εργαζόμενοι Thomas Cook

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της Thomas Cook, εκατομμυριούχοι οι Τσέοι

Την ώρα που οι χιλιάδες ταξιδιώτες της Thomas Cook επιστρέφουν με χρήματα της βρετανικής κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα αναγκαστούν από σήμερα να στραφούν σε συσσίτια για την επιβίωσή τους, ενώ οι Διευθύνοντες Σύμβουλοί της την έχουν σκαπουλάρει με εκατομμύρια σε μπόνους.

Η τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου θα ήταν κανονικά μέρα πληρωμών για τους 9.000 εργαζόμενους της Thomas Cook. Λόγω όμως της κατάρρευσης της εταιρείας, οι εργαζόμενοι δε θα δουν σήμερα χρήματα στους λογαριασμούς τους και δυσκολεύονται πολύ να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον τους.

Η απελπισία και ο θυμός τους μεγεθύνονται, με την αποκάλυψη πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Thomas Cook έλαβαν περισσότερα από 47 εκατ. λίρες σε μισθούς και μπόνους, τα χρόνια που η εταιρεία κατέρρεε. Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα 8,3 εκατ. του CEO που προήδρευσε του θανάτου της Thomas Cook, Πήτερ Φανκχάουζερ, ο οποίος πόζαρε πριν δύο μήνες χαμογελαστός με τον υπουργό Θεοχάρη.

Η αεροσυνοδός Λάουρα Τρεμάρκο, 39 χρονών, δήλωσε στην εφημερίδα Mirror ότι έχει γνωρίσει τον Φανκχάουζερ, και πως οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν ότι «αυτός και οι υπόλοιποι έπαιρναν τέτοια ποσά».

«Είναι αηδιαστικό», συνέχισε. «Θα έπαιρνα περίπου 3.000 λίρες τη Δευτέρα, αλλά δε θα πάρουμε τίποτα από αυτά». «Νιώθω τόσο θυμωμένη και λυπημένη».

Ο θυμός των εργαζομένων είναι παραπάνω από δικαιολογημένος. Αρκετοί εξ’αυτών δούλευαν στην εταιρεία για πολλά χρόνια και είναι απροετοίμαστοι για τις συνθήκες ανεύρεσης εργασίας. Μεγάλος αριθμός είναι γυναίκες, πολλές ανύπαντρες μητέρες, που θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να βρουν δουλειά.

Η 53χρονη Τζάνετ Θορπ, εργαζόμενη της εταιρείας που την είχε χρησιμοποιήσει και για τις οικογενειακές της διακοπές, είδε το ξενοδοχείο στο οποίο είχε διαμείνει να αφαιρεί 568 λίρες από τον τραπεζικό της λογαριασμό.

«Μου είπαν ότι δεν είχαν πληρωθεί από την Thomas Cook και ότι ήμουν υπόλογη», είπε στη Mirror. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει άλλη δουλειά, τελευταία φορά που πήγα σε συνέντευξη ήταν το 1993».

Ορισμένοι από τους εργαζομένους της Thomas Cook έχουν κινηθεί νομικά ενάντια στην εταιρεία, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Η νομολογία για την χρεοκοπία είναι περίπλοκη και η δικαστική μάχη πολύ ακριβή, ενώ ακόμα κι αν κερδίσουν, η εφαρμογή των αποφάσεων για οφειλόμενα χρεοκοπημένων εργοδοτών είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ρος Μέντοους, πολύ δύσκολη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ