέρχεται σε 2,7 εκατ. βαρέλια. Επίσης από τον Φεβρουάριο, από το Dortyol έχουν αποπλεύσει συνολικά 7 εκατ. βαρέλια, 4,2 εκατ. εξ αυτών προς τη Motor Oil Hellas. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 56% της προμήθειας καυσίμου που έλαβε από θαλάσσης η Motor Oil Hellas σε αυτό το διάστημα.

«Δεν βλέπω κανένα άλλο πιθανό συμπέρασμα από το ότι τα ρωσικά καύσιμα πηγαίνουν στη Motor Oil Hellas», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ρόμπερτ Άουερς, μοντελοποιητής διυλιστηρίων και αναλυτής της αγοράς διυλισμένων καυσίμων.

Στο διυλιστήριο το ρωσικό πετρέλαιο αναμειγνύεται με άλλα προϊόντα, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που δεν έχει τη «στάμπα» ρωσικής προέλευσης, αλλά αποτελείται κατά πλειοψηφία από ρωσικής προέλευσης πετρέλαιο.

Όπως σημειώνει η Washington Post, από τον περασμένο Μάρτιο το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει συνάψει συμβόλαια ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων με το ελληνικό διυλιστήριο, για την προμήθεια προϊόντων πετρελαίου που χρησιμοποιούνται στο αμερικανικό ναυτικό και την αεροπορία. Επιπρόσθετα, από τον περασμένο Φεβρουάριο περίπου 1 εκατ. βαρέλια έχουν πουληθεί από τη Motor Oil σε κυβερνητικούς και εταιρικούς πελάτες σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία.

Σε δήλωσή της, η Motor Oil Hellas δήλωσε πως «δεν αγοράζει, επεξεργάζεται ή εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο ή παράγωγα. Όλες οι εισαγωγές της είναι πιστοποιημένης προέλευσης που δεν υπόκειται σε κυρώσεις». Η εταιρεία δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της εφημερίδας για τη φύση αυτής της πιστοποίησης, ή για το κατά πόσο διασφαλίζει την πιστότητά της.

Υπενθυμίζεται πως οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ