εργασία κατάργηση 8ωρο 16ωρο δικαιώματα άδωνις γεωργιάδης εργαζόμενοι σίσυφος

Γεωργιάδης: Νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία και απολύσεις χωρίς αποζημίωση

Νομοσχέδιο για τη «δυνατότητα» των εργαζόμενων να δουλεύουν σε πολλαπλούς εργοδότες, μέχρι και για δύο 8ωρα την ίδια ημέρα, προανήγγειλε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με σεβαστά δικαιώματα», είχε δηλώσει ο Α. Γεωργιάδης λίγες μέρες έπειτα από την ανάληψη του υπουργείου Εργασίας στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή τα περιστατικά τραυματισμού εργαζομένου και αναξιοπρεπούς εργασίας στον τουριστικό τομέα που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας.

Το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται αυτά τα «σεβαστά δικαιώματα», είχε γίνει εμφανές ήδη από τις επόμενες ημέρες, όταν έλεγε πως «η συζήτηση περί αξιοπρέπειας» στην εργασία «είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση» και πως αν «ο εργαζόμενος είναι χαρούμενος» τότε το κράτος δεν πρέπει να παρέμβει.

Ήταν συνεπώς αναμενόμενο, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρούσε παραπέρα την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, έπειτα από τη νομιμοποίηση του 10ώρου και της απλήρωτης υπερωρίας από τον Κ. Χατζηδάκη. Πάντα με το ψευδές πρόσχημα των «επιθυμιών» του εργαζόμενου, η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί μέχρι και τη 16ωρη ημερήσια εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, αλλά και τις απολύσεις «δόκιμων εργαζόμενων» χωρίς αποζημίωση.

Η προαναγγελία έγινε από τον Άδωνι Γεωργιάδη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, δείχνοντας πως ο υπουργός Εργασίας αντιλαμβάνεται τους εργαζόμενους όχι τόσο ως «ανθρώπους», αλλά ως κάτι κοντινότερο στον μύθο του Σίσυφου.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», είπε ο Γεωργιάδης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα, άρα 16 ώρες τη μέρα, ο υπουργός απάντησε χωρίς ντροπή: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Γελώντας, και σημειώνοντας πως οι ρυθμίσεις «μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα σε ανθρώπους της Αριστεράς» ο Γεωργιάδης επικαλέστηκε επίσης την «ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής οδηγίας», την οποία δεν διευκρίνισε. Φυσικά, η «δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες» είναι κάτι που προϋπάρχει. Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η κατάργηση του περιορισμού που ίσχυε μέχρι σήμερα, πως το σύνολο της εργασίας εντός 24ώρου πρέπει να μην ξεπερνά το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας.

Πρόκειται δηλαδή για πλήρη, πλέον, κατάργηση του 8ώρου ως νόμιμου ωραρίου ημερήσιας εργασίας, και προώθηση της «απελευθέρωσης» που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 16ωρο. Το πόσο καταστροφικό θα είναι κάτι τέτοιο για το σύνολο της ζωής των εργαζομένων που θα αναγκαστούν για λόγους βιοπορισμού να το υποστούν, θα έπρεπε να είναι προφανές.

Για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις τους, για τον ελέυθερό τους χρόνο και για την ψυχική και σωματική τους υγεία, η εφαρμογή του (μέχρι και) 16ώρου θα είναι εξοντωτική. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πισωγύρισμα περισσότερου από ενός αιώνα, πριν τις μαχητικές και αιματηρές διεκδικήσεις των εργατών που έφεραν την υιοθέτηση της συνθήκης «8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ελεύθερου χρόνου, 8 ώρες ύπνου».

Η δεύτερη πτυχή του αναγγελθέντος νομοσχεδίου, όπως την εξέθεσε ο υπουργός Εργασίας, δίνει στους εργοδότες άλλη μία μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης, με τη θέσπιση του «δόκιμου εργαζόμενου», του οποίου «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών». Ουσιαστικά, θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν «δόκιμους εργαζόμενους» τους οποίους θα απολύουν χωρίς αποζημίωση. Η εφαρμογή αυτού του «θεσμού» είναι προφανές και επόμενο πως θα οδηγήσει σε μαζική εφαρμογή τέτοιου είδους εργασιακών σχέσεων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ