VOX φασισμός Ισπανία συνδικάτο

Ισπανία: Το φασιστικό VOX δημιουργεί «αντι-ταξικό» συνδικάτο

Το φασιστικό κόμμα VOX, κληρονόμος της πολιτικής ιδεολογίας της δικτατορίας του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, ανακοίνωσε πως πρόκειται να δημιουργήσει το δικό του εργατικό συνδικάτο τον Σεπτέμβριο.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του ισπανικού κοινοβουλίου, που διαθέτει 52 έδρες, τη στήριξη και την προβολή των ΜΜΕ, αλλά και ισχυρούς δεσμούς με την αστυνομία, τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών, δείχνει πως προετοιμάζεται για τη βαθιά οικονομική κρίση που αναμένεται να χτυπήσει και την Ισπανία με το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του VOX, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το συνδικάτο «θα προστατέψει τους εργάτες, τις οικογένειές τους, τις γειτονιές μας και τη βιομηχανία», και «δεν θα γονατίσει μπροστά στους ισχυρούς ή την κομμουνιστική νομενκλατούρα». Προσέθεσε πως δεν θα είναι «στην υπηρεσία της αριστεράς και των συμφερόντων της παγκοσμιοποίησης» και θα στοχεύσει να εκπροσωπήσει «όλους τους Ισπανούς και να μην εφαρμόσει μια μη υπάρχουσα ταξική πάλη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του VOX, ευρωβουλευτής και πρώην μέλος της φασιστικής Φάλαγγας, του κόμματος που διαδέχθηκε το ομώνυμο μοναδικό νόμιμο κόμμα επί δικτατορίας, Χόρχε Μπουσαδέ. Επανέλαβε πως το συνδικάτο «δεν θα είναι ταξικά οργανωμένο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα υπάρχοντα συνδικάτα πως «έχουν χαθεί σε άχρηστα δικαιώματα» και πως «έχουν ξεχάσει πως το μόνο δικαίωμα που έχει σημασία είναι το δικαίωμα στην εργασία».

Οι τοποθετήσεις αυτές του φασιστικού VOX έρχονται καθώς η ισπανική οικονομία αναμένει βαθιά ύφεση στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ποδέμος έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να εφαρμόσει πολιτικές προστασίας των εργαζομένων και των φτωχών, και αναμένεται να προχωρήσει σε δρακόντεια μέτρα οικονομικής αναπροσαρμογής. Η Ισπανική Κεντρική Τράπεζα έχει προτείνει περικοπές 6 δισ. Ευρώ ανά έτος, περικοπές και αύξηση ορίου ηλικίας των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ.

Τα μεγάλα συνδικάτα της Ισπανίας φαίνονται ανήμπορα και απρόθυμα να αντιταχθούν σε αυτές τις οικονομικές πολιτικές, και οι φασίστες προετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν αυτήν την ολομέτωπη αποτυχία του πολιτικού και συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας, για να στρέψουν ξανά τη λαϊκή οργή προς αντιδραστικά μονοπάτια, μακριά από τις ταξικές συγκρούσεις και ενάντια στους εύκολους στόχους, δηλαδή τους μετανάστες, τις γυναίκες και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Παρά το γεγονός πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η υποστήριξη προς το VOX δείχνει να έχει πτωτική τάση, η ένταση της αναμενόμενης οικονομικής κρίσης θα δημιουργήσει νέες συνθήκες, ώριμες προς εκμετάλλευση για το βιομηχανικό και επιχειρηματικό στάτους κβο που πάντοτε στηρίζει και προωθεί τον φασισμό.

Στη χώρα που είχε το μακροβιότερο φασιστικό καθεστώς στην ανθρώπινη ιστορία, ο φασισμός παίρνει θέση και προετοιμάζεται για όσα έρχονται, χτυπώντας ένα ακόμη «καμπανάκι» στα αυτιά της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, η οποία προσποιείται συνεχώς πως δεν ακούει.

Πηγή: wsws.org

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ