Σκίτσο του Latuff για τους μετανάστες
Σκίτσο του Latuff

Δεν είμαστε εμείς δολοφόνοι. Εσείς είστε διακινητές – Του Άρη Χατζηστεφάνου

Μια περίεργη χορωδία ακούστηκε έξαφνα χτες μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Τα φασιστοτρόλ έστησαν χορό με κοινό μήνυμα «τι δουλειά έχουμε εμείς να ασχολούμαστε αν οι διακινητές πνίγουν τους λάθρο». Το επίσημο ελληνικό κράτος αναδιατύπωσε λίγο την αρχή της πρότασης λέγοντας «εκφράζουμε τη θλίψη μας για το χαμό των ανθρώπων αλλά… τι δουλειά έχουμε εμείς να ασχολούμαστε αν οι διακινητές πνίγουν τους λάθρο».

Οι διακινητές είναι πλέον η λέξη κλειδί για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας που αδιαφορεί αν η θάλασσα στην οποία κάνει τις διακοπές του ξεβράζει πτώματα βρεφών. 

Το αφήγημα (που υπονοείται αλλά δεν αναφέρεται ρητά από το ελληνικό κράτος) έχει ως εξής: Οι άνθρωποι που πνίγονται δεν μπαίνουν σε μια βάρκα παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να γλιτώσουν από την απόλυτη φτώχεια και τις πολιτικές διώξεις. Τους βάζουν στις βάρκες οι διακινητές.

Οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπου επικρατούν αυτές οι αβίωτες συνθήκες δεν είναι θύματα της νέας αποικιοκρατίας μέσω της οποίας εξασφαλίζουμε μπαταρίες για τα κινητά μας και πετρέλαιο για τα ΙΧ μας. Οι διακινητές δημιουργούν τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Ελλάδα δεν πνίγουν τους κατατρεγμένους στη Μεσόγειο κλείνοντάς τους την πόρτα ή και πετώντας τους κυριολεκτικά στη θάλασσα. Οι διακινητές τους σκοτώνουν.

Και ύστερα η αφήγηση κλιμακώνεται. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και ζητούν να μην τους πνίγει η χώρα μας στο Αιγαίο. Οι αλληλέγγυοι είναι όλοι διακινητές. Μπορεί να πληρώνονται από τον Ερντογάν ή τον Σόρος (βάλτε όποιο όνομα θέλετε ανάλογα με τον βαθμό της εθνικιστικής ψέκας σας) αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι τίποτα περισσότερο από διακινητές. 

Οι Βρυξέλλες και η Αθήνα εδώ και μια δεκαετία αναπαράγουν αυτούσια τέτοιου είδους επιχειρήματα που προέρχονται από τον πυρήνα του νέου φασισμού της Ευρώπης. Το γιγαντιαίο πολιτικό, γεωπολιτικό και ηθικό πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς μετατρέπεται σε ένα φτηνό αστυνομικό νουάρ όπου ο ήρωας θα φέρει την κάθαρση αν βρει και συλλάβει του διακινητές.

Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι απάνθρωποι διακινητές, μας λένε οι πιο ακριβοπληρωμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Γιατί εμείς όχι μόνο ε΄χουμε δημιουργήσει τον καλύτερο δυνατό κόσμο αλλά εξάγουμε τα αγαθά του και στον υπόλοιπο πλανήτη. 

Αλήθεια πως φαντάζεστε τους ανθρώπους που στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έκλειναν τις πόρτες τους στα καράβια με τους Εβραίους πρόσφυγες αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στη Γερμανία και στα στρατόπεδα εξόντωσης του Χίτλερ; Νομίζετε ότι μπορούσες να τους ξεχωρίσεις από μακριά γιατί ήταν τερατόμορφα κτήνη που έπιναν αίμα παιδιών; Ανθρωπάκια ήταν σαν τους δικούς μας πολιτικούς. Ανθρωπάκια σαν τον έμμισθο επικοινωνιακό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας που από χτες το βράδυ δεν έχει κλείσει μάτι για να στείλει το μήνυμα «δεν φταίμε εμείς… οι διακινητές».   

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ