Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παρέχει λογισμικό ταυτοποίησης στόχων για το παράνομο πρόγραμμα δολοφονιών με drones που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα δολοφονιών με drones ξεκίνησε το 2009 και από τότε, όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις, οι ΗΠΑ έχουν σκοτώσει περίπου 3.000 «μαχητές» σε επιθέσεις με drones.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού στρατού, για κάθε ένα άτομο που στοχοποιείται σε μια τέτοιου είδους επίθεση, σκοτώνονται ακόμη εννιά άτομα που τυχαίνει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περιοχές όπως η Υεμένη, η Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ ο συνολικός αριθμός των δολοφονηθέντων φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες.
Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) έχει επανειλημμένα καταδικάσει την πρακτική αυτή καταγγέλλοντάς την για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, γιατί πρόκειται για εξ αποστάσεως δολοφονίες ανθρώπων εκτός πεδίων μάχης και χωρίς προηγουμένως να έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για κάτι.
Η συμμετοχή της Google σε ένα τέτοιο πρόγραμμα εμπλέκει άμεσα την εταιρεία στις εγκληματικές πρακτικές του αμερικανικού στρατού. Η παραδοχή της συμμετοχής από την πλευρά των διευθύνοντων συμβούλων σε εσωτερικό υπόμνημα της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσε οργή και αντιδράσεις από ορισμένους εργαζόμενους στην εταιρεία.
Σε δήλωσή της η εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία αυτή είναι «μόνο για μη επιθετικές χρήσεις», γιατί η εν λόγω τεχνολογία απλώς επισημαίνει ποιες εικόνες θα πρέπει να ελεγχθούν από ανθρώπους.
Η συνεισφορά της Google σε τέτοιες επιχειρήσεις θέτει την εταιρεία σε κίνδυνο για διεθνείς νομικές κυρώσεις, αλλά και εμπορικές επιπτώσεις. Όμως η απόφαση να προχωρήσει μια τέτοια συνεργασία αναδεικνύει τη σημαντική θέση που καταλαμβάνουν τα συμβόλαια με το στρατό στην επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας.
ΔρονσΤο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ξόδεψε πέρσι τουλάχιστον 7,4 δις δολάρια σε εξοπλισμό τεχνητής νοημοσύνης και το ποσό αναμένεται να αυξηθεί φέτος, με μεγάλο μέρος από αυτό να καταλήγει σε εταιρείες όπως η Alphabet της Google, η Amazon ή η Nvidia.