Δεκάδες άμαχοι παλαιστίνιοι γονατιστοί, με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια, μπροστά σε έναν χωμάτινο λάκκο, επιτηρούνται από Ισραηλινούς στρατιώτες.
Δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι γονατιστοί, με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια, μπροστά σε έναν χωμάτινο λάκκο, επιτηρούνται από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Καταγγελίες για εξευτελισμό και απαγωγή αμάχων ανδρών από το Ισραήλ στη Γάζα

Βίντεο που κυκλοφόρησαν χθες Πέμπτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να επιτηρούν δεκάδες ξεγυμνωμένους Παλαιστίνιους άνδρες, τους οποίους έπειτα δένουν με χειροπέδες και φορτώνουν σε φορτηγά.

Οι σκηνές, που διέρρευσαν αρχικά από λογαριασμούς Ισραηλινών, εκτυλίχθηκαν στην περιοχή Beit Lahia της βόρειας Γάζας, με το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταγγέλλει ότι πρόκειται για αμάχους που απήχθησαν έπειτα από «τυχαίες και αυθαίρετες εκστρατείες συλλήψεων κατά εκτοπισμένων, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και ηλικιωμένων, μέσα από τα σχολεία Khalifa Bin Zayed και New Aleppo, τα οποία ανήκουν στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNWRA)».

Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούνται πως εισέβαλαν υπό την κάλυψη ελεύθερων σκοπευτών στα δύο σχολεία της UNWRA στην Beit Lahia, στα οποία είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι. Βίντεο που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Παλαιστινιακό ειδησεογραφικό δίκτυο Quds και φέρεται να είναι από το σχολείο Khalifa, δείχνει σειρά ελεύθερων σκοπευτών στην ταράτσα παρακείμενου κτιρίου.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκδίωξαν τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί και στη συνέχεια συνέλαβαν τους άνδρες. Έπειτα, κινήθηκαν πόρτα-πόρτα σε σπίτια της περιοχής συνεχίζοντας την ίδια πρακτική, ενώ φέρονται να πυρπόλησαν κάποια από αυτά. Οι άνδρες εξαναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους, και να γονατίσουν ή να καθίσουν στο έδαφος, προτού ο ισραηλινός στρατός τους δέσει τα χέρια και τους φορτώσει σε στρατιωτικά οχήματα.

Καταγγελίες Παλαιστινίων κάνουν λόγο και για εκτελέσεις ορισμένων εκ των ανδρών που δεν συνεργάστηκαν αρκετά γρήγορα με τις εντολές των στρατιωτών. Ανεπιβεβαίωτο βίντεο, που φέρεται να είναι από τα ίδια γεγονότα στο προαύλιο του σχολείου New Aleppo, δείχνει αριθμό πτωμάτων Παλαιστινίων, κάποιοι εκ των οποίων κρατούν λευκή σημαία. (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται πιθανότατα η ίδια ομάδα ανδρών σε άλλη, ερημική τοποθεσία. Οι άνδρες έχουν πλέον δεμένα και τα μάτια τους σε μία σκηνή που θυμίζει έντονα προετοιμασία για μαζικές εκτελέσεις.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ, και πολλά δυτικά, έσπευσαν να ισχυριστούν πως πρόκειται για «τρομοκράτες της Χαμάς» που παραδόθηκαν μαζικά στις ισραηλινές δυνάμεις. Παρόμοιοι ισχυρισμοί κυκλοφόρησαν εν χορώ και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν την ισραηλινή προπαγάνδα, με πολλούς από αυτούς να πραγματοποιούν λάθη ως προς την τοποθεσία των γεγονότων, ισχυριζόμενοι πως οι «μαζικές παραδόσεις» έγιναν στην Khan Younis στον νότο της Λωρίδας.

Όμως γρήγορα φάνηκε πως αρκετοί από τους άνδρες είναι άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος του καταριανού μέσου al-Araby al-Jadeed, ο διευθυντής ενός από τα σχολεία της UNWRA, ένας υπάλληλος του ΟΗΕ, τρεις ηλικιωμένοι της ίδιας οικογένειας και δύο 15χρονα παιδιά.

Ακόμα και ο ίδιος ο στρατός του Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε επίσημα τις αναφορές που διοχετεύτηκαν (πιθανότατα από τον ίδιο τον στρατό) στα ισραηλινά ΜΜΕ — αφού αρχικά δεν πραγματοποίησε σχόλιο, αργότερα την Πέμπτη ο εκπρόσωπός των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως «Μαχητές των IDF και αξιωματικοί της Shin Bet συνέλαβαν και ανέκριναν εκατοντάδες υπόπτους για τρομοκρατία. Πολλοί από αυτούς παραδόθηκαν επίσης στις δυνάμεις μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις ανακρίσεις τους αξιοποιούνται για τη συνέχιση των μαχών».

Πρόκειται για μία πρακτική μαζικών εξευτελιστικών απαγωγών, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει εφαρμόσει επανειλημμένα, επί παραδείγματι κατά τη διάρκεια της εισβολής του στο νοσοκομείο Al-Shifa. Είναι άγνωστο το τι συμβαίνει στους απαχθέντες αφότου εξαφανίζονται μέσα στα κέντρα κράτησης του ισραηλινού στρατού, όμως κρίνοντας από τις καταγγελίες Παλαιστινίων κρατουμένων οι «ανακρίσεις» για τις οποίες μίλησε ο Χαγκάρι συνιστούν ξυλοδαρμούς και άλλων ειδών βασανιστήρια.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Younis Tirawi, εκατοντάδες εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Yamn Saeed, το σχολείο Abo Hosein (σχολείο θηλέων της UNWRA) και άλλες εγκαταστάσεις στη Jabalia και στο σχολείο Moen Bsiso στη Shujjaiya της βόρειας Γάζας, απήχθησαν σήμερα Παρασκευή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ