bolsonaro, brazil

Βραζιλία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με φόντο 550.000 θανάτους από Covid-19

Πηγή: wsws.org

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας το περασμένο Σάββατο σε έναν νέο γύρο διαδηλώσεων εναντίον του Προέδρου Μπολσονάρο για τη δολοφονική αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19. Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε εκατοντάδες πόλεις και στις 26 πολιτείες της Βραζιλίας, αλλά και στο εξωτερικό. Στη μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις, 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Παουλίστα στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ήταν η τέταρτη ημέρα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του Μπολσονάρο από τις 29 Μαΐου, όταν άρχισαν να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στους δρόμους μετά από ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και εν μέσω έρευνας της Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής της Γερουσίας (PCI) για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η PCI έχει ήδη αποκαλύψει στοιχεία τόσο για μια εσκεμμένη πολιτική ανοσίας αγέλης, όπου ο ιός αφέθηκε να εξαπλωθεί και να μολύνει τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, καθώς και για διαφθορά στην αγορά εμβολίων από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις κλήθηκαν από τη λεγόμενη «Εθνική Εκστρατεία Bolsonaro Out», που αποτελείται από το Εργατικό Κόμμα (PT) και άλλα αστικά κόμματα όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSB) και το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PDT), μαζί με τους δορυφόρους τους.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου, οι ομοσπονδίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν ότι οι διαδηλώσεις αποσκοπούν στο να «πιέσουν τον πρόεδρο της Βουλής, Άρθουρ Λίρα», ο οποίος είναι υπεύθυνος για να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει εξεταστική διαδικασία, «για να τεθεί στην ημερήσια διάταξη μία από τις περισσότερες από 100 κατηγορίες» εναντίον του Μπολσονάρο.

Αυτή η απαίτηση αποκαλύπτει μεγάλο μέρος του χαρακτήρα αυτών των οργανώσεων και της επιδίωξής τους να κατευθύνουν την αντιπολίτευση εναντίον του Μπολσονάρο. Το 2019, το πρώτο έτος της κυβέρνησης Μπολσονάρο, η Βραζιλία είδε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια ενάντια στις περικοπές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην εκπαίδευση. Έκτοτε, αυτά τα κόμματα και τα συνδικάτα εργάστηκαν για να εκτρέψουν την τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο καπιταλιστικό κράτος σε αναποτελεσματικές προσφυγές στο Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο κατά του Μπολσονάρο. Και έχουν χρησιμοποιήσει τις διαδηλώσεις για να ανακουφίσουν την τεράστια κοινωνική πίεση από τα κάτω και να ελέγξουν αυτό το δυνητικά εκρηκτικό κίνημα.

Από το 2019, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες άρχισαν επίσης να διοργανώνουν κοινές συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά, στις οποίες προσκαλούσαν στις πλατφόρμες τους τις πιο δεξιές προσωπικότητες της βραζιλιάνικης πολιτικής. Αυτοί είναι οι πολιτικοί υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή ευρέων επιθέσεων εναντίον της εργατικής τάξης της Βραζιλίας με την πάροδο των ετών και οι οποίοι υποστήριξαν την εκστρατεία του Μπολσονάρο, ακόμα κι αν προσπάθησαν αργότερα να αποστασιοποιηθούν από αυτόν. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως αξιωματούχους του Βραζιλιάνικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB), οι οποίοι συμμετείχαν στις τελευταίες συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στις οποίες παρευρέθηκε και ο μισητός πρώην Πρόεδρος Φερνάντο Χένρικ Καρδόσο.

Αυτή η πολιτική συμμαχία κορυφώθηκε με τη δημιουργία ενός «υπερ-αιτήματος» μαζί με ακροδεξιά κόμματα και προσωπικότητες, για την απαγγελία δίωξης κατά του Μπολσονάρο. Μεταξύ των πρώην υποστηρικτών του Μπολσονάρο που υπέγραψαν το αίτημα απομάκρυνσης που υποβλήθηκε στις 30 Ιουνίου ήταν οι αντιδραστικοί ομοσπονδιακοί βουλευτές Αλεξάντρ Φρότα και Κιμ Καταγκουίρι.

Μια νέα αντιδραστική πολιτική συμμαχία δημιουργήθηκε για τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου, που ονομάστηκε «Δημοκρατικό μπλοκ». Περιλαμβάνει το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PCdoB), ανοιχτά δεξιά κόμματα όπως το PSDB και το Cidadania, και τα κινήματα «πολιτικής ανανέωσης» Renova και Acredito, χρηματοδοτούμενα από μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων τα μέλη στο Κογκρέσο υποστήριξαν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μπολσονάρο το 2019. Οι φιλο-εταιρικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της Força Sindical, είναι επίσης μέρος αυτού του μπλοκ, όπως και οι φοιτητικές οργανώσεις που συνδέονται με το PCdoB, όπως η Εθνική Ένωση Φοιτητών (UNE). Το PCdoB είναι ο κύριος υποστηρικτής του να πάρουν οι διαμαρτυρίες εθνικιστικό «πράσινο και κίτρινο» χαρακτήρα (τα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας), απαγορεύοντας το «κόκκινο» που ταυτίζεται με την αριστερά, προκειμένου να σχηματιστεί ένα «ευρύ μέτωπο» ενάντια στον Μπολσονάρο.

Όλη αυτή η διαδικασία εκτυλίσσεται καθώς η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται στη Βραζιλία. Το αίτημα για έλεγχο της εξάπλωσης του ιού με το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων έχει αποκλειστεί εντελώς από τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα που ηγούνται των διαδηλώσεων. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις ενεργούν για να καλύψουν τη συνέχιση της πολιτικής της άρχουσας τάξης για ανοσία της αγέλης.

Στο Σάο Πάολο, αυτό συνέβαινε μέσω τακτικών συναντήσεων μεταξύ των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και του κυβερνήτη Ντόρια. Αυτές οι συναντήσεις εξυπηρετούν τον μοναδικό σκοπό να δώσουν στον εκατομμυριούχο κυβερνήτη μια «κοινωνική δημόσια εικόνα», προωθώντας πενιχρές πολιτικές όπως η επιδότηση για την αγορά μαγειρικού αερίου, κατόπιν αιτήματος των συνδικάτων, ενώ πιέζει για ένα πλήρες άνοιγμα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων και των σχολείων.

Παρόλο που ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων από COVID-19 μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα καθώς οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί, το Σάββατο η Βραζιλία είχε ακόμη 1.168 κατά μέσο όρο καθημερινά θανάτους και 37.885 λοιμώξεις. Η Βραζιλία έχει ήδη καταγράψει 549.500 θανάτους COVID-19, ακολουθώντας μόνο τις ΗΠΑ. Μόνο η πολιτεία του Σάο Πάολο κατέγραψε 418 θανάτους και 12.086 νέα κρούσματα την περασμένη Παρασκευή.

Με την κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα να επιβεβαιώνεται σε επτά πολιτείες και χωρίς την εφαρμογή μέτρων περιορισμού, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Βραζιλία μπορεί να δει μια νέα άνοδο τις επόμενες εβδομάδες, όπως συνέβη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ