Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισραήλ παλαιστίνη απαρτχάιντ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει το ισραηλινό απαρτχάιντ

Σε μία χρονιά ορόσημο για την αναγνώριση των εγκλημάτων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, άλλη μία έκθεση, αυτή τη φορά από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έρχεται να προσφέρει νομικές αποδείξεις ότι το Ισραήλ διαπράττει το (διεθνώς ορισμένο) έγκλημα του απαρτχάιντ.

Σε μία ογκωδέστατη έκθεση 213 σελίδων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτηρίζει «απαρτχάιντ» την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Άραβες που ζουν στο έδαφός του και τους Παλαιστίνιους στις κατεχόμενες περιοχές.

«Σε όλο το Ισραήλ και τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές οι ισραηλινές αρχές αποζητούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους επί των Παλαιστινίων ασκώντας έλεγχο πάνω στη γη και τη δημογραφία προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών», αναφέρει το Παρατηρητήριο σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Όταν σε αυτή την «σκόπιμη κυριαρχία» προστίθεται «η συστηματική καταστολή» και «απάνθρωπες ενέργειες», «πρόκειται για το έγκλημα του απαρτχάιντ», συνεχίζει το δελτίο τύπου.

«Βάσει αυτών η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απαρτχάιντ και διώξεις», όπως αυτά ορίζονται από την Διεθνή Σύμβαση για την Καταστολή και Τιμωρία του Εγκλήματος του Απαρτχάιντ του 1973 και του Καταστατικού της Ρώμης του 1998.

Νωρίτερα φέτος, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης είχε ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στις κατεχόμενες από το Ισραήλ περιοχές, αφότου το Προδικαστικό Τμήμα του ΔΠΔ είχε αποφανθεί ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει εγκλήματα στην Παλαιστίνη.

Επίσης, στις αρχές του έτους, η μεγαλύτερη ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, B’Tselem, είχε αποφανθεί σε έκθεσή της πως «το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως δημοκρατία, αλλά ως καθεστώς απαρτχάιντ».

Μέσω της έκθεσής του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «να ερευνήσει και να ασκήσει δίωξη σε όσους εμπλέκονται» και ζητά την επιβολή κυρώσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι απαγορεύσεις ταξιδιού και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ισραηλινών αξιωματούχων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ