Δυτική Όχθη επιδρομή ισραηλινοί έποικοι παλαιστινιακές κοινότητες τρομοκρατία πογκρόμ

Δυτική Όχθη: Νύχτα τρόμου από επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων

Ομάδες Ισραηλινών εποίκων διέσπειραν τον τρόμο σε τουλάχιστον 10 παλαιστινιακές κοινότητες στη Δυτική Όχθη τη νύχτα της Τρίτης 20 Ιουνίου, καίγοντας αυτοκίνητα και εκτάσεις με καλλιέργειες, βανδαλίζοντας σπίτια και τραυματίζοντας τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιους, σε σκηνές που θύμιζαν έντονα πογκρόμ.

Οι έποικοι έστησαν μπλόκα σε δρόμους, πετροβολούσαν διερχόμενα οχήματα και τρομοκρατούσαν παλαιστινιακές κοινότητες στα χωριά Χουβάρα, Λουμπάν α-Σαρκίγια, Μπέιτ Φουρίκ, Μπουρίν και άλλα νοτίως της Ναμπλούς, με την υποστήριξη του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας.

Η Χουβάρα υπήρξε τον περασμένο Φεβρουάριο ξανά στόχος της μανίας των Ισραηλινών εποίκων, οι οποίοι τότε σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν εκατοντάδες ακόμα.

Οι χθεσινές επιθέσεις των εποίκων ακολούθησαν λίγες ώρες έπειτα από τη δολοφονία τεσσάρων Ισραηλινών κοντά στον παράνομο οικισμό Έλι, στην κεντρική Δυτική Όχθη. Δράστες της δολοφονίας ήταν δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε στη σκηνή του εγκλήματος και ο άλλος λίγη ώρα αργότερα. Η επίθεση αυτή είχε με τη σειρά της ακολουθήσει την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν τη Δευτέρα, όπου σκότωσε τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους τρεις εφήβους.

Σύμφωνα με Παλαιστινιακά μέσα και αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 140 οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες από τις επιθέσεις της Τρίτης, μεταξύ των οποίων και ένα ασθενοφόρο.

Παραδειγματικά, ο Ισραηλινός στρατός που ήταν παρών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων δεν πραγματοποίησε ούτε μία σύλληψη εποίκων, ακολουθώντας την «παράδοση» ενός συστήματος διακρίσεων που έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστα εγκλήματα εποίκων κατά Παλαιστινίων να οδηγούνται σε τιμωρία.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din, που από το 2005 έως το 2022 έχει καταγράψει και παρακολουθήσει 1.597 υποθέσεις εγκλημάτων με ιδεολογικά κίνητρα από Ισραηλινούς εναντίον Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, μόλις το 7% των υποθέσεων αυτών έχει οδηγηθεί σε ποινική δίωξη και μόλις το 3% σε καταδίκη.

Η βία των εποίκων στις κοινότητες Παλαιστινίων ενθαρρύνεται συστηματικά από το κράτος του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του πογκρόμ στη Χουβάρα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ είχε καλέσει τον ισραηλινό στρατό να «χτυπήσει τις παλαιστινιακές πόλεις, με τανκ και ελικόπτερα, ανελέητα, με τρόπο που θα εξέφραζε πως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τρελάθηκε».

Παρόμοιες εμπρηστικές δηλώσεις έκανε και έπειτα από την επιδρομή του Ισραήλ στην Τζενίν τη Δευτέρα, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα (…) για μια ευρεία εκστρατεία εξάλειψης των φωλιών του τρόμου».

Από την αρχή του έτους, οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 163 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά. Στο ίδιο διάστημα, επιθέσεις Παλαιστινίων έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 Ισραηλινούς.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ