μηταράκη

Ευθεία ρατσιστική παραδοχή από τον Μηταράκη στη Βουλή

Παραδοχή και επανάληψη της δήλωσής του περί «πραγματικών προσφύγων» από την Ουκρανία, έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ουκρανία.

Τα λόγια του υπουργού ήταν τα εξής: «Πράγματι προσερχόμενος την Κυριακή από το Συμβούλιο των Υπουργών στις Βρυξέλλες, είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες. Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν».

Πρόκειται για μία ευθεία παραδοχή ρατσισμού από τον Έλληνα υπουργό, που αποφασίζει μόνος του ποιοι πρόσφυγες είναι «πραγματικοί» και ποιοι όχι. Την ώρα που στο Αιγαίο ξεβράζονται νέα πτώματα πνιγμένων και το ελληνικό κράτος κατηγορείται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, ο υπουργός χρησιμοποιεί προσχηματικά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Αγνοεί επίσης την ίδια του την ρητορική περί «εργαλειοποίησης» των προσφύγων από την Τουρκία, κάτι που στο μυαλό κάθε εχέφρονος ανθρώπου θα της αφαιρούσε το στάτους της «ασφαλούς χώρας».

Στην πραγματικότητα ο υπουργός Μηταράκης απλά αναμασά τη ρατσιστική ρητορική περί «καλών» λευκών προσφύγων και «κακών» σκουρόχρωμων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ