Act Il

Βρετανία: Συντονισμένη επίθεση ισραηλινών «τρολ» σε πανεπιστημιακό

Συντονισμένη επίθεση από ένα διαδικτυακό στρατό «τρολ» δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Ντέιβιντ Μίλερ, μέσω της εφαρμογής ACT.IL.

Όπως είχαμε μεταδώσει στο INFO-WAR παλαιότερα, η εφαρμογή για κινητά ACT.IL συντονίζει χιλιάδες υποστηρικτές του Ισραήλ για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικό bullying σε όσους ασκούν κριτική στην πολιτική του Τελ Αβίβ. Η εφαρμογή στηρίζεται από τρία ισραηλινά ιδρύματα-λόμπι (το Maccabee Task Force, το Israel American Council και το IDC Herzliya). Τα λόμπι αυτά με τη σειρά τους χρηματοδοτούνταν από τον πρόσφατα αποβιώσαντα ισραηλινό «βαρόνο των καζίνων» Σέλντον Άντελσον, ο οποίος τυχαίνει να ήταν και στενός συνεργάτης και χορηγός του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ένας από τους βασικούς στόχους της εφαρμογής είναι να επηρεάζει τους αλγόριθμους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, και μηχανών αναζήτησης, όπως η Google ώστε τα φιλο-ισραηλινά μηνύματα να παρουσιάζονται πρώτα στα σχόλια και στις λίστες των αναζητήσεων. Άλλες φορές, οι ομαδικές επιθέσεις έχουν στόχο να αναγκάσουν το Facebook και το Twitter να κλείσουν λογαριασμούς, είτε Παλαιστινίων είτε ομάδων που καταγγέλλουν εγκλήματα του Ισραήλ. Ο βασικότερος, όμως, στόχος της πρωτοβουλίας, όπως και του υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων, είναι να πλήξει το κύρος και τις εκστρατείες του κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις), το οποίο καλεί σε εμπορικό, καλλιτεχνικό και πανεπιστημιακό αποκλεισμό του ισραηλινού κράτους.

Επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Άσα Γουινστάνλεϊ στην Electronic Intifada, θύμα των «τρολ» και της Ισραηλινής προπαγάνδας έπεσε ο Ντέιβιντ Μίλερ, Βρετανός ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Αρχικά ο Μίλερ ήρθε αντιμέτωπος με την παρέμβαση του ισραηλινού λόμπι που εγκαλούσε το Πανεπιστήμιο να τον απολύσει λόγω της έρευνας του για το λόμπι και της αντίθεσής του στον Σιωνισμό. Αλλά τώρα είναι γνωστό ότι η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση συμμετέχει επίσης σε αυτήν την εκστρατεία συκοφάντησης.

Τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, το ACT.IL εξέδωσε μια διαδικτυακή «αποστολή» καλώντας τους χρήστες της εφαρμογής να επιτεθούν σε ένα άρθρο γνώμης της Μάλια Μπουάτια, πρώην προέδρου της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το άρθρο δημοσιεύτηκε από το Άλ Τζαζίρα και υπερασπίζεται τον Μίλερ. Οι χειριστές του στρατού των «τρολ» κατακεραύνωσαν τον Μίλερ ως ένοχο για «κατάφωρο εβραϊκό μίσος» και κάλεσαν τους χρήστες τους να επιτεθούν στο άρθρο του Αλ Τζαζίρα στο Twitter. Η αποστολή ήρθε στο φως από τον Μάικλ Μπουκέρτ, έναν Καναδό ακαδημαϊκό που καταγράφει τις δραστηριότητες του στρατού των «τρολ» στον λογαριασμό του @AntiBDSApp στο Twitter.

Το άρθρο υποστήριζε ότι ο Μίλερ δέχεται επίθεση εξαιτίας της διδασκαλίας του σχετικά με τη συμμετοχή του σιωνιστικού κινήματος στο δίκτυο της Ισλαμοφοβίας. Η Μπουάτια είπε στο Electronic Intifada ότι η αποστολή του ACT.IL ήταν «μια τρανή απόδειξη ότι αισθάνονται ανίκανοι να κερδίσουν το πολιτικό επιχείρημα ανοιχτά» και αντ’ αυτού οι επικριτές του Μίλερ εξαρτώνται από συκοφαντίες και εκφοβισμούς. «Εάν όσοι βρίσκονται στη βρετανική ακαδημαϊκή κοινότητα που διαφωνούν με την εκστρατεία εναντίον του Μίλερ επιλέξουν να παραμείνουν σιωπηλοί από φόβο, το ίδιο θα συμβεί και στα πανεπιστήμια τους», γράφει η Μπουάτια στο άρθρο της. «Μόνο μέσω της συλλογικής αντίστασης και της αλληλεγγύης προς όσους στοχοποιούνται, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την ελευθερία του λόγου και την ακαδημαϊκή ελευθερία», καταλήγει.

Το ACT.IL έχει λάβει άγνωστα επίπεδα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ. Ένα έγγραφο του ACT.IL που ελήφθη από την Electronic Intifada το 2019 αποκάλυψε ότι ο οργανισμός είχε προϋπολογισμό 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. Ενώ οι χρήστες της εφαρμογής αποτελούν εθελοντές για το Ισραήλ, η έρευνα της Electronic Intifada το 2019 βρήκε στοιχεία ότι η πλειονότητα των πιο ενεργών χρηστών της εφαρμογής είναι μισθωτοί υπάλληλοι της ισραηλινής κυβέρνησης. Και πολλοί από τους «εθελοντές» της είναι στην πραγματικότητα μαθητές που πραγματοποιούν τις αποστολές της με αντάλλαγμα υποτροφίες. Διαθέτει επίσης «αίθουσες ΜΜΕ» σε πολλές διαφορετικές χώρες από τις οποίες εργάζονται οι πράκτορες και οι εθελοντές της.

«Ένα νέο είδος πολέμου»

Μια δεύτερη έρευνα της Electronic Intifada διαπίστωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ACT.IL είναι βετεράνος της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η Μπουάτια είπε στην Electronic Intifada ότι η αποστολή της ACT.IL εναντίον της ήταν «μια σημαντική υπενθύμιση του οργανωμένου χαρακτήρα της εκστρατείας» ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης της Παλαιστίνης. Η ίδρυση του Υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων «ήταν μια άμεση απάντηση στην επιτυχία και τη δημοτικότητα του κινήματος BDS», είπε.

Ωστόσο, η Bouattia είπε ότι η «αποστολή» ήταν επίσης ένδειξη πιθανής αδυναμίας για τη συλλογική δράση. «Οι υπέρ-ισραηλινές ομάδες και οργανώσεις δεν υποτιμούν καμία πρωτοβουλία αλληλεγγύης. Η πλευρά μας θα έκανε καλά να το θυμάται και να κάνει το ίδιο». Η ίδια στοχοποιήθηκε αδυσώπητα από το λόμπι του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Το 2018, η ACT.IL εξέδωσε επίσης τουλάχιστον μία γνωστή αποστολή εναντίον του Τζέρεμι Κόρμπιν. Για πολλούς αυτό ήταν ένδειξη ότι το κράτος του Ισραήλ ηγείτο μιας μεγάλης εκστρατείας κατά του πρώην ηγέτη των Εργατικών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ