Το Οργουελικό «Newspeak» των Ευρωπαίων Επιτρόπων

Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της οργάνωσης, των ονομάτων και των ρόλων των υποψήφιων νέων Ευρωπαίων Επιτρόπων από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Ενώ η πλειοψηφία των ΜΜΕ επικεντρώθηκε με διθυράμβους στην ισότητα φύλου της νέας Επιτροπής και στη διαφαινόμενη επικέντρωσή της στην κλιματική αλλαγή, άλλοι πρόσεξαν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από τους τίτλους και το περιεχόμενο των νέων Αντιπροεδριών της Επιτροπής.

Η πρώτη αφορά τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναβαθμίζεται σημαντικά στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας». Αν εσείς καταλαβαίνετε κάτι συγκεκριμένο από αυτόν τον τίτλο για τον ρόλο του Αντιπροέδρου Σχοινά, έχετε μάλλον μαντικές ικανότητες.

Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να καγχάσουμε στη σκέψη ότι ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας αντιπροσωπεύει τον «Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής μας», όμως αποκτά ένα επιπλέον τραγελαφικό επίπεδο αν δει κανείς πραγματικά τις αρμοδιότητές του.

Ενώ στην αρχική ανακοίνωση δεν υπήρχε διευκρίνηση για το περιεχόμενο της θέσης, με επεξήγηση έγινε γνωστό πως – σε λογοτεχνικό οίστρο που θα ζήλευε ο Τζορτζ Όργουελ – αποτελεί μετονομασία των χαρτοφυλακίων της Μετανάστευσης, και των Εσωτερικών Υποθέσεων και Υπηκοότητας.

Ο Σχοινάς θα έχει αρμοδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η ασφάλεια και η εκπαίδευση, χωρίς όμως να έχει την αποκλειστική ευθύνη σε κανέναν από αυτούς. Η θέση του Σχοινά είναι δείγμα της χαοτικής οργάνωσης που προσπαθεί να επιβάλει η φον ντερ Λάιεν, με πολλές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των Επιτρόπων.


Με παρόμοιο Οργουελικό «Newspeak» μετονομάστηκε και το διπλωματικό χαρτοφυλάκιο της νέας Επιτροπής, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ να προτείνεται ως Αντιπρόεδρος για «Μια Ισχυρότερη Ευρώπη στον Κόσμο».

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Αριστερά, τους Πράσινους, ακόμα και τους Φιλελεύθερους, αντέδρασαν στις υπόνοιες που αφήνει ο τίτλος της Αντιπροεδρίας του Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίες συνδέουν την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» με τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Μέσων της οργάνωσης Human Rights Watch δήλωσε πως αποτελεί υιοθέτηση της ρητορικής της ακροδεξιάς και ένταξη του εξτρεμισμού στην κυρίαρχη ατζέντα:

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των Financial Times, Mehreen Khan, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε σε συνομιλία της με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η θέσπιση της θέσης του Σχοινά ήταν μια προσπάθεια υιοθέτησης της ρητορικής της ακροδεξιάς. Παρά την παραδοχή, η φον ντερ Λάιεν παρουσιάζεται «ξαφνιασμένη» από τις αντιδράσεις.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ