Ισραήλ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από ισραηλινούς εποικισμούς

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να απαγορεύσουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται στους ισραηλινούς εποικισμούς.

Ολόκληρο το κείμενο της οργάνωσης:

Τα κράτη θα πρέπει να αποκλείσουν τα προϊόντα των ισραηλινών εποικισμών για να βοηθήσουν να μπει ένα τέλος στις παραβιάσεις εναντίον των Παλαιστινίων, που λαμβάνουν χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαγορεύσει την εισαγωγή όλων των αγαθών που παράγονται στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και να βάλει ένα τέλος στα κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν πυροδοτήσει μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Παλαιστινίων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.

Θέλοντας να σηματοδοτήσει την 50η επέτειο της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας, η Διεθνής Αμνηστία εγκαινιάζει μια καινούργια εκστρατεία, η οποία καλεί τα κράτη σε όλο τον κόσμο να αποκλείσουν από τις αγορές τους τα προϊόντα από τους εποικισμούς και να εμποδίσουν τις εταιρίες τους να έχουν δραστηριότητες σ’ αυτές τις περιοχές ή να εμπορεύονται προϊόντα που προέρχονται από τους εποικισμούς.

«Για δεκαετίες, ο κόσμος παρακολουθούσε άπραγος καθώς το Ισραήλ κατέστρεφε τα σπίτια των Παλαιστινίων και λεηλατούσε τη γη τους και τους φυσικούς πόρους επ’ ωφελεία του. Κι ενώ η παλαιστινιακή οικονομία έχει υποτυπώδη ανάπτυξη εξαιτίας της πενηντάχρονης βίαιης πολιτικής, μια ακμάζουσα επιχείρηση εποικισμών, πολλών εκατομμυρίων, έχει οικοδομηθεί από τη συστηματική καταπίεση του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Μετά από 50 χρόνια, η καταδίκη της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών δεν αρκεί. Ήρθε πλέον η ώρα, τα κράτη να αναλάβουν συγκεκριμένη διεθνή δράση για να σταματήσει η χρηματοδότηση των εποικισμών που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων που παράγονται στους ισραηλινούς εποικισμούς προερχόμενα από την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, εξάγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών έχει επισήμως καταδικάσει τους εποικισμούς ως παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με την πάροδο του χρόνου, το Ισραήλ και οι διεθνείς επιχειρήσεις έχουν επίσης ενεργοποιήσει και έχουν διευκολύνει την κατασκευή αλλά και την επέκταση των εποικισμών.

Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης με Ισραηλινούς πολίτες έχει οδηγήσει σε μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες χιλιάδες παλαιστινιακά σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί από το Ισραήλ και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βιαίως εκδιωχθεί. Πολλές οικογένειες απομακρύνθηκαν με βίαιο τρόπο από τα σπίτια τους ή τη γη τους για να προετοιμαστούν οι περιοχές αυτές για εποικισμούς. Τουλάχιστον 100.000 εκτάρια παλαιστινιακής γης έχουν διατεθεί για αποκλειστική χρήση των εποίκων.

Το Ισραήλ επίσης υφαρπάζει τον έλεγχο των Παλαιστινιακών φυσικών πόρων, όπως το νερό, την εύφορη γη, τα λατομεία και τα μεταλλεία, με σκοπό να τα μετατρέψει σε εποικιστικές βιομηχανίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οικοδομικών υλικών και βιομηχανικών προϊόντων που συχνά εξάγονται στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έχει επιβάλλει αυθαίρετους περιορισμούς, στερώντας από τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση και τη χρήση των υδάτινων πόρων τους, της γης τους και άλλων πόρων, περιορίζοντας την οικονομική τους ανάπτυξη και παραβιάζοντας τα οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα.

Σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, οι υποδομές των οικισμών, συμπεριλαμβανομένων και δρόμων για «εποίκους μόνο», έχουν χωρίσει Παλαιστινιακές πόλεις και χωριά και έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα των Παλαιστίνιων να μετακινούνται ελεύθερα. Το Ισραήλ επίσης διατηρεί τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά για περίπου 10 χρόνια, κλειδώνοντας δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε μία περιοχή που είναι σχεδόν η μισή της Νέας Υόρκης.

Μία από τις τραγωδίες που έχει προκαλέσει η 50χρονη αδιάκοπη κατοχή που αφορά τις παραβιάσεις είναι ότι ο κόσμος συνήθισε τα συγκλονιστικά επίπεδα καταπίεσης και ταπείνωσης που οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση στα κατεχόμενα.

Salil Shetty

«Άλλα πώς μπορούν τα κράτη να συνεχίζουν να επιτρέπουν την οικονομική υποστήριξη σε μια εγγενώς σκληρή, μεροληπτική και εγκληματική πολιτική εποικισμού που επιτρέπει στους ισραηλινούς εποίκους να διαμένουν σε κλεμμένη γη, σε σπίτια με γκαζόν και πισίνες, ενώ μπροστά στην πόρτα τους, οι Παλαιστίνιοι στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες;»

Όλα τα κράτη έχουν σαφή υποχρέωση να διασφαλίσουν το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ακόμα, δεν πρέπει να αναγνωρίσουν ή να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την παράνομη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που διαθέτουν για να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις.

«Τα κράτη που εξακολουθούν να βοηθούν τους οικισμούς των εποίκων να ανθίζουν οικονομικά παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και τις πολιτικές που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν. Είναι καθήκον κάθε κράτους, με βάση το διεθνές δίκαιο, να διασφαλίσει ότι οι ενέργειές του και οι δραστηριότητες των πολιτών του δεν αναγνωρίζουν ούτε βοηθούν παράνομες καταστάσεις ή πράξεις», δήλωσε ο Salil Shetty.

«Με την απαγόρευση των αγαθών από τους εποικισμούς και την θέσπιση νόμων και κανονισμών που εμποδίζουν τις εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε εποικιστικά εδάφη, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων Παλαιστίνιων που έχουν υπομείνει δεκαετίες αδικίας, ταπείνωσης και διακρίσεων».

Εδώ και δεκαετίες, έχει επιβεβαιωθεί από πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2016, πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να διακόψει όλες τις δραστηριότητες εποικισμού στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το ψήφισμα καλεί επίσης όλα τα κράτη να διαφοροποιούν στις συναλλαγές τους το κράτος του Ισραήλ από τα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη.

Ωστόσο, το Ισραήλ επιτάχυνε την επέκταση και την υποστήριξη της εποικιστικής του δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, ανακοινώνοντας σχέδια για χιλιάδες νέες κατοικίες στους ήδη υπάρχοντες εποικισμούς, όπως και σχέδια για την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών σε δύο νέους εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το Ισραήλ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η παραμονή και η επέκταση των εποικισμών έχει προτεραιότητα έναντι του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ήρθε ο καιρός, η ανθρωπότητα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις αρχές του Ισραήλ», δήλωσε ο Salil Shetty.

Από τότε που ξεκίνησε η κατοχή, το 1967, το Ισραήλ έχει παγιώσει το κατασταλτικό στρατιωτικό καθεστώς του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη με χιλιάδες στρατιωτικές εντολές. Πολλές από αυτές ποινικοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες και θέτουν υπερβολικούς περιορισμούς στους Παλαιστίνιους, διαταράσσοντας την καθημερινότητά τους.

Οι στρατιωτικές εντολές έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του εκτεταμένου σφετερισμού περιουσιακών στοιχείων και φυσικών πόρων, της κατεδάφισης κατοικιών και επιχειρήσεων, των αυθαίρετων συλλήψεων και των παράνομων κρατήσεων εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων, καθώς και τη συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων Παλαιστίνιων. Έχουν σημειωθεί επίσης αμέτρητες παράνομες δολοφονίες Παλαιστίνιων από τις ισραηλινές δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι εξαιρετικά σοκαριστικό το γεγονός ότι, από τότε που ξεκίνησε η κατοχή, πριν από 50 χρόνια, επικρατεί ένα καθεστώς απόλυτης ατιμωρησίας για τις δεκαετίες των εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Salil Shetty

«Ο κόσμος έχει δει το τρομαχτικό τίμημα 50 χρόνων περιφρόνησης των σοβαρών παραβιάσεων και της αδιάκοπης εξάπλωσης των παράνομων εποικισμών. Για αυτόν το λόγο είναι ζωτικής σημασίας για τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τον τερματισμό και την αποκατάσταση αυτών των παραβιάσεων.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουν με την επιβολή μιας διεθνούς απαγόρευσης στα προϊόντα που προέρχονται από τους εποικισμούς, ένα πλήρες εμπάργκο όπλων στις ισραηλινές και παλαιστίνιες ένοπλες ομάδες και να θέσουν τέλος στην ατιμωρησία δεκάδων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων αμερόληπτων ερευνών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να καταδικαστούν να υποστούν ακόμα μισό αιώνα καταπίεσης και αδικίας».

Συλλογή υπογραφών εδώ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ