Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται από το Ισραήλ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που έχουν απαχθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό απάνθρωπες συνθήκες, με αποτέλεσμα «τον θάνατο αρκετών», όπως μεταδίδουν και Ισραηλινά ΜΜΕ.

Το ηλικιακό εύρος των ανθρώπων που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει «συλλάβει» ως «ύποπτους για τρομοκρατία», κυμαίνεται σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) από ανήλικους 12 ετών μέχρι και ηλικιωμένους 70 ετών. To OHCHR σημειώνει πως οι αναφορές που φτάνουν από τη Γάζα μιλούν για «σοβαρή κακομεταχείριση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια», ενώ κάνει λόγο και για «αυθαίρετη σύλληψη» 140 γυναικών και κοριτσιών, οι οποίες κρατούνται «επί του παρόντος σε άγνωστε τοποθεσίες».

Μία από τις τοποθεσίες είναι, σύμφωνα με το Ισραηλινό μέσο Haaretz, το στρατόπεδο «Sde Teman», μια στρατιωτική βάση στον νότο του Ισραήλ. Οι χώροι κράτησης είναι λουσμένοι στο φως 24 ώρες το 24ωρο, ενώ οι κρατούμενοι έχουν τα μάτια τους καλυμμένα και τα χέρια τους δεμένα «καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας». Σύμφωνα με καταγγελία του Ευρω-Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κρατούμενοι είναι κλεισμένοι σε κλουβιά από κοτετσόσυρμα, ανοιχτά στις καιρικές συνθήκες, ενώ ο ισραηλινός στρατός εφαρμόζει στέρηση τροφής και νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα

H Haaretz σημειώνει πως «αρκετοί έχουν πεθάνει στις εγκαταστάσεις», με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει πως «πρόκειται για τρομοκράτες και το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση». Θα πρέπει να σημειωθεί, πως τα βασανιστήρια, η στέρηση πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, και η στέρηση τροφής και νερού είναι παράνομα υπό το διεθνές δίκαιο ακόμα και αν οι κρατούμενοι είναι «τρομοκράτες». Επιπρόσθετα, στο ίδιο ρεπορτάζ ο ισραηλινός στρατός φέρεται να παραδέχεται πως οι «συλλήψεις» που πραγματοποιεί γίνονται στον σωρό και αφορούν σε μεγάλο ποσοστό αμάχους, λέγοντας πως «οι κρατούμενοι που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατική δραστηριότητα επιστρέφονται στη Λωρίδα».

Όμως, όπως επισημαίνουν η παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων σε κοινή τους έκκληση προς τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, το Ισραήλ αρνείται να δώσει πληροφορίες για τον αριθμό, την ταυτότητα και την τύχη των ανθρώπων που απαγάγει από τη Γάζα. Τα μόνα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το Ισραήλ ήταν όταν στα τέλη Νοεμβρίου χαρακτήρισε ως «παράνομους μαχητές» 260 από τον άγνωστο συνολικά αριθμό ανθρώπων που έχει «συλλάβει» στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, οι μαρτυρίες κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι από ένα από τα κέντρα κράτησης στη φυλακή Οφέρ μιλούν για φρικιαστικά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων αλλά και ανεξάρτητα από αυτές. Στη φυλακή Οφέρ έχει καταγραφεί τουλάχιστον ένας θάνατος κρατουμένου, του 32χρονου εργάτη από τη Γάζα, Majed Ahmed Zaqul, ο οποίος κηρύχθηκε νεκρός στις 7 Νοεμβρίου έπειτα από έντονα βασανιστήρια.

Σε βασανιστήρια υπόκεινται, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, και οι γυναίκες κρατούμενες του Ισραήλ, με ξυλοδαρμούς και προσβολές ή σωματικές έρευνες με αφαίρεση ρούχων, μαζί με απομόνωση και στέρηση βασικών δικαιωμάτων. Η Επιτροπή σημείωσε πως «τα ρούχα τους κατασχέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με καλοκαιρινά ρούχα, ενώ ορισμένες αναγκάστηκαν να περάσουν επτά ημέρες στην ύπαιθρο υπό βροχή και κρύο». Οι οργανώσεις υπογράμμισαν την περίπτωση μιας 80χρονης από τη Γάζα που «έφτασε στη φυλακή περπατώντας με μια πατερίτσα και χωρίς κάλυμμα στο κεφάλι της. Το σώμα και τα ρούχα της ήταν γεμάτα αίμα και δεν γνώριζε τίποτα. Φαινόταν ότι έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αφενός το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δια λόγων και πράξεων υποστηρίξει πως όλοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αποτελούν στόχο, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Μαρκ Ρεγκέβ, είχε δικαιολογήσει το ξεγύμνωμα κρατουμένων λέγοντας πως «στη Μέση Ανατολή έχει ήλιο».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ