μποϊκοτάζ Ισραήλ απαρτχάιντ τι να μποϊκοτάρετε παλαιστίνη γάζα γενοκτονία
Sete Ruiz, Al Khalil Hebron (Πηγή: Wikimedia Commons)

Τι να μποϊκοτάρετε ΤΩΡΑ για να σταματήσει η εκτυλισσόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Πηγή: BDS Greece
5 Νοεμβρίου 2023 / Από την Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC)

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός στην παλαιστινιακή κοινωνία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος Boycott, Divestment and Sanctions ( BDS ), χαιρετίζει ακτιβιστές, οργανώσεις και θεσμούς σε όλο τον κόσμο που έχουν εκφράσει ουσιαστική αλληλεγγύη στον επείγοντα αγώνα μας για να σταματήσουμε την εξελισσόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, με την κλιμάκωση των εκστρατειών μποϊκοτάζ και αποεπένδυσης. Τα διαδεδομένα μποϊκοτάζ των συνένοχων Ισραηλινών και πολυεθνικών εταιρειών μπορούν να είναι αποτελεσματικά εάν γίνουν στρατηγικά.

Ο τερματισμός κάθε κρατικής, εταιρικής και θεσμικής συνενοχής με το γενοκτονικό καθεστώς του Ισραήλ είναι πιο επείγων από ποτέ. Η ζωή μας εξαρτάται κυριολεκτικά από αυτό.

Στοχευμένα μποϊκοτάζ σε αντίθεση με μη στοχευμένα μποϊκοτάζ

Οι άνθρωποι με συνείδηση ​​σε όλο τον κόσμο είναι δικαίως συντετριμμένοι, εξοργισμένοι και μερικές φορές αισθάνονται αδύναμοι. Πολλοί αισθάνονται υποχρεωμένοι να μποϊκοτάρουν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εταιρειών που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το Ισραήλ. Ο πολλαπλασιασμός των εκτεταμένων «λιστών μποϊκοτάζ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα παράδειγμα αυτού. Το ερώτημα είναι πώς να γίνουν τα μποϊκοτάζ αποτελεσματικά και να έχουν πραγματικά αντίκτυπο στο να λογοδοτήσουν οι εταιρείες για τη συνενοχή τους στα δεινά των Παλαιστινίων;

Το κίνημα BDS χρησιμοποιεί την ιστορικά επιτυχημένη μέθοδο των στοχευμένων μποϊκοτάζ , εμπνευσμένη από το κίνημα κατά του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, τον ινδικό αντιαποικιακό αγώνα, μεταξύ άλλων σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να εστιάσουμε στρατηγικά σε σχετικά μικρότερο αριθμό προσεκτικά επιλεγμένων εταιρειών και προϊόντων για μέγιστο αντίκτυπο. Εταιρείες που διαδραματίζουν σαφή και άμεσο ρόλο στα εγκλήματα του Ισραήλ και όπου υπάρχει πραγματική δυνατότητα νίκης , όπως συνέβη μεταξύ άλλων με τις G4S, Veolia, Orange, Ben & Jerry’s και Pillsbury.

Ο εξαναγκασμός τέτοιων τεράστιων, συνένοχων εταιρειών, μέσω στρατηγικών και ευαίσθητων στο περιεχόμενο εκστρατειών μποϊκοτάζ και απόσυρσης επενδύσεων, να τερματίσουν τη συνενοχή τους στο ισραηλινό απαρτχάιντ και στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε εκατοντάδες άλλες συνένοχες εταιρείες ότι «θα έρθει και η δική σας ώρα, γι’ αυτό αποχωρήστε πριν να είναι πολύ αργά!».

Πολλές από τις απαγορευτικά μεγάλες λίστες που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτήν τη στρατηγική και επιδραστική προσέγγιση. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες εταιρείες, πολλές χωρίς αξιόπιστα στοιχεία για τη σύνδεσή τους με το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, γεγονός που τις καθιστά αναποτελεσματικές.

Τούτου λεχθέντος, όλες οι ειρηνικές λαϊκές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ και της απόσυρσης επενδύσεων, για να λογοδοτήσουν όλες οι πραγματικά συνένοχες εταιρείες (και ιδρύματα) για υποστήριξη των σοβαρών παραβιάσεων των παλαιστινιακών δικαιωμάτων από το Ισραήλ είναι δικαιολογημένες.

Είναι απολύτως θεμιτό, για παράδειγμα, να μποϊκοτάρουμε εταιρείες των οποίων το ισραηλινό υποκατάστημα ή το franchise έχει υποστηρίξει την εκτυλισσόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, μερικές από τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω στην ενότητα στόχων οργανικού μποϊκοτάζ από τη βάση.

Επίσης, μια εταιρεία ή ένα προϊόν μπορεί να έχει απόλυτο νόημα ως στόχος μποϊκοτάζ σε ένα πλαίσιο ή μια πόλη, αλλά όχι σε μια άλλη. Αυτή η ευαισθησία στο πλαίσιο είναι βασική αρχή του κινήματός μας. Ανεξάρτητα από αυτό, όλοι έχουμε περιορισμένες ανθρώπινες ικανότητες, επομένως καλύτερα να τις χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουμε ουσιαστικά, βιώσιμα αποτελέσματα που μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην παλαιστινιακή απελευθέρωση.

Ως εκ τούτου, καλούμε τους υποστηρικτές μας να ενισχύσουν τις στοχευμένες εκστρατείες μας και να μποϊκοτάρουν τις συνένοχες εταιρείες που αναφέρονται στον ιστότοπό μας για να μεγιστοποιήσουν τον συλλογικό μας αντίκτυπο.

Ακολουθούν οι τρέχοντες στόχοι κορυφαίας προτεραιότητας για μποϊκοτάζ του παγκόσμιου κινήματος BDS.

Στόχοι καταναλωτών:

Siemens

Η Siemens είναι ο κύριος ανάδοχος για το Euro-Asia Interconnector, ένα υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-ΕΕ που σχεδιάζεται να συνδέσει τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την Ευρώπη. Οι ηλεκτρικές συσκευές της Siemens πωλούνται παγκοσμίως.

Puma

Η Puma χορηγεί την Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία διοικεί ομάδες σε παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

Carrefour

Το Carrefour είναι ένας παράγοντας γενοκτονίας. Η Carrefour-Israel υποστήριξε Ισραηλινούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκτυλισσόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα με δώρα προσωπικών πακέτων. Το 2022, συνήψε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Electra Consumer Products και τη θυγατρική της Yenot Bitan, οι οποίες εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

ΑΧΑ

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η AXA έλαβε στοχευμένα μέτρα εναντίον της. Ωστόσο, καθώς το Ισραήλ, ένα 75χρονο καθεστώς εποίκων-αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ, διεξάγει έναν πόλεμο γενοκτονίας στη Γάζα, η AXA συνεχίζει να επενδύει σε ισραηλινές τράπεζες που χρηματοδοτούν εγκλήματα πολέμου και κλοπές παλαιστινιακής γης και φυσικών πόρων.

Hewlett Packard Inc (HP Inc)

Η HP Inc παρέχει υπηρεσίες στα γραφεία των ηγετών της γενοκτονίας, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Οικονομικών Smotrich.

SodaStream

Η SodaStream είναι ενεργά συνένοχος στην πολιτική του Ισραήλ να εκτοπίσει τους αυτόχθονες Βεδουίνους-Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ στο Naqab (Negev) και έχει μακρά ιστορία φυλετικών διακρίσεων κατά των Παλαιστινίων εργατών.

Ahava

Η Ahava cosmetics έχει την τοποθεσία παραγωγής, το κέντρο επισκεπτών και το κύριο κατάστημα της σε έναν παράνομο ισραηλινό οικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ισραηλινά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ σας

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρασιά που χαρακτηρίζονται παραπλανητικά ως «Προϊόν του Ισραήλ» συχνά περιλαμβάνουν προϊόντα παράνομων εποικισμών σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. Οι ισραηλινές εταιρείες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο, όπως και οι καταναλωτές. Μποϊκοτάρετε τα προϊόντα από το Ισραήλ στο σούπερ μάρκετ σας και ζητήστε την απομάκρυνσή τους από τα ράφια.

Εταιρικοί/θεσμικοί στόχοι μποϊκοτάζ:

Elbit Systems

Η Elbit Systems, η μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραήλ για το απαρτχάιντ και «δοκιμάζει επιτόπου» τα όπλα της σε Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Εκτός από την κατασκευή φονικών drones, η Elbit κατασκευάζει τεχνολογία επιτήρησης για το τείχος του απαρτχάιντ του Ισραήλ, τα σημεία ελέγχου και τον φράχτη της Γάζας, επιτρέποντας το απαρτχάιντ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Elbit για να στρατιωτικοποιήσουν τα σύνορά τους, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων και των αυτόχθονων πληθυσμών.

HD Hyundai/Volvo/CAT/JCB

Μηχανήματα των HD Hyundai, Vovlo, CAT και JCB έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για την εθνοκάθαρση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού μέσω της καταστροφής παλαιστινιακών σπιτιών, αγροκτημάτων και επιχειρήσεων, καθώς και της κατασκευής παράνομων οικισμών, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Google και Amazon

Καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε σπίτια, κλινικές και σχολεία στη Γάζα και απειλούσε να εκδιώξει παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2021, τα στελέχη της Amazon Web Services και του Google Cloud υπέγραψαν σύμβαση 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή τεχνολογίας cloud στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό. Υποστηρίζοντας το ισραηλινό απαρτχάιντ με ζωτικές τεχνολογίες, η Amazon και η Google εμπλέκονται άμεσα σε ολόκληρο το σύστημα καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Εγγραφείτε στην καμπάνια #NoTechForApartheid.

Οι εκστρατείες που στοχεύουν αυτές τις εταιρείες δεν ζητούν μποϊκοτάζ, υιοθετούν άλλες μορφές πίεσης για να αναγκαστούν να τερματίσουν τη συνενοχή τους.

Airbnb/Booking/Expedia

Η Airbnb, η Booking.com και η Expedia προσφέρουν ενοικιάσεις σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη.

Οι εκστρατείες που στοχεύουν αυτές τις εταιρείες δεν ζητούν μποϊκοτάζ, υιοθετούν άλλες μορφές πίεσης για να αναγκαστούν να τερματίσουν τη συνενοχή τους.

RE/MAX

Η εταιρεία εμπορεύεται και πουλά ακίνητα σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, επιτρέποντας έτσι τον αποικισμό του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Barclays

Η Barclays Bank (Ηνωμένο Βασίλειο) κατέχει μετοχές άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών και παρέχει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίρες σε δάνεια και αναδοχές σε εννέα εταιρείες των οποίων τα όπλα, τα εξαρτήματα και η στρατιωτική τεχνολογία έχουν χρησιμοποιηθεί στην ένοπλη βία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

CAF

Η βασκική εταιρεία μεταφορών, CAF, κατασκευάζει και εξυπηρετεί το Jerusalem Light Rail (JLR), μια γραμμή τραμ που εξυπηρετεί τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Το CAF επωφελείται από τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη.

Chevron

Η αμερικανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων Chevron είναι η κύρια διεθνής εταιρεία που εξορύσσει φυσικό αέριο που διεκδικεί το Ισραήλ του απαρτχάιντ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron παράγει δισεκατομμύρια έσοδα, ενισχύοντας το πολεμικό ταμείο του Ισραήλ. Η Chevron τροφοδοτεί το ισραηλινό απαρτχάιντ και την κλιματική κρίση.

HikVision

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης υψηλής ανάλυσης που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία Hikvision τοποθετημένες σε κατοικημένες περιοχές και ισραηλινές στρατιωτικές υποδομές για την επιτήρηση των Παλαιστινίων. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα, σύμφωνα με το μάρκετινγκ της Hikvision, μπορούν να συνδεθούν σε εξωτερικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

TKH Security

Η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε κάμερες της ολλανδικής εταιρείας TKH Security που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ για την παρακολούθηση Παλαιστινίων. Η TKH παρέχει στην ισραηλινή αστυνομία τεχνολογία παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την εδραίωση του απαρτχάιντ.

Στόχοι οργανικού μποϊκοτάζ από τη βάση:

Τα McDonald’s, Burger King, Papa John’s, Pizza Hut, WIX, κ.λπ. γίνονται πλέον στόχοι εκστρατειών οργανικού μποϊκοτάζ, που δεν έχουν ξεκινήσει από το κίνημα BDS, επειδή αυτές οι εταιρείες, ή τα υποκαταστήματά τους ή τα franchise τους στο Ισραήλ, έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το Ισραήλ και/ ή παρέχουν γενναιόδωρες δωρεές σε είδος στον ισραηλινό στρατό εν μέσω της τρέχουσας ισραηλινής επίθεσης εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας – η οποία περιγράφεται από κορυφαίους διεθνείς μελετητές του διεθνούς δικαίου ως «εξελισσόμενη γενοκτονία».

Θυμηθείτε, όλες οι ισραηλινές τράπεζες και σχεδόν όλες οι ισραηλινές εταιρείες είναι συνένοχοι σε κάποιο βαθμό στο σύστημα κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ, και εκατοντάδες διεθνείς εταιρείες και τράπεζες είναι επίσης βαθιά συνένοχοι. Εστιάζουμε τα μποϊκοτάζ μας σε μικρό αριθμό εταιρειών και προϊόντων για μέγιστο αντίκτυπο .

Πρόσθετοι πόροι: Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εταιρείες που είναι συνένοχες στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες Who Profits, Investigate και τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ για τις εταιρείες που εμπλέκονται στην παράνομη επιχείρηση εποικισμού του Ισραήλ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ