ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Τουρκία

Σε θέσεις μάχης για ενδεχόμενη εισβολή στη Συρία βρίσκονται πλέον οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Στόχος είναι η δημιουργία κατεχόμενων ζωνών στα βόρια και στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν έχει διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας να αποτρέψουν «με κάθε κόστος το σχηματισμό ενός κουρδικού κράτους». Διαλύοντας τις προφάσεις της Ουάσιγκτον, ότι η μάχη στην περιοχή γίνεται για τον έλεγχο του ISIS, η Άγκυρα δεν κρύβει πλέον το μοναδικό της στόχο στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη η τουρκική κυβέρνηση, ο Ερντογάν προέδρευσε έκτακτου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας το οποίο αποφάσισε την ανάπτυξη 18.000 στρατιωτών για την ενίσχυση των περιοχών στα σύνορα της χώρας με τη Συρία. Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα απαντά ουσιαστικά στις πρόσφατες νίκες που σημείωσαν οι δυνάμεις των σύρων ανταρτών του YPC καταλαμβάνοντας τη ν πόλη Ταλ Αμπιάντ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 18.000 στρατιώτες που θέλει να στείλει η Τουρκία στη Συρία θα ελέγχουν μια λωρίδα 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που κατέχει τώρα το Ισλαμικό Κράτος. Η προβλεπόμενη ουδέτερη ζώνη θα εκτείνεται από την πόλη Κομπάνι στα ανατολικά, που ελέγχεται από τους Κούρδους, μέχρι την πόλη Μάρε, που ελέγχεται από τον φιλοδυτικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό και άλλες αντάρτικες οργανώσεις.

Με υτις πρόσφατες νίκες του το YPC ανοίγει το δρόμο για τη συνένωση περιοχών στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία που θα ξεκινούν από το Κομπάνι και θα φτάσνουν μέχρι την ανατολική πόλη την Χαζάκα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών δημιουργούνται θεωρητικά τουλάχιστον οι συνθήκες για τη συνένωση κουρδικών πληθυσμών στη Συρία, την Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ανεξάρτητο κράτος. Τα τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια Κούρδοι που ζουν ως μειονότητες στις τρεις αυτές χώρες μπορεί να χωρίζονται μεταξύ τους σε ομάδες που έχουν εμπλακεί ακόμη και σε πολεμικές αναμετρήσεις αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα ενιαίο εθνικό σώμα που, μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών στη Μέση Ανατολή.

Προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάθε είδους στρατιωτικές κινήσεις και επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης με πρώτο βήμα την περαιτέρω ενίσχυση των τζιχαντιστών. Πρόκειται για την ίδια πρακτική που ακολούθησε εδώ και χρόνια σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον και μοναρχίες του Περσικού Κόλπου και η οποία  οδήγησε τελικά στη δημιουργία του ISIS.

Προς το παρόν πάντως η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να έχει δώσει πράσινο φως για τα τουρκικά σχέδια. Ο εκπρόσωπος του Στείτα Ντιπάρτμεντ, Τζόν Κίρμπι, σημείωσε: «Όλοι βλέπουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τουρκία, όμως, το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για «ουδέτερη ζώνη» αυτή την περίοδο και πως η χρήση συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων για τη δημιουργία της θα ήταν τρομερή απώλεια χρόνου, πόρων και προσπάθειας».

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά, ήδη από τα χρόνια του ……Λόρενς της Αραβίας, ότι δεν έχει καμία ελπίδα να επηρεάσει τις εξελίξεις σε μια αραβική χώρα εάν δεν έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία μιας άλλης αραβικής δύναμης, Για το λόγο αυτό εκτός από τη συνεργασία με τη Ιορδανία έχει συνάψει εδώ και μήνες μια άτυπη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ στη Συρία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων ότι το Ριάντ επιχειρεί να συνενώσει το σύνολο των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ και για το λόγο αυτό θα οργανώσει μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων τους στα μέσα Ιουνίου. Καταλύτη σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία δεν αντιμετωπίζει πλέον την Μουσουλμανική Αδελφότητα σαν εχθρό και έτσι μπορεί να ανεχθεί τη συνένωση δυνάμεων που μέχρι πρότινος μάχονταν μεταξύ τους. Αυτή η εξέλιξη όμως, στα πεδία των μαχών φέρνει πολύ πιο κοντά και τους βασικούς «χορηγούς» των αντάρτικών ομάδων, δηλαδή την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Όπως εξηγούσαν πρόσφατα αναλυτές της επιθεώρησης γεωστρατηγικών μελετών Stratfor (που συνδέεται με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες και κυρίως την CIA) η νέα συμμαχία της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να έχει βάθος χρόνου καθώς και οι δύο δυνάμεις δίνουν μάχη για την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Σε επίπεδο τακτικής όμως, η προσέγγιση είναι αρκετή για να ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Ιορδανίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε στρατιωτική επέμβαση  θα αποτελεί ουσιαστικά συγκαλυμμένη αμερικανική επιχείρηση. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας αποτελούν εδώ και χρόνια βραχίονα του αμερικανικού Πενταγώνου. Σε ενδεχόμενη εισβολή μάλιστα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ειδικές μονάδες που εκπαιδεύονται εδώ και χρόνια σε ιθορδανικό έδαφος από αμερικανικούς αξιωματικούς και με χρηματοδότηση της CIA που πιστεύεται ότι φτάνει το ένας  δολαρίων που έχει δαπανήσει η CIA το τελευταίο διάστημα για την ανατροπή του Ασάντ.

Όλα τα σενάρια που απεργάζονται οι βασικοί παίκτες του δράματος της Τουρκίας θα οδηγήσουν δυστυχώς σε νέα κόμματα προσφύγων τόσο προς την Τουρκία όπου έχει καταλήξει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο τμήμα των προσφυγικών ροών όσο και στις ακτές της Ευρώπης. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σίτιση 500.000 σύρων προσφύγων, που βρίσκονται σε καταυλισμούς του ΟΗΕ που έχουν στηθεί σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και η Τουρκία, λόγω της έλλειψης επαρκών πόρων στα ειδικά ταμεία του ΟΗΕ.

 

Άρης Χατζηστεφάνου

Εφημερίδα ΠΡΙΝ 4/07/2015

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ