Ανώτατο Δικαστήριο άμβλωση Σύνταγμα δικαίωμα

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ανατρέψει το δικαίωμα στην άμβλωση

Προσχέδιο της απόφασης με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πρόκειται να ανατρέψει την ομοσπονδιακή προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, έδωσε στη δημοσιότητα το Politico.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους προσεχείς μήνες και κατά τα φαινόμενα πρόκειται να αναιρέσει την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου από το 1973, στην υπόθεση Roe v. Wade, που θεμελίωσε ότι η ελευθερία στην άμβλωση προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά και την επακόλουθη απόφαση στην υπόθεση Planned Parenthood v. Casey του 1992, όπου η προστασία αυτή επιβεβαιώθηκε.

Το σκεπτικό της συντηρητικής πλειοψηφίας του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου είναι γραμμένο από τον δικαστή Σάμιουελ Αλίτο και ενδέχεται να αλλάξει τη συγκεκριμένη του μορφή μέχρι την έκδοση της απόφασης, αλλά όχι την ουσία της. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία του Δικαστηρίου που ένα σκεπτικό απόφασής του βρίσκει το δρόμο προς τη δημοσιότητα ενώ η υπόθεση βρίσκεται τεχνικά ακόμα υπό συζήτηση.

Εάν όπως όλα δείχνουν επιβεβαιωθεί, η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση ανοίγει τον δρόμο για μια ευρεία γκάμα αμφισβητήσεων άλλων σύγχρονων δικαιωμάτων. Αυτό διότι η απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade που πρόκειται να ανατραπεί, βάσισε το δικαίωμα στην άμβλωση (που δεν αναφέρεται ως τέτοιο στο αμερικανικό Σύνταγμα) στο προϋπάρχον δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.

Πολλοί δικαστικοί αναλυτές φοβούνται ότι επίκειται μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε άλλα δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί από προηγούμενες αποφάσεις του Δικαστηρίου βάσει του ίδιου σκεπτικού. Μεταξύ αυτών, είναι πιθανόν να επιχειρηθεί να ανατραπούν αποφάσεις όπως για τη μη ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τη νομιμότητα των γάμων ατόμων ίδιου φύλου και το δικαίωμα ζευγαριών να επιλέγουν και να εφαρμόζουν αντισύλληψη. Στα δύο πρώτα παραδείγματα γίνεται ειδική αναφορά από τον Αλίτο στο 90σέλιδο προσχέδιο που διέρρευσε στο Politico.

O Αλίτο χαρακτηρίζεται ως «θεμελιακός» στην ερμηνεία του αμερικανικού Συντάγματος, όπως και οι περισσότεροι αν όχι όλοι από τους υπόλοιπους Συντηρητικούς δικαστές. Η «θεμελιακή» άποψη ισχυρίζεται πως το Σύνταγμα πρέπει να ερμηνεύεται βάσει των όσων επιθυμούσαν οι πρώτοι του συντάκτες. Η υπερσυντηρητική αυτή ιδεολογία υπονοεί χονδρικά πως ό,τι δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο μυαλό των ιδρυτών του αμερικανικού κράτους, δεν θα μπορούσε και να διασφαλίζεται ως δικαίωμα στο οργανωτικό κείμενο που αυτοί συνέταξαν.

Το ίδιο θεωρούν πως ισχύει και με τις αναθεωρήσεις του. Για παράδειγμα, η 14η Αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα βάσει του οποίου είχε αποφασιστεί η ελευθερία στην άμβλωση, υιοθετήθηκε το 1868. Η σημερινή Συντηρητική πλειοψηφία του Δικαστηρίου λέει εν συντομία πως αφού τότε η κοινή άποψη ήταν πως η άμβλωση απαγορεύεται και πως οι συντάκτες της 14ης Αναθεώρησης δεν κατέγραψαν συγκεκριμένα το δικαίωμα στην άμβλωση, τότε αυτό δεν καλύπτεται από την προστασία του Συντάγματος.

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες όπως το Τέξας και η Οκλαχόμα έχουν εφαρμόσει το τελευταίο διάστημα νόμους που περιορίζουν σημαντικά την άμβλωση, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές γυναικών και αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των σωμάτων τους.

Το προσχέδιο της απόφασης που δημοσίευσε το Politico φέρεται να έχει γραφτεί στις αρχές Φεβρουαρίου, με τις πληροφορίες του μέσου να λένε πως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τότε — οι πέντε Συντηρητικοί δικαστές τάσσονται υπέρ της ανατροπής του ισχύοντος πλαισίου, οι τρεις Προοδευτικοί υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος και ο Προεδρεύων δικαστής Ρόμπερτς είναι άγνωστο προς τα πού θα κινηθεί.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ