Στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2023, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το Άτυπο Διεθνές Δικαστήριο Ενάντια στον Αποκλεισμό της Κούβας, με πρωτοβουλία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας με τους Λαούς, και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η συνεδρίαση επιδίωξε να συζητήσει τις ανθρώπινες επιπτώσεις του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα τα τελευταία 60 χρόνια. Επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο αποκλεισμός παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο του κουβανικού όσο και του ευρωπαϊκού λαού. Η εντατικοποίηση του αποκλεισμού μέσω του χαρακτηρισμού της Κούβας ως κράτους-χορηγού της τρομοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο.
Στο προεδρείο του Άτυπου Δικαστηρίου, συμμετείχαν ο Γερμανός ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο Norman Paech, το μέλος της Δημοκρατικής Εταιρείας Νομικών και καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης, το μέλος του Κολλεγίου Δικηγόρων της Πορτογαλίας Ricardo Avelãs Nunes, η πρόεδρος της αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Δικηγόρων Suzanne Adely, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Daniela Dahn και η ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο Simone Dioguardi.
Η πολιτική αγωγή που παρουσίασε τις εναρκτήριες αγορεύσεις αποτελούνταν από τους Jan Fermon του Lawyers College των Βρυξελλών, Nana Gyamfi της Εθνικής Διάσκεψης Μαύρων Δικηγόρων των Ηνωμένων Πολιτειών και Antonio Segura του Lawyers College της Μαδρίτης.
Οι δικαστές άκουσαν επίσης προφορικά και γραπτά επιχειρήματα από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη της ευρωπαϊκής και της κουβανικής κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες, ακτιβιστές αλληλεγγύης στην Κούβα, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ευρώπη, κουβανούς καρκινοπαθείς, δημοσιογράφους, φεμινίστριες ακτιβίστριες και πολλούς άλλους των οποίων οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης έχουν επηρεαστεί από τις πολλές διαφορετικές συνιστώσες του αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας. Η ποικιλομορφία των οικονομικών και κοινωνικών τομέων που εκπροσωπούνται μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν επιχειρήματα στο δικαστήριο τονίζει τον επεκτατικό και εξωεδαφικό χαρακτήρα του αποκλεισμού των έξι δεκαετιών — καταρρίπτοντας τον μύθο ότι ο αποκλεισμός είναι ακριβής και επηρεάζει μονάχα τους πολιτικούς ηγέτες της Κούβας.
«Σύντροφοι, τα πρώτα μου λόγια είναι για τον παλαιστινιακό λαό που υφίσταται μια πραγματική γενοκτονία από το Ισραήλ με τη συνενοχή της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης, της ίδιας που μας έχει αποκλείσει για περισσότερα από 60 χρόνια». Με αυτά τα λόγια ο Homero Acosta, γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας και μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας, ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του αποκλεισμού της Κούβας, τονίζοντας την άρρηκτη σχέση μεταξύ της επίθεσης στον παλαιστινιακό λαό και τον κουβανικό λαό, που είναι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ.
Η κρίση των δικαστών, έπειτα από τις διήμερες ακροάσεις, ήταν πως: «Οι εκτεταμένες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δημοκρατία της Κούβας από το 1960 μέχρι σήμερα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται, κυρίως, τα άρθρα 2(4) και 2(7) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της κυριαρχίας, της αυτοδιάθεσης και την απαγόρευση της επέμβασης, τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΔΑΔ) του 1948 και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ) του 1966, καθώς και οι διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προστασία της ελευθερίας του εμπορίου και πολλές αρχές της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ, Συνθήκη του Μάαστριχτ)».
Συνεπώς, απεφάνθησαν οι δικαστές: «Δεδομένου ότι οι πολυάριθμες κυρώσεις και οι αμερικανικοί νόμοι στους οποίους βασίζονται είναι παράνομες, πρέπει να καταργηθούν. Οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσαν στο κουβανικό κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του».
Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της κρίσης των δικαστών του Άτυπου Διεθνούς Δικαστηρίου Ενάντια στον Αποκλεισμό της Κούβας παρακάτω (στα αγγλικά):