Ασάνζ

Τζούλιαν Ασάνζ: Κοινή επιστολή μεγάλων ΜΜΕ ζητά να σταματήσει η δίωξή του

Με ανοικτή τους επιστολή, που υπογράφεται από τους συντάκτες και τους εκδότες τους, πέντε μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ ζητούν να παύσει η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ από τις αμερικανικές αρχές.

Η επιστολή υπογράφεται από τους συντάκτες και τους εκδότες των New York Times, the Guardian, Le Monde, Der Spiegel και El País — ξεκινά και τελειώνει με την ίδια φράση: «Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα».

Πρόκειται για τα πέντε ΜΜΕ που συνεργάστηκαν πριν από δώδεκα χρόνια με τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον οργανισμό Wikileaks στη δημοσίευση του «Cablegate», των περισσότερων από 250.000 διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που αποκάλυψαν διαφθορά, διπλωματικά σκάνδαλα και εγκλήματα πολέμου.

Όπως σημειώνουν, ακόμα και σήμερα «δημοσιογράφοι και ιστορικοί συνεχίζουν να δημοσιεύουν νέες αποκαλύψεις, χρησιμοποιώντας το μοναδικό θησαυροφυλάκιο ντοκουμέντων» που αποτελούσαν εκείνα τα έγγραφα.

Η επιστολή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς ο Ασάνζ διώκεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια, πρώτα αναγκασμένος να κλειστεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κι έπειτα συλληφθείς να βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια στην υψίστης ασφαλείας φυλακή του Μπέλμαρς.

Έστω και καθυστερημένα, οι συντάκτες και εκδότες των πέντε ΜΜΕ αναγνωρίζουν αυτό που τονίζουν αδιάκοπα οι υπερασπιστές του Ασάνζ. Πως η δίωξη εναντίον του, με τον Νόμο περί Κατασκοπείας του 1917, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του λόγου και την ίδια τη δημοσιογραφία. Όπως τονίζουν, κανένας εκδότης ή δημοσιογράφος δεν έχει στο παρελθόν διωχθεί με αυτόν τον νόμο.

«Η απόκτηση και η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών όταν είναι απαραίτητο για το δημόσιο συμφέρον αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής εργασίας των δημοσιογράφων. Εάν αυτό το έργο ποινικοποιηθεί, ο δημόσιος λόγος μας και οι δημοκρατίες μας γίνονται σημαντικά πιο αδύναμες», σημειώνουν στην επιστολή τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ