γερμανία

Η αόρατη «ήττα» της Γερμανίας

Γιώργος Δελαστίκ
Πηγή: ΠΡΙΝ

Πραγματική… κηδεία ήταν η Μέρκελ τη Δευτέρα, όταν μίλησε μετά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς είχε λήξει η σύνοδος των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης στο Παρίσι – της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά, γιατί έτσι και σταματήσουμε, όλα όσα έχουμε χτίσει μέχρι τώρα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και συνέχισε: «Πρέπει να δεχτούμε ότι χώρες μπορούν να τραβήξουν μπροστά και μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα από άλλες».

Αυτές οι «διαφοροποιημένες συνεργασίες», όπως τις αποκάλεσε ο Ολάντ, «πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές για όσους το επιθυμούν», τόνισε με έμφαση η καγκελάριος. «Η ενότητα δεν είναι η ομοιομορφία», επέμενε με ιδιαίτερη έμφαση ο Φρανσουά Ολάντ. «Οι διαφοροποιημένες συνεργασίες είναι αναγκαιότητα», ισχυρίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος «για να μπορούν ορισμένες χώρες να προχωρήσουν από κοινού πιο γρήγορα, πιο μακριά …χωρίς άλλες χώρες να αποκλείονται, αλλά και χωρίς να μπορούν οι χώρες αυτές να αντιταχθούν». Μέχρις εδώ θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «στρατηγική ήττα» της γερμανικής πολιτικής. Κακά τα ψέματα, το Τέταρτο Ράιχ της Γερμανίας δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε «διαφοροποιημένες συνεργασίες». Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν οι σκέψεις. Γιατί η Γερμανία διάλεξε αυτούς τους εταίρους για να βάλει τη γραμμή της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων; Ο Ολάντ είναι ο γελοιωδέστερος πρόεδρος της Γαλλίας, στον οποίο οι σύντροφοί του απαγόρευσαν ακόμη και να ξαναπαρουσιαστεί ως υποψήφιος! Όσο για τον τυχάρπαστο Πάολο Τζεντιλόνι, αυτόν που ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού στην Ιταλία, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα κλείσει ούτε καν τον χρόνο στην πρωθυπουργία, γιατί η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει!

Σε ό,τι αφορά δε τον ανοικονόμητο πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, αυτός ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού μόνο και μόνο επειδή τον στηρίζουν οι Ισπανοί σοσιαλιστές! Όλοι τους πρόκειται να εκκαθαριστούν άμεσα! Ο Φρανσουά Ολάντ μάλιστα θα «φαγωθεί» και επισήμως τον άλλο μήνα, τον Απρίλη! Είναι δυνατόν η Γερμανία να υποστεί μια στρατηγικού χαρακτήρα ήττα με τέτοιους και από τέτοιους εταίρους; Αδύνατον, μην τρελαθούμε κιόλας! Μήπως λοιπόν το Βερολίνο, λαμβάνοντας υπόψη του την «ευρωλιγούρα» όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων απανταχού της Ευρώπης, ήθελε να προκαλέσει τρόμο στους ευρωσοσιαλιστές, ελπίζοντας να τους δραστηριοποιήσει υπέρ του ευρώ; Λέμε, μήπως; Πάντως, όποιο κι αν ήταν το πολιτικό σχέδιο της Γερμανίας, απέτυχε παταγωδώς. Ο λόγος που απέτυχε ήταν απλούστατος: Κανένας δεν κινητοποιήθηκε υπέρ του ευρώ! Αντιθέτως, φάνηκε ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης ή τουλάχιστον σημαντικό τμήμα τους φάνηκε πολύ ικανοποιημένο από την εισαγωγή της έννοιας της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων», έχοντας στο βάθος του μυαλού τους την κατάργηση του ευρώ!

Εδώ ως και ο «ξοφλημένος» ο Φρανσουά Ολάντ επιχείρησε να καπηλευθεί την κατάσταση, παρουσιάζοντας στη σύνοδο των τεσσάρων την άποψή του για την προώθηση της …αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ. Γιατί το έκανε; Μα απλούστατα επειδή η Γαλλία, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, παραμένει η μοναδική δύναμη της ΕΕ που έχει πυρηνικά όπλα! Εις βάρος της Γερμανίας δηλαδή επιχείρησε ο Γάλλος πρόεδρος να εκμεταλλευτεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του! Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συνέντευξη που έδωσε ο Ολάντ την Τρίτη σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες – τη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, τη Μοντ, την ιταλική Στάμπα, τον αγγλικό Γκάρντιαν, την ισπανική Βανγκουάρντια και την πολωνική Γκαζέτα Βιμπόρζα. «Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος και η Ευρώπη χάνει. Χωρίς καινούργιο ευρωπαϊκό πνεύμα, η ΕΕ θα βυθιστεί στη διάλυση και τελικά στην εξαφάνιση», είπε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Αυτό που ακούω όλο και πιο συχνά όταν μια νέα πολιτική εισάγεται (στην ΕΕ) συμποσούται στο ότι “Δεν θέλουμε πλέον να πληρώνουμε περισσότερα από όσα λαμβάνουμε”. Είναι η επιστροφή της φόρμουλας της Θάτσερ “Θέλω τα λεφτά μου πίσω”. Η Μεγάλη Βρετανία έφυγε από την ΕΕ, όμως το κακό πνεύμα έμεινε. Αν καθένας αναζητάει όσα έδωσε, τα πάντα τελείωσαν με την κοινή φλόγα» της ευρωπαϊκής ιδέας, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος. Πολύ λογικό, αφού η Γαλλία παίρνει σαφώς περισσότερα από όσα δίνει!

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι «αριστερούληδες» της σοσιαλδημοκρατίας αρνούνται κατηγορηματικά να ηγηθούν του αντι-ΕΕ αγώνα. Τον έχουν αναθέσει, λοιπόν, στις αστικές τους τάξεις – στα τμήματα εκείνα που καταστρέφονται από τη γερμανική πολιτική. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Οι αντιγερμανοί αστοί είναι πρωτίστως αστοί, άρα την έξοδο των χωρών τους από την ΕΕ τη μεθοδεύουν έτσι ώστε να κερδίσουν αυτοί, όχι οι εργαζόμενοι. Ένας αριστερός δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό ποτέ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ