jordi

Ξεκινούν οι δίκες των πολιτικών κρατουμένων στην Ισπανία

Ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου η δίκη 12 ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Οι 12 ηγέτες κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα απόσχισης τον Οκτώβριο του 2017. Η συνολική ποινή φυλάκισης που έχει ζητήσει ο εισαγγελέας για όλους τους κατηγορούμενους είναι 177 χρόνια.

Ένας από τους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκεται προφυλακισμένος για περισσότερο από 15 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2017) είναι ο πρόεδρος της ΜΚΟ Òmnium Cultural, Ζόρντι Κουϊσάρτ, ο οποίος κατηγορείται με το αδίκημα της στάσης.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η υπεράσπιση του προέδρου της βασίζεται στην προσφυγή εναντίον του ισπανικού κράτους για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Òmnium Cultural:
Βαρκελώνη, 4 Φεβρουαρίου 2019 – Η δίκη εναντίον του προέδρου της οργάνωσης Òmnium Cultural, Ζόρντι Κουϊσάρτ, και 11 ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας θα ξεκινήσει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει 17 χρόνια κάθειρξης για τον Κουϊσάρτ, κατηγορώντας τον για το έγκλημα της στάσης, λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα τον φθινόπωρο του 2017, και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή του στη μεγάλη διαδήλωση μπροστά από την έδρα του καταλανικού υπουργείου οικονομικών στις 20 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου.

Στην υπερασπιστική γραμμή που παρουσιάστηκε από τους δικηγόρους του Ζόρντι Κουϊσάρτ τονίζεται το γεγονός ότι εκείνη τη μέρα ο Κουϊσάρτ, καθώς και ο τότε πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Καταλονίας (ANC), Ζόρντι Σάντσες, ζήτησαν από το λαό να «διαδηλώσει με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο», πήραν «όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διεξαχθούν οι διαμαρτυρίες με ειρηνικό τρόπο» και τέλος, προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν με τους αξιωματικούς της αστυνομίας που διεξήγαγαν έρευνα στα κτίρια του υπουργείου.

Ο Κουϊσάρτ βρίσκεται υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης από τις 16 Οκτωβρίου 2017. Μαζί με τον πρόεδρο της Òmnium Cultural, θα δικαστούν 11 ακόμα πολιτικοί κρατούμενοι: 10 αξιωματούχοι της καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Οριόλ Γιουνκιέρας και η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ. Οι ποινές που προτείνει ο εισαγγελέας για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους κυμαίνονται μεταξύ 7 και 25 χρόνων κάθειρξης για τα εγκλήματα της στάσης, της εξέγερσης και κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Ο Κουϊσάρτ θα ασκήσει προσφυγή εναντίον του ισπανικού κράτους λόγω της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων

Η υπερασπιστική γραμμή του Κουϊσάρτ θα βασιστεί στην προσφυγή προς τον μηχανισμό του ισπανικού κράτους για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο όνομα της «υπερπροστασίας της εδαφικής ενότητας της Ισπανίας». Η υπεράσπιση του προέδρου της Òmnium Cultural θα θέσει στο τραπέζι μια σειρά από καταστρατηγήσεις δικαιωμάτων, όπως αυτή του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης, της αυτοδιάθεσης, του δικαιώματος της άσκησης έφεσης, του δικαιώματος της δίκης από αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστήριο μέσω νομότυπων διαδικασιών και τέλος, του τεκμηρίου της αθωότητας. Η κατάθεση που παρουσιάστηκε από τους δικηγόρους ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου επιμένει επίσης στο γεγονός ότι η δικαιοδοτική διαδικασία «υποκρύπτει πράξεις βασανιστηρίων», καθώς αγνοεί και αποφεύγει να ερευνήσει την «αστυνομική βία» στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου 2017.

Σε μια πρόσφατη δημόσια επιστολή, ο Κουϊσάρτ είπε ότι «εμείς οι πολιτικοί κρατούμενοι δεν αντιπροσωπεύουμε την ήττα, αλλά αντίθετα αποτελούμε ένα χρήσιμο βήμα προς τη νίκη» . Ο Κουϊσάρτ είπε: «αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη που μας βαρύνει. Δεν φοβόμαστε καμία ποινή. Δεν είναι προτεραιότητα μας να βγούμε από τη φυλακή, αλλά να λήξει η διαμάχη. Δεν υπάρχουν αρκετές φυλακές για να σταματήσουν τόσο πολλή δημοκρατία. Το να αγωνιζόμαστε μαζί για την ελευθερία είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς στη ζωή του». Ο πρόεδρος της Òmnium Cultural επιμένει στο ότι «η δίκη στη Μαδρίτη είναι το καλύτερο μεγάφωνο για τον ειρηνικό μας αγώνα».

Η παρουσία της άκρας δεξιάς στη δίκη
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Κουϊσάρτ να μην συμμετάσχει το ακροδεξιό κόμμα VOX στη δικαστική διαδικασία. Ο γενικός γραμματέας αυτού του ακροδεξιού κόμματος, Χαβιέρ Ορτέγκα Σμιθ, συμμετέχει στη δίκη ως συνήγορος της πολιτικής αγωγής και έχει ζητήσει κάθειρξη 52 χρόνων για τον Κουϊσάρτ, κατηγορώντας τον για το έγκλημα της στάσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ο Κουϊσάρτ πιστεύει ότι η παρουσία του VOX συνιστά καταπάτηση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.

Η υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανισμών προς τον Κουϊσάρτ
Στις 16 Οκτωβρίου 2018, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία δήλωσε ότι η κατηγορία για στάση, καθώς και η προσωρινή κράτηση του Κουϊσάρτ αποτελεί δυσανάλογο περιορισμό των δικαιωμάτων του και ζήτησε την αποφυλάκιση του. Στις 23 Νοεμβρίου 2018 ο Κουϊσάρτ αναγνωρίστηκε ως επίσημος «υποστηρικτής των ανθρώπινων δικαιωμάτων» από τον οργανισμό Front Line Defenders, ο οποίος επίσης ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του. Επίσης το Νοέμβριο ο Διεθνής Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τον εισαγγελέα και τον Ισπανό Διαμεσολαβητή να αφεθούν ο Κουϊσάρτ, καθώς και ο ο πρώην πρόεδρος του ANC, Ζόρντι Σάντσεζ, ελεύθεροι «άμεσα και χωρίς όρους».

 

Το info-war.gr ταξίδεψε στη Καταλονία με σκοπό να εξετάσει το ζήτημα των πολτικών κρατουμένων, στο πλαίσιο του project Make the economy scream.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ