Act Il

Έγινα τρολ του Ισραήλ για μία εβδομάδα

Μια εφαρμογή για κινητά συντονίζει χιλιάδες υποστηρικτές του Ισραήλ για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικό bullying σε όσους ασκούν κριτική στην πολιτική του Τελ Αβίβ. Γράφτηκα και εγώ συνδρομητής για μία εβδομάδα. Προσοχή. Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι.

Την περασμένη Δευτέρα, ξύπνησα από μια ειδοποίηση στο κινητό μου. Η εφαρμογή ACT.IL, την οποία είχα εγκαταστήσει το προηγούμενο βράδυ, με ενημέρωνε για τις επόμενες «αποστολές» μου. Μεταξύ άλλων έπρεπε να επισκεφθώ τη σελίδα της Huffington Post στο Facebook και να σχολιάσω ένα κείμενο για τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή με ενημέρωνε (με ψευδή στοιχεία) ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε κάνει αντισημιτικές δηλώσεις στο παρελθόν και με καλούσε να κάνω like σε ένα σχόλιο μιας κοπέλας που κατηγορούσε τους Εργατικούς. Επισκέφθηκα τη σελίδα της στο Facebook. Ηταν μέλος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και στη φωτογραφία του προφίλ της ήταν ξαπλωμένη πάνω σε ένα ισραηλινό άρμα μάχης.

Στις επόμενες αποστολές μου έπρεπε να κάνω report σε σελίδες του Facebook και λογαριασμούς του twitter που υποστήριζαν την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή ή να ασκήσω κριτική σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης τα οποία δεν αναπαρήγαν (αυτολεξεί) τις θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Για κάθε αποστολή που ολοκλήρωνα, θα έπαιρνα τουλάχιστον δέκα πόντους, τους οποίους αργότερα θα αντάλλασσα για κάποιο ηλεκτρονικό «παράσημο».

Εκ πρώτης όψεως, το ACT.IL φαντάζει σαν μια αθώα εφαρμογή Ισραηλινών εθνικιστών, οι οποίοι συντονίζονται για να προωθούν τα μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά από τα ιδρυτικά στελέχη της πρωτοβουλίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος Γιαρντέν Μπεν Γιόσεφ, έχουν περάσει από σημαντικά πόστα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων, που αποτελεί πλέον την αιχμή του δόρατος στις επικοινωνιακές μάχες που διεξάγει το κράτος του Ισραήλ.

Η εφαρμογή στηρίζεται από τρία ισραηλινά ιδρύματα-λόμπι (το Maccabee Task Force, το Israel American Council και το IDC Herzliya), τα οποία με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται από τον ισραηλινό «βαρόνο των καζίνων» Σέλντον Αντελσον, ο οποίος τυχαίνει να είναι και στενός συνεργάτης και χορηγός του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Ολες οι αποστολές που μου ανατέθηκαν έμοιαζαν βγαλμένες και διατυπωμένες από τους υπεύθυνους προπαγάνδας της ισραηλινής κυβέρνησης -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επίθεση εναντίον του Κόρμπιν. Στη μία εβδομάδα που λειτούργησα σαν «τρολ», κλήθηκα να υποστηρίξω ακόμη και τη Netta, τη νικήτρια της Eurovision, την οποία ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί σαν πολιορκητικό κριό για να προβάλλει διεθνώς την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για την ιστορία, μια από τις παλαιότερες αποστολές που ανέλαβαν οι χρήστες της εφαρμογής ήταν να ασκήσουν πίεση στην Apple, ώστε το πρόγραμμα φωνητικών οδηγιών Siri να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους.

Για να ενεργοποιήσω το ACT.IL, χρειάστηκε να δώσω πρόσβαση σε στοιχεία από τον λογαριασμό μου στο Facebook (μια όχι και τόσο καλή ιδέα, καθώς, όπως απέδειξε η ηλεκτρονική έκδοση Intercept, η εφαρμογή είχε κενά ασφαλείας από τα οποία διέρρευσαν τα ονόματα και τα e-mail σχεδόν 2.000 χρηστών).

Μπαίνοντας στην εφαρμογή, κατάφερα να εντοπίσω τα ονόματα άλλων επτά ατόμων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δύο στην Κύπρο -δυο μάλλον μικρές ομάδες ανάμεσα στους χιλιάδες χρήστες του ACT.IL σε όλο τον κόσμο.

Ενας από τους βασικούς στόχους της εφαρμογής είναι να επηρεάζει τους αλγόριθμους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, και μηχανών αναζήτησης, όπως η Google, ώστε τα φιλο-ισραηλινά μηνύματα να παρουσιάζονται πρώτα στα σχόλια και στις λίστες των αναζητήσεων. Αλλες φορές, οι ομαδικές επιθέσεις έχουν στόχο να αναγκάσουν το Facebook και το Twitter να κλείσουν λογαριασμούς Παλαιστινίων και ομάδων που καταγγέλλουν εγκλήματα του Ισραήλ.

Σε μια περίπτωση τα μέλη του Act.il άρχισαν να κάνουν αρνητικές κριτικές για ένα εστιατόριο στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα η βαθμολογία του στο Facebook να πέσει από τα 4,5 αστέρια στα 1,4 (πρακτική που μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει σε χρεοκοπία μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν τρόπο να αντιδράσουν σε συντονισμένες επιθέσεις).

Ο βασικότερος, όμως, στόχος της πρωτοβουλίας, όπως και του υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων, είναι να πλήξει το κύρος και τις εκστρατείες του κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις), το οποίο καλεί σε εμπορικό, καλλιτεχνικό και πανεπιστημιακό αποκλεισμό του ισραηλινού κράτους. Καθώς οι κινήσεις του BDS εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, το Ισραήλ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, προκειμένου να μη μείνει με μοναδικούς συμμάχους την κυβέρνηση του Τραμπ και ακροδεξιές οργανώσεις και κόμματα στην Ευρώπη. Και το ACT.IL προορίζεται να αποτελέσει ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία σε αυτή τη μάχη ενισχύοντας τις τάξεις των ισραηλινών μηχανισμών προπαγάνδας με εθελοντές από όλο τον κόσμο.

Η δική μου θητεία, πάντως, σαν τρολ του Ισραήλ ολοκληρώνεται εδώ. Εχοντας συγκεντρώσει μόλις δέκα πόντους, είμαι μάλλον ένας από τους πιο αποτυχημένους χρήστες της εφαρμογής. Και αν από την επόμενη εβδομάδα δεν μπορείτε, για κάποιον λόγο, να βρείτε τον λογαριασμό μου στο Facebook, να ξέρετε… Shalom.

 

INFO
Επισκεφθείτε:
electronicintifada.net
Η ηλεκτρονική σελίδα που έφερε στο φως τους μηχανισμούς του ACT.IL και, φυσικά, δέχτηκε πολλές επιθέσεις από τους χρήστες του

Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα των Συντακτών – 11/8/2018

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ