βορίδης βόλος πλημμύρες εντυπωσιακά άτυχος

Εντυπωσιακά προκλητικός ο Βορίδης, τα ρίχνει στην «ατυχία» για τις πλημμύρες του Βόλου

«Εντυπωσιακά άτυχο» χαρακτήρισε τον Βόλο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε εμφάνισή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, έπειτα από την επανάληψη σε λιγότερο από έναν μήνα των καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την πόλη.

Μη μπορώντας να παραδεχτεί την πλήρη έλλειψη υποδομών και προετοιμασίας για φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης, είτε από το κεντρικό κράτος είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής που στηρίζεται ποικιλοτρόπως από το κυβερνόν κόμμα, ο πάλαι ποτέ τσεκουροφόρος επέλεξε να ρίξει την ευθύνη στην… «ατυχία» της πόλης της Μαγνησίας να δεχτεί βροχή.

Καθόλου συμπτωματικά, πρόκειται για τον ίδιο Μάκη Βορίδη που μόλις 16 ημέρες πριν, και έπειτα από τις καταστροφές που προκάλεσε η έλλειψη υποδομών και προετοιμασίας για την κακοκαιρία Daniel, κατέθετε τις ρητορικές ερωτήσεις: «Έχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια; Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές για κάτι το οποίο μέχρι χθες ξέραμε ότι είναι μία φορά στα 400 χρόνια;».

Ο Βορίδης είναι στέλεχος μίας κυβέρνησης που διατυμπανίζει πως κάθε καταστροφή επί των ημερών της είναι ευθύνη φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και παράλληλα πως τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια ή/και αναπόφευκτα ή/και μη αντιμετωπίσιμα.

Όμως ήδη από την αρχή του αυτό το σχήμα σκέψης πάσχει. Κλιματική αλλαγή (ή καλύτερα κλιματική κρίση) σημαίνει ότι τα μέχρι πρότινος ακραία φαινόμενα θα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα. Το να αναγνωρίζεις την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεις να θεωρείς «σπάνια» τα φαινόμενα που αυτή θα φέρει, είναι ίδιον είτε ηλιθιότητας είτε υποκρισίας. Μπορεί να διαλέξει ελεύθερα ο Βορίδης.

Ο Βορίδης υπονοούσε ότι η απάντηση στα ερωτήματά του είναι «όχι, δεν είναι λογικό» — δεν το έλεγε όμως ευθέως. Αντ’αυτού, συνέχιζε υποθετικά: «Εάν η απάντηση είναι “ναι”, αυτά έχουν άλλα κόστη». Ποια όμως είναι αυτά τα «άλλα κόστη»; Πόσα περισσότερα εκατομμύρια θα έπρεπε να δοθούν σε εργολάβους ώστε να πραγματοποιήσουν ελαττωματικά, μη επαρκή και κακομελετημένα έργα; Είναι μεγαλύτερα αυτά τα «άλλα κόστη» προετοιμασίας και πρόληψης, από τα κόστη της καταστροφής που φέρνει η έλλειψή τους; Αλήθεια, ο καθαρισμός των φερτών υλικών από την προηγούμενη πλημμύρα στον Βόλο, ο οποίος δεν έγινε ποτέ από τον (ομόσταυλο του Βορίδη) δήμαρχο της πόλης, εντάσσεται κι αυτός στα «άλλα κόστη»;

Αυτές όλες είναι ερωτήσεις που θα μπορούσε να κάνει ένας δημοσιογράφος έχοντας απέναντί του έναν τόσο προκλητικό πολιτικό. Ένας δημοσιογράφος που θα σεβόταν τον εαυτό του, το ακροατήριό του και το επάγγελμά του. Οι δημοσιογράφοι της χώρας, που φιλοξενούν πολιτικούς σαν τον Βορίδη χωρίς ίχνος αντιλόγου, δεν σέβονται τίποτα από τα παραπάνω.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ