Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συλλογής υπογραφών απευθύνουν τέσσερις αντιπολεμικές οργανώσεις, για τη στήριξη και την παροχή ασύλου και προστασίας σε αντιρρησίες συνείδησης και λιποτάκτες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Με έναυσμα τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου οι οργανώσεις European Bureau for Conscientious Objection, Connection e.V., War Resisters’ International και International Fellowship of Reconciliation διεξάγουν ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών με την καμπάνια #ObjectWarCampaign, και απευθύνουν κείμενο-έκκληση προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Στην επιστολή οι οργανώσεις ζητούν από τα όργανα της ΕΕ να παρέχουν «προστασία και άσυλο σε λιποτάκτες και αντιρρησίες συνείδησης από τη Λευκορωσία και τη Ρωσική Ομοσπονδία», να ζητήσουν από «την ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία και να τους/τις εγγυηθεί ένα πλήρες δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης» και να ανοίξουν «τα σύνορα για εκείνους/-ες που αντιτίθενται στον πόλεμο με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο στη χώρα τους».
Οι οργανώσεις εκτιμούν πως υπάρχουν περίπου 100.000 κληρωτοί και λιποτάκτες στη Ρωσία που αντιτίθενται στον επιθετικό της πόλεμο, ενώ υπολογίζουν πως 22.000 Λευκορώσοι κληρωτοί έχουν φύγει από τη χώρα για να μη συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλοι τους κινδυνεύουν με πολυετείς διώξεις λόγω της στάσης τους ενάντια στον πόλεμο.
Μια σχετική υπόσχεση είχε απευθύνει η ΕΕ δια στόματος Σαρλ Μισέλ τον περασμένο Απρίλιο, όταν αυτός είχε προτρέψει Ρώσους στρατιώτες να λιποτακτήσουν, υποσχόμενος προστασία υπό το δίκαιο των προσφύγων. Μέχρι στιγμής η υπόσχεση αυτή δεν έχει εκπληρωθεί.
Παράλληλα, η Ουκρανία ανέστειλε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και έκλεισε τα σύνορα για τους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών. Υπολογίζεται πως περίπου 100.000 έχουν καταφέρει να διαφύγουν αποφεύγοντας τη συμμετοχή στον πόλεμο. Η καμπάνια ζητά την πλήρη εγγύηση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης στην Ουκρανία.
Όπως δηλώνουν οι οργανώσεις, η καμπάνια ρίχνει φως στη σημασία του ανοίγματος των συνόρων για όσους αντιτίθενται στον πόλεμο με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο στις χώρες τους, και ζητά από όλους στον κόσμο να στηρίξουν αυτούς που αρνούνται να πολεμήσουν και να σκοτώσουν.
Τον περασμένο Ιούνιο, μια έκκληση υπογεγραμμένη από 60 οργανώσεις σε 20 χώρες είχε αποσταλεί προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εκθέτονταν οι λόγοι για την ανάγκη προστασίας και στήριξης των αντιρρησιών συνείδησης και των λιποτακτών από όλες τις πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία, και παράλληλα οι αιτιάσεις της εγγύησης της αντίρρησης συνείδησης ως ανθρώπινου δικαιώματος. Η παρούσα συλλογή υπογραφών είναι σε συνέχεια εκείνης της έκκλησης.
Μπορείτε να διαβάσετε και να υπογράψετε το κείμενο της καμπάνιας #ObjectWarCampaign στα αγγλικά εδώ και στα ελληνικά εδώ.