Shadz Habash σκηνοθέτης θάνατος αλ Σίσι Αίγυπτος

Αίγυπτος: Πέθανε στη φυλακή ο σκηνοθέτης που χλεύασε τον αλ Σίσι – Το τελευταίο μήνυμα

Πέθανε, το Σάββατο 2 Μαΐου, ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης Shady Habash στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Tora του Καΐρου. Ο 24χρονος Shady Habash ήταν φυλακισμένος χωρίς δίκη για περισσότερα από δύο χρόνια, επειδή σκηνοθέτησε ένα μουσικό βίντεο που χλευάζει τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο δικηγόρος του, Ahmed el-Khwaga, δήλωσε πως η αιτία του θανάτου του δεν είναι σαφής.

«Η υγεία του είχε επιδεινωθεί για αρκετές ημέρες… Νοσηλεύτηκε και επέστρεψε στη φυλακή χθες το βράδυ, όπου πέθανε τη νύχτα», δήλωσε ο el-Khwaga στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Η ψυχολογική του κατάσταση ήταν πολύ άσχημη», είπε ο el-Khwaga για τον Habash όταν τον είδε για τελευταία φορά πριν από δύο μήνες.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβλέπει το σύστημα φυλακών της Αιγύπτου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τον 24χρονο σκηνοθέτη τον Μάρτιο του 2018 αφού σκηνοθέτησε ένα μουσικό βίντεο του Ramy Essam, ενός Αιγύπτιου μουσικού που εξορίστηκε στη Σουηδία. Το τραγούδι στο βίντεο χλεύαζε τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι, και τον κατηγορούσε για κυβερνητική διαφθορά.

Οι στίχοι του τραγουδιού “Balaha” – το όνομα που δόθηκε στον αλ Σίσι από τους επικριτές του – ήταν επηρεασμένοι από τον χαρακτήρα μιας αιγυπτιακής ταινίας ο οποίος ήταν διαβόητος ψεύτης. Το βίντεο έχει περισσότερες από πέντε εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Essam είπε: «Ο Shady Habash πέθανε. Ο Shady ήταν ο πιο ευγενικός και γενναίος άνθρωπος. Ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Ας τον ευλογήσει ο Θεός».

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο πληροφοριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ANHRI), ο Habash πέθανε ως αποτέλεσμα «αμέλειας και έλλειψης δικαιοσύνης», όπως ανέφερε στο Twitter.

Ο Khaled Ali, δικηγόρος για τα δικαιώματα, δήλωσε ότι ο Habash έπρεπε να είχε απελευθερωθεί πριν από δύο μήνες αφού είχε συμπληρώσει τον μέγιστο χρόνο φυλάκισης κατά τη διάρκεια εκκρεμών ερευνών.

Ο Galal el-Behairy, ο οποίος έγραψε το τραγούδι που παρουσιάστηκε στο βίντεο, συνελήφθη επίσης το 2018 αφού το βίντεο προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης όταν έγινε viral στα κοινωνικά μέσα. Ο El-Behairy καταδικάστηκε από αιγυπτιακό στρατιωτικό δικαστήριο σε φυλάκιση τριών ετών μετά την καταδίκη του με κατηγορίες για «προσβολή δυνάμεων ασφαλείας» και «διάδοση ψευδών ειδήσεων».

Ο θάνατος του Habash έφερε και πάλι στο προσκήνιο τους κινδύνους των αιγυπτιακών φυλακών καθώς ο αλ Σίσι κλιμακώνει την καταστολή όσων διαμαρτύρονται ή διαφωνούν. Πολλοί κρατούμενοι εκτίουν ποινές για εγκλήματα που επιμένουν ότι δεν διέπραξαν ή για τα οποία δεν έχουν δικαστεί. Σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, χιλιάδες κρατούνται στις φυλακές της Αιγύπτου εν αναμονή δίκης.

Ο θάνατος έρχεται επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και τα υπερπλήρη κελιά φυλακών θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναπαραγωγής για την εξάπλωση του ιού. Η Αίγυπτος έχει περίπου 6.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 400 θανάτους.

Ο Essam, μαζί με άλλους φίλους του Habash, δημοσίευσε μια επιστολή που είχε γράψει ο Habash από τη φυλακή τον Οκτώβριο 2019, στην οποία μίλησε για την απελπισία του:

«Η φυλακή δεν σκοτώνει, αλλά η μοναξιά σκοτώνει. Χρειάζομαι την υποστήριξή σας για να μην πεθάνω.

Τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώ μόνος μου να «αντισταθώ» σε ό,τι μου συμβαίνει ώστε να μπορέσω να βγω το ίδιο άτομο που πάντα ξέρατε, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω. (Η αντίσταση στη φυλακή σημαίνει ότι αντιστέκεσαι στον εαυτό σου, προστατεύεις τον εαυτό σου και την ανθρωπιά σου από τον αντίκτυπο αυτού που βλέπεις και ζεις κάθε μέρα. Προσπαθείς να μην τρελαθείς ή να πεθάνεις αργά, επειδή σε έχουν πετάξει σε ένα δωμάτιο πριν από δύο χρόνια και σε έχουν ξεχάσει και δεν έχεις ιδέα πότε ή πώς θα βγεις από αυτό.)

Είμαι ακόμα στη φυλακή, και κάθε 45 μέρες εμφανίζομαι μπροστά σε έναν δικαστή και μου δίνει άλλες 45 ημέρες χωρίς καν να με κοιτάξει ή να κοιτάξει τα έγγραφα της υπόθεσης στην οποία όλοι οι άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από 6 μήνες.

Τέλος πάντων, η επόμενη ακρόασή μου θα είναι την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Χρειάζομαι την υποστήριξή σας και θέλω να τους υπενθυμίσετε ότι είμαι ακόμα στη φυλακή και ότι με έχουν ξεχάσει και πεθαίνω αργά κάθε μέρα γιατί ξέρω ότι στέκομαι μόνος μπροστά σε όλα και ξέρω ότι έχω πολλούς φίλους που με αγαπούν και φοβούνται να γράψουν για μένα ή πιστεύουν ότι θα βγω ούτως ή άλλως χωρίς την υποστήριξή τους.

Σας χρειάζομαι και χρειάζομαι την υποστήριξή σας περισσότερο από ποτέ.

Shadi Habash
26 Οκτωβρίου 2019»

aljazeera.com    ramyessam.com 

Πηγή: πόληΚ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ