κψμ

Wobblies: Οι εργάτες της άλλης Αμερικής

Ένα εξαιρετικό λεύκωμα, από τις εκδόσεις ΚΨΜ με σκίτσα, κόμικς και χαρακτικά των γνωστότερων εναλλακτικών σκιτσογράφων της Αμερικής, μας θυμίζει κάθε πρωτομαγιά την ίδρυση του θρυλικού συνδικάτου των ΗΠΑ, IWW (Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου).

Αφίσες, ιστορίες, απεργίες, τραγούδια, ποιήματα, ήρωες. Ένα μνημείο για την εργατική πάλη της “άλλης” Αμερικής.

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (Wobblies) – μια οργάνωση που σύμφωνα με τα μέλη της είναι «Ό,τι πιο σπουδαίο υπάρχει στη Γη», σύμφωνα όμως με τους εργοδότες και τους συντηρητικούς αποτελούν απειλή για την κοινωνία – συμπλήρωσαν το 2005 έναν αιώνα ζωής. Πώς είναι δυνατόν ένα κίνημα που στο απόγειό του είχε περισσότερα από εκατό χιλιάδες μέλη να συσπειρώσει για μια περίοδο τους φτωχότερους και πιο καταπιεσμένους εργάτες από κάθε φυλή και ομάδα, και να γράψει μερικά από τα πιο συγκινητικά και αστεία τραγούδια που σατίριζαν τους πλούσιους εκμεταλλευτές και τους πρόθυμους σκλάβους τους; Γιατί κάποιοι Αμερικανοί ποιητές, συγγραφείς και ριζοσπάστες, από τον Τζον Ντος Πάσος (John Dos Passos) και τον Γκάρι Σνάιντερ (Gary Snyder) μέχρι τον Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky), εξακολουθούν να επικαλούνται τους «Wobblies» τη στιγμή που η ανάμνηση των περισσότερων συνδικάτων έχει σβηστεί από την μνήμη;

Για το υπέροχο συλλεκτικό λεύκωμα, ενδεικτικά, έγραψαν:

“Στείλτε τα αφεντικά στο διάολο και αγοράστε ένα δεύτερο αντίτυπο αυτής της υπέροχης ιστορίας. Δώστε το σε κάποιον φίλο που υφίσταται εκμετάλλευση ή απλώς αφήστε το σε κάποιο δημόσιο χώρο. Στην επέτειο των εκατό χρόνων της IWW πρέπει να σπείρουμε ξανά τους σπόρους της επανάστασης.”
MIKE DAVIS, συγγραφέας των βιβλίων CityofQuartz και PlanetofSlums

“Η συμβολή των Wobblies στην αμερικανική κουλτούρα και στους διαρκείς αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι μοναδική και αξιοθαύμαστη, με επιπτώσεις που έχουν, και θα πρέπει και στο μέλλον να έχουν, μεγάλη απήχηση. Σ’ αυτήν την υπέροχη εικονογραφημένη ιστορία αποδίδονται με μοναδικό τρόπο ο ενθουσιασμός και η έμπνευση που χαρακτηρίζουν το δημιουργικό και θαρραλέο έργο τους.”
ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ, συγγραφέας του βιβλίου HegemonyofSurvival
εκδόσεις κψμ
εκδόσεις ΚΨΜ

κψμ wobblies

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ